Linkuri accesibilitate

Bogdan Aurescu cere anchetă imparțială în cazul lui Alexei Navalnîi


Bogdan Aurescu

Situația opozantului rus Alexei Navalnîii este „profund îngrijorătoare”, iar „o anchetă imparțială referitoare la presupusa otrăvire” trebuie să fie asigurată, arată ministrul Afacerilor Externe în prima reacție a României după ce criticul acerb al Kremlinului a ajuns în comă într-un spital din Siberia.

„Situația liderului opoziției ruse Navalnîi este profund îngrijorătoare. Trebuie luate toate măsurile în vederea furnizării celor mai bune servicii medicale, conform dorințelor familiei sale și, în egală măsură, să se asigure realizarea unei anchete imparțiale referitoare la presupusa otrăvire”, a scris Bogdan Aurescu într-o postare pe Twitter.

O poziție similară a fost transmisă și de către Uniunea Europeană printr-un mesaj exprimat de Nabila Masssrali, purtătoarea de cuvânt a Înalt Responsabilului UE pentru Afaceri Europene, Josep Borrell.

„Suntem foarte îngrijorați de starea sănătății lui Alexei Navalnîi după presupusa otrăvire de ieri. Îi dorim o recuperare rapidă și completă. Așteptăm și o anchetă rapidă, independentă și transparentă. Dacă se confirmă, cei responsabili trebuie trași imediat la răspundere.

Avem încredere că autoritățile ruse vor respecta promisiunea de a permite ca domnul Navalnîi să fie transferat rapid și în siguranță în străinătate pentru a primi tratament medical, în concordanță cu dorința familiei. Suntem recunoscători medicilor germani pentru oferta de a îl prelua pe domnul Navalnîi în Germania pentru tratament", a transmis oficialul european.

Navalnîi s-a simțit rău în timp ce zbura spre Moscova, întorcându-se din orașul siberian Tomsk. Avionul a aterizat forțat la Omsk, tot în Siberia, fiind transportat cu o ambulanță la spitalul local.

TASS a citat o sursă din spitalul unde Navalnîi se zbate între viață și moarte care susține că, la momentul la care a fost internat, diagnosticul a fost „otrăvire acută cu psihodisleptice”.

Medicii ruși spun că Alexei Navalnîi nu poate fi transferat din spitalul siberian unde este tratat pentru o posibilă otrăvire, din cauza stării sale instabile. Germania s-a oferit să îl preia cu ajutorul unui avion dotat cu echipamentele necesare pentru a îi oferi îngrijire.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG