Linkuri accesibilitate

Boala de care suferă cei mai mulți români. Guvernul alocă 20 de milioane de euro ca să o depisteze


Cei mai mulți români ajung la spital când este prea târziu.

În jur de 60% dintre români mor din cauza bolilor cardio-vasculare, de trei ori mai mult decât din cauza cancerului, arată Ministerul Sănătății, cu ocazia zilei naționale a inimii. În următorii 5 ani, guvernul alocă 20 de milioane de euro, bani europeni, pentru screening împotriva acestor afecțiuni.

Mortalitatea provocată de bolile cardio-vasculare este de trei ori mai mare decât cea cauzată de cancer, în România. Situația este similară la nivel european, unde bolilă de inimă sunt principala cauză a morții, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei Naționale a Inimii.

Principalii factori care duc la astfel de boli sunt consumul de tutun, dieta nesănătoasă și inactivitatea fizică.

Ministerul Sănătății anunță că va lansa în această vară un program de screening care să identifice pacienții cu risc de boli cardiovasculare. Programul va dura 5 ani și va costa 20 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile. De program ar urma să beneficieze în jur de 170.000 de persoane.

Ministerul Sănătății mai are un program derulat în 9 spitale, prin care implantează defibrilatoare cardiace interne, pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică, precum și un program pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, care se derulează în 18 spitale, conform instituției.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG