Linkuri accesibilitate

Un sfert de veac de Parteneriat Strategic SUA - România. Ce a vizitat la Ateneu secretarul de stat A. Blinken


Antony Blinken și Nicolae Ciucă, în vizită la Ateneul Român
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, în vizită la Ateneul Român, la 25 de ani de la încheierea Parteneriatului Strategic SUA - România.

Secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat marți, alături de premierul român Nicolae Ciucă, o expoziție de la Ateneul Român dedicată relației bilateriale dintre SUA și România.

Expoziția este denumită „Noi, Poporul”/ „We the People”, după faimosul preambul al Constituției Statelor Unite. Cuprinde 150 de fotografii care reliefează relațiile româno-americane pe parcursul celor 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic.

Ea a fost prezentată publicului larg în mai multe orașe din România, din vara lui 2022.

25 de fotografii reprezentative ale expoziției au fost prezentate marți secretarului de stat american, Antony Blinken, într-un eveniment care a avut loc la Ateneul Român.

Anthony Blinken a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Bill Clinton la București pe 11 iulie 1997, moment în care SUA și România, sub conducerea lui Emil Constantinescu, au lansat Parteneriatul Strategic bilateral.

De la momentul lansării, Parteneriatul Strategic a reprezentat un reper esenţial al relaţiilor dintre cele două state, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, după cum arată Ministreul de Externe Român.

„Este minunat să fiu din nou în București. Am fost aici cu președintele Clinton și cu președintele Constantinescu la semnarea parteneriatului, acum 25 de ani. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă pentru toată lumea în căutarea libertății”, a subliniat Antony Blinken într-un discurs ținut cu ocazia vizitei la Ateneul Român.

Timp de o jumătate de oră, Antony Blinken, însoțit de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu au vizitat câteva săli din clădirea construită între 1886 și 1888 și au ascultat Hora Staccato de Grigoraș Dinicu în interpretarea cvartetului de coarde al Filarmonicii de Stat George Enescu din București.

Blinken a vizitat apoi expoziția de fotografii și a ascultat explocațiile experților despre fiecare dintre acestea.

Premierul Nicolae Ciucă l-a însoțit pe întreg traseul. La final, a profitat de ocazie pentru a mulțumi, într-un discurs de cinci minute ținut în limba română, Statelor Unite ale Americii pentru ajutorul dat României în cei 25 de ani de la semnare parteneriatului.

Ciucă a punctat în mod special investițiile anunțate în domeniul energetic, mai ales despre cele de la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și în microcentrala de la Doicești, dar și în viitoare investiții în energia eoliană. „Scopul nostru este să devenim independenți energetic”, a concluzionat premierul.

Antony Blinken și Nicolae Ciucă au semnat, la plecare, panoul care marcha colaborarea în domeniul securității.

Expoziția care cuprinde 150 de fotografii mai poate fi văzută în Sibiu, din 8 decembrie până în 10 ianuarie 2023, la Cluj-Napoca, între 11 ianuarie, 2023 – 7 februarie, 2023, la Iași, între 8 februarie, 2023 – 7 martie, 2023 și la Constanța între 9 martie, 2023 – 6 aprilie, 2023.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG