Linkuri accesibilitate

Blinken îl va suna pe Zelenski înainte de conferința video Biden-Putin


Secretarul de stat american Antony Blinken și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o întâlnire la Kiev, din luna mai a acestui an. Ei vor avea marți o discuție înainte de întâlnirea video Biden-Putin
Secretarul de stat american Antony Blinken și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o întâlnire la Kiev, din luna mai a acestui an. Ei vor avea marți o discuție înainte de întâlnirea video Biden-Putin

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken va vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de discuția video a lui Joe Biden cu Vladimir Putin, iar Biden îi va suna apoi pe președintele ucrainean, a declarat un oficial înalt de la Casa Albă pe 6 decembrie.

Biden îi va pune în vedere lui Putin că vor exista „costuri foarte reale” în cazul în care Rusia ar alege să continue cu o agresiune militară împotriva Ucrainei, a declarat oficialul într-o discuție cu jurnaliștii.

Biden și Putin vor discuta despre mobilizarea de trupe rusești la granița Rusiei cu Ucraina în timpul întâlnirii lor virtuale din 7 decembrie.

Statele Unite au avut deja discuții cu partenerii europeni despre planuri în comun în cazul escaladării situației militare de la granița Rusiei cu Ucraina, „și credem că avem o cale de urmat care ar implica contramăsuri economice substanțiale atât din partea Europei, cât și din partea Statelor Unite, care ar impune un prejudiciu economic semnificativ și grav asupra economiei ruse”, a spus oficialul.

La rândul ei, Comisia de Relații Externe a Senatului SUA va convoca un briefing privind politica SUA-Rusia pe 6 decembrie. Informarea va avea loc pe lângă alte două audieri ale comisiei privind politica SUA-Rusia și politica SUA în Taiwan, a spus comitetul într-un comunicat de presă.

Între timp, Marea Britanie a spus că dorește ca Rusia să reducă tensiunile de-a lungul graniței cu Ucraina.

„Ați văzut o desfășurare în creștere la graniță și în mod clar trebuie să abordăm asta”, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson reporterilor pe 6 decembrie.

„Credem că Rusia trebuie să facă un pas înapoi și să detensioneze tensiunile de acolo. "

Rapoartele serviciilor de informații americane au sugerat că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina încă din 2022.

Rusia a ocupat ilegal Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014 și îi sprijină pe separatiștii din estul Ucrainei care duc de opt ani un război sângeros împotriva Ucrainei în care au murit peste 13.000 de persoane până acum.

Moscova a cerut garanții scrise că Ucraina nu va avea voie să adere la NATO, numind un astfel de scenariu „linie roșie”. Kremlinul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la livrările de arme occidentale către Kiev, precum și cu privire la exercițiile militare din apele internaționale ale Mării Negre.

NATO și Ucraina, o fostă republică sovietică, au avut relații de prietenie de când țara și-a câștigat independența la începutul anilor 1990 și și-au aprofundat cooperarea de la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina în 2014.

Ucraina a adoptat o legislație în 2017 prin care își reiterează intenția de a adera la NATO ca obiectiv strategic. Cu toate acestea, Zelenski și-a exprimat în această vară frustrarea în legătură cu această problemă, cerându-i lui Biden să dea Kievului un răspuns clar, în termeni de „da” sau „nu” pentru a elabora un plan pentru ca Ucraina să intre în alianță.

Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, iar atât Washingtonul, cât și NATO au oferit asigurări cu privire la sprijinul lor neclintit pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.

În ceea ce privește ultimatumurile Moscovei, Biden a spus că nu va accepta „linia roșie a nimănui”.

Biden și Putin s-au întâlnit ca președinți, în persoană o dată până acum, la Geneva, în iunie. Au vorbit ultima dată prin telefon în iulie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG