Linkuri accesibilitate

Bode, despre situaţia de la Spitalul Foişor: Nu a fost deloc în regulă


Ministrul Lucian Bode spune că evacuarea pacienților nu a fost făcută nici de Ministerul Sănătății, nici de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat luni că modul în care a fost organizată externarea pacienţilor de la Spitalul „Foişor" „nu a fost deloc în regulă". El a precizat că o decizie în privinţa ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, poate fi luată de prim-ministru.

Lucian Bode a fost întrebat luni dimineaţa despre situaţia de la Spitalul Foişor.

Legat de Foişor, nu aş vrea să intru în chestiuni care nu mă vizează ca responsabilitate, dar ca simplu cetăţean am văzut şi eu ce aţi văzut şi voi cu toţi, modul cum a fost organizată externarea pacienţilor în seara zilei de vineri nu a fost deloc în regulă. De ce s-a ajuns aici, când s-a semnat ordinul de transformare a spitalului în spital COVID? În paranteză fie spus, mutarea pacienţilor nu a hotărât-o nici Ministerul Sănătăţii, nici DSU”, a transmis ministrul de Interne.

Întrebat dacă Vlad Voiculescu ar trebui să îşi dea demisia, Lucian Bode a declarat: „Nu îmi permit astfel de opinii în calitate de ministru în cabinetul din care face parte şi Vlad Voiculescu. Cine este responsabil de decizia în privinţa lui Vlad Voiculescu? Primul ministru”.

Vineri seara, pacienții de la Spitalul de Ortopedie „Foișor" din Capitală au fost externați de medicii curanți, pentru ca spitalul să fie transformat în spital COVID-19. În spital erau internaţi 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Douăzeci și cinci de pacienți erau programați pentru intervenţii chirurgicale iar 67 deja operaţi, urmau sa fie externaţi la domiciliu.

Transferul pacienților în miez de noapte a creat disensiuni în coaliția de guvernare. Ministrul Sănătății și premierul Florin Cîțu au făcut duminică conferințe de presă simultan pe tema evacuării pacienților de la Spitalul Foișor din Capitală.

Întrebat dacă ar trebui să-și dea cineva demisia pentru că evacuarea pacienților a fost prelungită până târziu în noapte, premierul Florin Cîțu a răspuns că așteaptă să vadă dacă cineva mai are onoare în România: Este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România. Nu cred că este normal după ce se ia o decizie, să intervină prim-ministrul să vorbească și cu primarul Bucureștiului, și cu manageri, și cu manageri de la DSP, să se implementeze o decizie luată de toată lumea în cunoștință de cauză”.

Ministerul Sănătății a anunțat că va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG