Linkuri accesibilitate

Antony Blinken: Negocierile de armistițiu ar putea fi „ultima șansă” de a elibera ostaticii israelieni


Secretarul de Stat SUA, Antony Blinken (s), s-a întâlnit la Tel Aviv cu președintele Israelului, Isaac Herzog. 19 August 2024.
Secretarul de Stat SUA, Antony Blinken (s), s-a întâlnit la Tel Aviv cu președintele Israelului, Isaac Herzog. 19 August 2024.

Secretarul de stat SUA Antony Blinken a declarat că acum este „probabil cea mai bună, poate ultima ocazie” de a asigura un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor în Gaza. Blinken se află iarăși în Orientul Apropiat, într-o nouă încercare de a obține un armistițiu Israel - Hamas.

Antony Blinken se află în a noua misiune urgentă în Orientul Mijlociu. Vizita are loc la câteva zile după ce mediatorii, inclusiv autoritățile din Statele Unite, s-au arătat optimiști că s-ar putea ajunge la un acord.

Hamas a transmis însă că are nemulțumiri serioase față de cea mai recentă propunere, iar Israelul a spus că există domenii pe care nu este dispus să le negocieze.

Călătoria șefului diplomației SUA vine și pe fondul temerilor că un război regional ar putea izbucni în cazul unui atac al Iranului asupra Israelului.

„Acesta este un moment decisiv, probabil cea mai bună, poate ultima, ocazie de a-i aduce pe ostatici acasă, de a obține o încetare a focului și de a pune pe toată lumea pe o cale mai bună către o pace și securitate durabilă”, a spus Blinken în deschiderea discuțiilor cu președintele israelian Isaac Herzog.

Negocierile actuale de armistițiu au pornit de la o propunere SUA, pe baza unui proiect al Israelului. Autoritățile de la Washington speră să obțină un acord în termen de câteva zile.

Optimismul american nu este însă împărtășit nici de Israel, nici de Hamas, care se acuză reciproc de blocarea unei înțelegeri de armistițiu.

Duminică, Hamas l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că a pus „obstacole” în calea unui acord și „a stabilit noi condiții și cereri” cu scopul de a prelungi războiul.

BBC relatează că o sursă Hamas a declarat presei saudite că propunerile de armistițiu includ menținerea unei prezențe israeliene reduse de-a lungul unei benzi de teren, de-a lungul graniței sudice a Fâșiei Gaza cu Egiptul.

Dar surse israeliene au declarat pentru Times of Israel că e nevoie de alte măsuri de-a lungul graniței pentru ca Israelul să fie de acord să își retragă forțele din zonele locuite, în prima fază a unui eventual armistițiu.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul asupra sudului Israelului de pe 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși și 251 au fost luați ostatici.

Ulterior, peste 40.000 de palestinieni au fost ucisă în Gaza de atunci în război, potrivit ministerului Sănătății condus de Hamas.

Un acord de încetare a focului convenit în noiembrie a dus la eliberarea a 105 ostatici în schimbul unei încetări a focului de o săptămână și eliberarea a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul spune că 111 ostatici sunt încă deținuți, dintre care, 39 sunt cel mai probabil decedați.

Negocieri de armistițiu sub amenințarea unui război regional

Eforturile SUA de a convinge Israelul și Hamas să semneze un armistițiu vin pe fondul tensiunilor crescute legate de un posibil atac al Iranului sau al aliaților săi asupra Israelului.

Teheranul a promis răzbunare după ce lideri Hamas și Hezbollah au fost uciși.

Un acord de armistițiu în Gaa ar putea însă determina Iranul să nu mai atace, spun unii observatori.

Premierul Beniamin Netanyahu a declarat duminică într-o ședință de guvern că au loc negocieri complexe pentru a asigura întoarcerea ostaticilor, dar unele principii trebuie respectate pentru securitatea Israelului.

„Există lucruri în privința cărora putem fi flexibili și sunt lucruri în care nu putem fi flexibili și insistăm asupra lor. Știm foarte bine cum să facem diferența între cele două”, a spus el.

Netanyahu a acuzat Hamas că este „încăpățânat” în negocieri și a cerut mediatorilor să facă mai multe presiuni asupra grupului militant.

Armistițiul care ar urma să fie semnat se bazează pe o propunere a președintelui Joe Biden care prevede trei faze:

  • Prima ar include o „încetare a focului completă” care să dureze șase săptămâni, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și schimbul unora dintre ostatici - inclusiv femei, bătrâni și bolnavi sau răniți - cu prizonierii palestinieni deținuți în Israel.
  • A doua fază ar implica eliberarea tuturor celorlalți ostatici în viață și „încetarea permanentă a ostilităților”.
  • A treia etapă prevede începerea unui plan major de reconstrucție pentru Gaza și întoarcerea rămășițelor ostaticilor morți.

Între timp, autoritatea de sănătate condusă de Hamas din Gaza spune că atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 21 de persoane, inclusiv șase copii, duminică.

Armata israeliană a anunțat duminică că a distrus lansatoare de rachete Hamas folosite pentru a lovi Israelul din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza. Atacurile au dus la moartea a 20 de palestinieni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG