Linkuri accesibilitate

Tot ce știm despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie


Statele europene și-au închis granițele pentru britanici și au anulat cursele aeriene care le legau de Marea Britanie
Statele europene și-au închis granițele pentru britanici și au anulat cursele aeriene care le legau de Marea Britanie

Marea Britanie a decis să reimpună carantina în Londra și sud-estul Angliei după ce o nouă tulpină de coronavirus a dus la o creștere a numărului de cazuri. În același timp, majoritatea statelor europene au blocat călătoriile și au decis anularea zborurilor de legătură cu Marea Britanie. O decizie este așteptată și la nivel de Uniune Europeană pentru a stabili un răspuns unitar în fața pericolului.

Rapoartele din Marea Britanie și Africa de Sud privind noile tulpini de coronavirus, care par să se răspândească mai ușor, provoacă alarma. Virusologii spun că nu este clar dacă acestea pun sub semnul întrebării vaccinurile anti-Covid sau dacă pot să cauzeze boli mai severe.

Virușii evoluează în mod natural pe măsură ce se deplasează prin populație, unii mai mult decât alții. Este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de un vaccin împotriva gripei în fiecare an.

Actuala mutație care provoacă îngrijorare la nivel european a fost detectată pentru prima dată la mijlocul lunii septembrie în sud-estul Angliei și a devenit forma dominantă a virusului în Londra și în sud-estul și estul Angliei.

Franța, Irlanda, Bulgaria, Belgia, Olanda, Italia sau Germania au interzis complet călătoriile din Marea Britanie. În schimb, alte state au suspendat cursele aeriene sau urmează să implementeze această măsură. Printre ele se numără: Austria, Suedia, România, Lituania, Letonia, Estonia și Republica Cehă.

Boris Johnson și oamenii de știință britanici au declarat că noua tulpină de coronavirus este cu până la 70% mai transmisibilă decât cea originală, dar epidemiologii spun că nu există dovezi care să sugereze că este mai letală sau provoacă boli mai severe. Oamenii de știință britanici consideră, de asemenea, că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva noii variante.

„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

Ce știm despre noua tulpină:

  • Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  • Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă
  • Unele dintre aceste mutații au arătat deja în laborator o capacitate în creștere a virusului de a infecta celule

Toate acestea împreună întrunesc condițiile pentru un virus care se poate răspândi mai ușor. Cu toate acestea, nu avem o certitudine absolută. Noile tulpini pot deveni mai frecvente pur și simplu prin faptul că se află la locul potrivit la momentul potrivit - cum ar fi Londra, care a avut doar restricții de nivelul doi (dintr-un sistem care urcă până la patru) până de curând.

Premierul britanic vorbea de o tulpină cu 70% mai transmisibilă. El a spus că acest lucru poate crește rata de reproduce R (numărul mediu de infecții produse de o singură persoană bolnavă - ceea ce indică dacă o epidemie crește sau se micșorează) - cu 0,4.

Acest număr de 70% a apărut vineri într-o prezentare a doctorului Erik Volz, de la Imperial College London. În timpul discuției, el a spus: „Este prea devreme pentru a spune ... dar din ceea ce vedem până acum crește foarte repede, crește mai repede decât a crescut vreodată [o variantă anterioară], dar este important să fii cu ochii pe această evoluție."

Nu există o cifră „sigură” pentru cât de infecțioasă poate fi noua tulpină. Oamenii de știință, a căror activitate nu este încă publică, au spus cifre atât mai mari, cât și mult mai mici decât 70%, scrie BBC.

Cantitatea de dovezi din domeniul public este extrem de inadecvată pentru a trage opinii puternice sau ferme cu privire la faptul dacă virusul și-a crescut cu adevărat transmiterea", a declarat prof. Jonathan Ball, virolog la Universitatea din Nottingham.

Când și unde a apărut noua tulpină

A fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau legate de noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului.

Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei. Cazurile din alte părți ale țării nu au înregistrat creștere abrupte.

Date centralizate de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale probelor virale din întreaga lume, sugerează că unele cazuri din Danemarca și Australia cu această tulpină au venit din Marea Britanie. Olanda a raportat și ea cazuri importate din Marea Britanie.

O variantă similară care a apărut în Africa de Sud împărtășește unele dintre aceleași mutații, dar pare să nu aibă legătură cu aceasta.

Mutații ale virusului sunt lucruri extrem de obișnuite pentru epidemiologi.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.

Noua tulpină a suferit neașteptat de multe mutați. Explicația cea mai probabilă este că varianta a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit care nu a reușit să învingă virusul. În schimb, corpul lui a devenit un teren de reproducere pentru ca virusul să sufere mutații.

Cum va schimba fața pandemiei

Nicio dovadă până în prezent nu arată că noua tulpină ar crește gradul de mortalitate, dar evoluția este atent monitorizată. Doar creșterea numărului de cazuri este destul pentru a pune sistemul sanitar în mare pericol de colaps pentru că mai multe persoane infectate duc automat la mai multe cazuri care au nevoie de tratament specializat.

Din fericire toate indiciile arată că vaccinul va fi eficient și pentru această tulpină de SarS-CoV-2. Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a vârfului a suferit mutații, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare.

Lipsa de eficiență a unui virus apare atunci când virusul se schimbă, astfel încât evită efectul complet al vaccinului și continuă să infecteze oamenii.

Acesta poate fi cel mai îngrijorător element din ceea ce se întâmplă în prezent cu virusul. Această tulpină este doar cea mai recentă care arată că virusul continuă să se adapteze pe măsură ce infectează tot mai multe persoane. O serie de mutații în viitor ar putea face actualele vaccinuri ineficiente.

Acest lucru ne-ar pune într-o poziție similară gripei, în care vaccinurile trebuie actualizate periodic. Din fericire, vaccinurile pe care le avem în prezent sunt foarte ușor de modificat.

(Surse: AP, BBC, Reuters)

XS
SM
MD
LG