Linkuri accesibilitate

BioNTech dă asigurări că poate furniza un nou vaccin în caz de mutație a virusului


Compania farmaceutică BioNTech se declară încrezătoare că vaccinul realizat împreună cu americanii de la Pfizer va funcționa pentru noua tulpină a virusului depistată în Marea Britanie, dar arată că studii amănunțite trebuie să fie realizate, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, CEO-ul companiei arată că un nou vaccin care să vizeze apariției unei noi tulpini poate fi gata în șase săptămâni.

„Nu știm în acest moment dacă vaccinul nostru este, de asemenea, capabil să ofere protecție împotriva acestei noi variante”, a declarat CEO-ul Ugur Sahin într-o conferință de presă a doua zi după ce vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană. „Dar, din punct de vedere științific, este foarte probabil ca răspunsul imun al acestui vaccin să se ocupe și de noile variante de virus".

Sahin a spus că proteinele din varianta britanică sunt la fel cu 99% la fel ca pe tulpinile predominante și, prin urmare, BioNTech are „încredere științifică” că vaccinul său va fi eficient.

În cazul în care vaccinul trebuie să fie ajustat pentru noua variantă, compania ar putea face acest lucru în aproximativ 6 săptămâni, a spus Sahin, deși autoritățile de reglementare ar trebui să aprobe modificările înainte ca inoculările să poată fi utilizate.

Noua tulpină, apărută în Londra și în sud-estul Angliei, a provocat îngrijorare la nivel mondial ca urmare a semnelor că se răspândește mult mai ușor, fiind chiar cu 70% mai infecțioasă.

Chiar dacă nu există nicio indicație că ar provoca îmbolnăviri mai grave, majoritatea statelor europene au impus restricții de călătorie pentru Marea Britanie.

Noua variantă a coronavirusului ce se răspândește rapid în Marea Britanie a suferit mutații ce fac copiii la fel de predispuși la infectare ca adulții, spre deosebire de tulpinile anterioare.

Wendy Barclay, profesor și specialist în virusologie la Colegiul Imperial, a spus că printre mutațiile noilor variante sunt și unele ce privesc modul în care Sars-Cov-2 intră în celulele umane, ceea ce ar putea însemna că și ”copiii sunt, poate, la fel de sensibili la virus ca adulții”, potrivit Reuters.

Actuala mutație care provoacă îngrijorare la nivel european a fost detectată pentru prima dată la mijlocul lunii septembrie în sud-estul Angliei și a devenit forma dominantă a virusului în Londra și în sud-estul și estul Angliei.

Virușii evoluează în mod natural pe măsură ce se deplasează prin populație, unii mai mult decât alții. Este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de un vaccin împotriva gripei în fiecare an.

XS
SM
MD
LG