Linkuri accesibilitate

Ucraina ordonă bisericii ortodoxe afiliate Rusiei să părăsească mănăstirea din Kiev


Din octombrie 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziții în bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari.
Din octombrie 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziții în bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari.

Oficialii ucraineni au cerut, vineri, unei aripi istorice aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev, aceasta fiind cea mai recentă decizie luată împotriva unei confesiuni privite cu suspiciune de guvern, relatează Reuters.

Kievul a luat această decizie împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) pe motiv că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova. Patriarhul Moscovei, Kirill, a sprijinit ferm invazia.

UOC spune că a rupt legăturile cu Rusia şi patriarhia Moscovei şi că este victima unei vânători de vrăjitoare politice.

Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că UOC a primit ordin să părăsească complexul mănăstirii Pecersk Lavra din Kiev, vechi de 980 de ani, unde îşi are sediul.

Într-o declaraţie, a spus că o anchetă a dezvăluit că UOC „a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat”, dar nu a oferit detalii.

Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev - în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev - este o comoară culturală ucraineană şi sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.

UOC, care are până pe 29 martie să plece, a anunţat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei au fost „evident părtinitoare şi încalcă grav normele legale”.

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile UOC, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Autorităţile au spus că au găsit literatură pro-rusă în incinta bisericii, cetăţeni ruşi fiind găzduiţi acolo, acuzaţii pe care UOC le-a negat.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin unei ramuri separate a credinţei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

XS
SM
MD
LG