Linkuri accesibilitate

Blue Air a suspendat intempestiv toate zborurile și acuză statul român de sabotaj. Reacția Guvernului României


Potrivit Blue Air, compania a înregistrat pierderi de peste 5 milioane de euro după ce directorul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor i-a sfătuit pe pasageri să nu mai cumpere bilete de la companiile de zbor cu un istoric al suspendării zborurilor.

Blue Air a anunțat că suspendă toate zborurile de pe aeroporturile din România în intervalul 6-12 septembrie. Cel puțin 3.000 de români sunt afectați de măsură. Premierul Nicolae Ciucă a cerut reluarea zborurilor.

Potrivit reprezentanților companiei, decizia de suspendare a zborurilor se datorează „unei situații neprevăzute constând în oprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului”.

Blue Air a transmis marți că se află în imposibilitatea de a achita costurile curente necesare operării zborurilor, motiv pentru care e obligată să sisteze zborurile cu plecare de pe aeroporturile din România.

Mai mulți pasageri au aflat că le-au fost anulate cursele de pe aeroport. Pe „Henri Coandă” din Otopeni, aeroportul care deservește Bucureștiul, unii pasageri nemulțumiți au început să scandeze împotriva companiei.

Peste 1.000 de pasageri ai Blue Air se pregăteau de îmbarcare când compania a anunțat sistarea zborurilor, spune purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi București, Valentin Iordache, citat de Hotnews. „Pasagerii au fost supărați, dar nu recalcitranți. Au primit alimente și apă”, a susținut purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi București, conform sursei citate.

Nenumărate mesaje de nemulțumire au fost postate pe Facebook de clienții companiei.


Premierul Nicolae Ciucă a reacționat și a precizat că suspendarea zborurilor a afectat aproximativ 3.000 de oameni.

„Nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturi”, a spus premierul României, care a promis că va analiza situația și va lua o decizie alături de ministrul Mediului.

La rândul său, ministrul Tanczos Barna a declarat că blocarea conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a zborurilor și a spus că Ministerul Mediului nu a aprobat decizia luată de Blue Air.

„Solicit companiei Blue Air să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend şi solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători”, a declarat Barna.

Într-un comunicat dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, oficialii români notează că Administrația Fondului pentru Mediu a blocat conturile companiei Blue Air din cauza unei datorii de peste 28,7 de milioane de lei la bugetul instituției.

„Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022”, se arată în comunicatul dat de Minister.

Acuzații de sabotaj aduse unui oficial al statului

Blue Air a precizat într-un comunicat că a ajuns în această situație după declarațiile publice făcute de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care i-a descurajat pe oameni să mai cumpere bilete de zbor cu Blue Air. Ca atare, compania a înregistrat pierderi semnificative, de peste 5 milioane de euro.

Horia Constantinescu, șeful ANPC, nu a reacționat la acuzațiile aduse de Blue Air.

Compania aeriană a mai arătat că furnizorii cheie au început să pună presiune pe Blue Air să-și achite în avans sumele necesare operării zilnice de zboruri. Compania nu poate să achite în avans operarea zborurilor din cauza sistării lor pentru următoarele 6 zile.

Printre efectele nedorite se numără, de asemenea, și blocarea unor discuții purtate la Londra cu două firme de investiții interesate în acțiunile Blue Air și în sprijinirea societății după doi ani și jumătate de pierderi ca urmare a pandemiei de Covid.

Anunțul Blue Air vine la doar două luni după ce ANPC a amendat compania de zbor cu peste 2 milioane de euro pentru neregulile semnalate de mai mulți consumatori la capitolul rezervări de bilete.

Compania a suspendat în intervalul 30 aprilie 2021 - 30 aprilie 2022 11.289 de zboruri, afectând 178.405 rezervări pentru care oamenii plătiseră la momentul respectiv 66.585.967,68 lei. ANPC a primit 924 de reclamaţii transfrontaliere și a demarat obţinerea de informaţii prin reţeaua UE, prin care autorităţile naţionale de supraveghere şi control al pieţei din toate statele membre cooperează și la care se adaugă și Comisia Europeană.

Amenda dată de ANPC nu reprezintă un procentaj din cifra de afaceri întrucât Blue Air nu a declarat-o pe 2021.

Alături de Blue Air, alte companii low-cost precum Wizz Air și Ryan Air au fost notificate de agențiile naționale ale statelor unde sunt înregistrate pentru anularea mai multor zboruri, neținând seama de drepturile consumatorilor. ANPC le-a recomandat călătorilor să evite achiziționarea de bilete de zbor de la companii care au anulat în trecut mai multe zboruri.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG