Linkuri accesibilitate

ANPC a dat o amendă record Blue Air din cauza zborurilor anulate. Wizz Air și Ryan Air, notificate și ele


În urma verificărilor, ANPC a decis aplicarea unei amenzi de 2 milioane euro, echivalentul în lei a sumei de 9.882.200 lei, pentru practici incorecte în relaţia cu consumatorii și restituirea banilor din rezervări în zece zile. Imagine generică cu oameni pe aeroport
În urma verificărilor, ANPC a decis aplicarea unei amenzi de 2 milioane euro, echivalentul în lei a sumei de 9.882.200 lei, pentru practici incorecte în relaţia cu consumatorii și restituirea banilor din rezervări în zece zile. Imagine generică cu oameni pe aeroport

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat compania aeriană Blue Air cu 2 milioane de euro.

După sesizările depuse de consumatori și în urma articolelor de presă care semnalau nereguli cu rezervările făcute de companie, ANPC a făcut un control în iunie 2022 la Blue Air Aviation SA.

Numai în decurs de un an, între 30 aprilie 2021 și 30 aprilie 2022, Blue Air a anulat 11.289 de zboruri, echivalentul a 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare totală de 66.585.967,68 lei, de către consumatorii din 20 de state membre ale UE, în care compania operează zboruri cu regularitate, susține ANPC.

În urma verificărilor, ANPC a decis aplicarea unei amenzi de peste 2 milioane euro, echivalentul în lei a sumei de 9.882.200 lei, pentru practici incorecte în relaţia cu consumatorii.

Amenda nu a putut fi stabilită în procent din cifra de afaceri, pentru că operatorul economic nu și-a declarat-o, spune ANPC.

Odată cu aplicarea amenzii, ANPC a dispus restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile pentru toate rezervările anulate pentru care Blue Air nu a restituit sumele datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite după 30 aprilie 2022.

Totodată, a fost dispusă măsura de a nu mai pune la dispoziția consumatorilor, pe piață, oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările și resursele necesare efectuării acestora, cu respectarea întocmai a condițiilor și caracteristicilor declarate.

Pentru că abaterile constatate privesc atât consumatori din România, cât și din UE, ANPC, prin Direcția Generală Control Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, a transmis o alertă către Comisia Europeană şi omologii ANPC din statele membre.


ANPC le cere acestora verificarea unor încălcări similare de legislație și vrea să afle dacă s-au luat deja măsuri de asigurare a respectării legislației, pe teritoriul UE, împotriva unor astfel de abateri ale companiei Blue Air Aviaton.

Autoritatea a primit 924 de reclamaţii transfrontaliere, fapt care a determinat necesitatea obţinerii unor informaţii suplimentare şi prin reţeaua UE care asigură cooperarea dintre autorităţile naţionale de supraveghere şi control al pieţei din toate statele membre, la care se adaugă Comisia Europeană.

ANPC le recomandă consumatorilor să evite achiziționarea biletelor de avion de la operatori economici care, în trecut, au anulat foarte multe curse și nu au respectat drepturile consumatorilor.

Odată cu notificarea Blue Air, au fost notificate către statele membre, prin rețeaua UE, și companiile Wizz Air și Ryan Air, care de asemenea au avut, în această perioadă, foarte multe anulări sau întârzieri de curse, fără a ține seama de drepturile consumatorilor.

Operatorii economici vor rămâne, în continuare, în atenția ANPC, iar îndeplinirea măsurilor dispuse, de restituire a sumelor, precum și de încetare a practicilor comerciale incorecte, vor fi verificate de comisari, după încheierea celor 10 zile, prevăzute de lege.

ANPC le recomandă consumatorilor să semnaleze situații similare, indiferent de compania aeriană unde sunt acestea înregistrate.

Totodată, ANPC îi avertizează pe consumatori că societățile comerciale care recuperează sumele nerambursate de companiile aeriene, în cazul anulării zborului, percep comisioane pentru aceste servicii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG