Linkuri accesibilitate

Scandalul de la Foișor | Cîțu, despre demisie: E vorba de onoare, să vedem cine mai are onoare în România


România - premierul Florin Cîțu
România - premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a dublat duminică conferința de presă a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, susținută pentru a aduce lămuriri după evacuarea pacienților de la spitalul „Foișor” din Capitală.

„Este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România. Nu cred că este normal după ce se ia o decizie, să intervină prim-ministrul să vorbească și cu primarul Bucureștiului, și cu manageri, și cu manageri de la DSP, să se implementeze o decizie luată de toată lumea în cunoștință de cauză”, a răspuns premierul Florin Cîțu, întrebat dacă ar trebui să-și dea cineva demisia pentru că evacuarea pacienților a fost prelungită până târziu în noapte.

Premierul a evitat să dea nume și, întrebat despre eventuala remaniere a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cerută atât de opoziție cât și de colegii săi din PNL, a răspuns în aceiași termeni generali.

„Remanierea sau o decizie despre un ministru din cabinet o va lua doar premierul, iar aceste discuții nu se discută, ele se vor anunța”, a spus Florin Cîțu.

Acuzat în spațiul public pentru situația creată vineri la spitalul de ortopedie ”Foișor”, din Capitală, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a susținut duminică o conferință de presă în care a explicat că:

  • decizia introducerii spitalului în circuitul Covid face obiectul unor discuții purtate de un an cu conducerea spitalului,
  • că spitalul nu este în subordinea Ministerului Sănătății ci a conducerii ASSMB, numită de fosta administrație PSD, care de altfel a și preluat responsabilitatea evacuării pacienților după ce managerul unitării medicale a refuzat să semneze actele.
  • managerul spitalului a întârziat evacuarea prin refuzul de a semna actele.

„Spitalul Foișor nu este sub autoritatea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei Capitalei. Mai pe scurt și mai pe românește, Ministerul Sănătății nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării, chiar dacă vorbim despre o situație de criză. Lucrurile pot fi blocate, fie din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînțelegere a situației de criză în care sistemul sanitar se află”, a spus ministrul Sănătății.

Vineri dimineață, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a semnat ordinul de transformare a Spitalului Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” în spital COVID.

Potrivit legii 20/2020, „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale.”

Responsabilitatea evacuării și transferului pacienților a fost, așadar, asumată de DSU. Rolul ministerului s-a rezumat la asigurarea locurilor în spitale pentru pacienții transferați.

„Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI”, spune Ministerul Sănătății.

Discuțiile privind introducerea spitalului în circuitul Covid au început încă de anul trecut, însă de fiecare dată s-au împotmolit după refuzul conducerii spitalului aflat în subordinea Primăriei Capitalei, managerul fiind în funcție din 1997.

Spitalul, care a primit fonduri consistente pentru modernizare în mandatul primarului PSD al Capitalei, Gabriela Firea, apare pe 25 martie în anexa unui proiect de Ordin al ministrului Sănătății, privind măsurile în contextul pandemiei, însă, potrivit libertatea.ro, el dispare de pe listă pe 5 aprilie.

Conducerea spitalului s-a opus constant, fapt confirmat și de adresa transmisă Ministerului Sănătății.

Managerul Cristian Ioan Stoica a trimis un document către Ministerul Sănătății, citat de news.ro, o scrisoare în care susținea că spitalul său nu poate deveni spital suport COVID.

Referindu-se chiar la Ordinul din 26 martie 2021, Stoica a susținut că „criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis”.

Potrivit surselor HotNews.ro, evacuarea a început atât de târziu tocmai pentru că managerul spitalului a refuzat să semneze documentele, în final acestea fiind semnate de ASSMB, în subordinea căreia se află Spitalul Foișor, fapt care s-a produs abia spre seară.

Ministrul Vlad Voiculescu l-a contactat pe Raed Arafat pentru a-i cere explicații privind modul de evacuare, argumentul invocat de șeful DSU fiind cel al urgenței, spitalul nefiind în subordinea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei Capitalei, care îl coordonează prin ASSMB. „Raed Arafat l-a sunat pe Florin Cîțu, iar Florin Cîțu l-a sunat pe Nicușor Dan”, potrivit sursei citate.

Cum a motivat conducerea spitalului tranformarea sa în unitate Covid

Conducerea Spitalului Foișor a spus, în adresa către Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Uergență, că nu poate prelua pacienți COVID pentru că unitatea medicată:

  • nu este spital de urgență,
  • nu are ture de dimineață la analize de laborator,
  • nu are capabilitate de implementare a paturilor de terapie intermediară,
  • spitalul este în reconstrucție,
  • nu există o linie de gardă cu medic de boli infecțioase sau medic pneumolog,
  • nu există circuite pentru pacienți Covid și aerisire,
  • nu poate îngriji decât, cel mult, pacienți COVID cu afecțiuni ortopedice.

Cu toate acestea, spitalul a fost dat sâmbătă în funcțiune cu 90 de paturi care vor avea oxigen și 20 de paturi de terapie intensivă iar la spital urmează să fie detașați medici infecționiști și pneumologi.

Spitalul Foișor are medici de medicină internă și cardiologie care pot trata pacienți COVID.

Cum a motivat Ministerul Sănătății „rechiziționarea” spitalului Foișor pentru pacienți Covid

„Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”, spune Mininsterul Sănătății într-o informare remisă presei înainte de evacuarea spitalului.

„Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București. Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”, spune ministerul.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului iar reprezentanții DSP au fost la spital încă de la orele 11.00, precizează MS, lăsând să se înțeleagă că demersul nocturn al evacuării este responsabilitatea exclusivă a managerului.

Pentru a nu exista niciun dubiu, explică: „La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.”

„Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.”

Toți pacienții au fost externați de medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament și toți cei care au solicitat, au beneficiat de o ambulanță pentru transportarea lor la domiciliu.

Ministerul Sănătății a anunțat că va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.

În spital erau internaţi 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Douăzeci și cinci de pacienți erau programați pentru intervenţii chirurgicale iar 67 deja operaţi, urmau sa fie externaţi la domiciliu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG