Linkuri accesibilitate

Bloomberg: Cine l-ar putea înlocui pe Mugur Isărescu la conducerea BNR


Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României

Se apropie vremea la care Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, trebuie să decidă dacă va mai vrea un nou mandat la conducerea BNR, scrie agenția Bloomberg.

Bloomberg scrie că printre potențialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar putea fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, fost ministru PSD al finanțelor, Aura Socol, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soțul Aurei Socol și, de asemenea, profesor la ASE, coautor al programului de guvernare al PSD alături de Darius Vâlcov, și Leonardo Badea, cel care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fost deputat PSD.

Guvernatorul BNR are 69 de ani și de-a lungul mandatelor sale a trecut prin multe situații delicate, de la hiperinflație și România riscând falimentul și până la criza globală și financiară din 2008. Decizia pe care o va lua în momentul în care mandatul său se va termina, în luna octombrie, ar putea fi un indicator pentru independența băncii centrale, în epoca populismului, notează Bloomberg.

România, o țară de 20 de milioane de locuitori, dă bătăi de cap oficialilor Uniunii Europene care se luptă deja cu amenințări la standardele democratice în fostul bloc comunist. „Ungaria și Polonia au deja comitetele de politică monetară formate din aliații Guvernului. Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă ar apărea o amenințare similară la adresa boardului din România, unde membrilor urmează să le fie reînnoit mandatul sau să fie înlocuiți”, scrie agenția.

„Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificați și loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea crește iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că dacă nu va fi Isărescu, va fi cineva mai putin credibil și cu mai puțină influență”, spune Blaise Antin, analist la American TCW Group, citat de Bloomberg.

Pentru Romania, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun. Mai ales că, după o creștere rapidă, economia dă semne de încetinire, deficitul bugetar riscă să depășească limitele impuse de UE, iar toate acestea se suprapun peste doi ani electorali. De aceea, banca centrală are nevoie de o mână forte, mai scrie agenția.

Bloomberg subliniază că guvernatorul BNR este această mână forte, jucând un rol-cheie în aderarea României la UE în 2007 și fiind un factor de stabilitate, însă autoritatea lui a fost contestată.

Isărescu s-a plâns că BNR nu a fost consultată atunci când a fost decisă reducerea taxelor, sporindu-se astfel inflația, și nici când a fost introdusă așa-numita „taxă pe lăcomie”, care viza băncile, declanșând cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la București din ultimul deceniu.

Cu toate că a existat un acord tacit între principalele partide parlamentare care a permis BNR să aibă o componență diversă și echilibrată a Consiliului său de Administrație, opoziția susține că, de data aceasta, PSD vrea controlul deplin.

Deocamdată, Mugur Isărescu nu a spus ferm care sunt intențiile sale, lăsând doar să se înțeleagă că vârsta ar putea fi un factor care să îi influențeze decizia. În momentul în care i s-a pus din nou această întrebare, la începutul acestui an, guvernatorul BNR a precizat doar că „Parlamentul va decide” și „ceea ce contează este ca instituția să fie solidă”.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG