Linkuri accesibilitate

Soția lui Alexei Navalnîi face apel la Vladimir Putin să-i permită liderului opoziției ruse transferul în Germania


Alexei Navalnîi se află în comă și respiră cu ajutorul aparatelor, după ce a băut un ceai pe aeroport, în care se presupune că a fost pusă otravă
Alexei Navalnîi se află în comă și respiră cu ajutorul aparatelor, după ce a băut un ceai pe aeroport, în care se presupune că a fost pusă otravă

Iulia Navalnaia, soția liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care se află în comă cu suspiciunea de otrăvire, internat într-un spital siberian, a făcut apel la liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să ăi permită soțului săi să fie transportat în Germania, pentru a primi de urgență îngrijiri medicale.

„Oficial fac apel la dumneavoastră, solicitându-vă să permiteți transferul lui ...Navalnîi...în Germania”, a arătatîntr-o scrisoare adresată lui Putin, pe care Iulia Navalnaia a publicat-o pe rețelele sociale”.

Iulia Navalnaia, soția liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, la spitalul din Omsk
Iulia Navalnaia, soția liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, la spitalul din Omsk

.Kremlinul a precizat că decizia de a refuza transferul în Germania a lui Alexei Navalnîi a avut la origine motive medicale. „Este o decizie strict medicală”, a spus Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. Mai devreme, medicii de la spitalul din Omsk, unde este internat opozantul regimului Putin, au susținut că Navalnîi nu este într-o stare suficient de bună care să-i permită să fie mutat.

Un grup de medici germani se află la spitalul din Omsk, unde au ajuns vineri, cu o aeronavă specială, dotată cu echipamente medicale. Navalnîi respiră cu ajutorul aparatelor, la reanimare.

La câteva ore de la sosirea medicilor germani, Leonid Volkov, un apropiat colaborator al lui Navalnîi, a anunțat că medicilor germani, sosiți de la Nürnberg, li s-a permis accesul la pacient, după ce inițial fuseseră refuzați.

Volkov a insistat că este nevoie de o examinare independentă și de încredere despre starea reală a lui Navalnîi. Ar urma ca Navalnîi să fie tratat la un spital din Berlin.

Guvernul german, care i-a oferit asistență lui Alexei Navalnîi, a anunțat că „viața lui trebuie salvată”.

Însă Aleksandr Murakhovsky, șeful medical al spitalului din Omsk, a declarat, vineri, că încercarea de a-l muta pe Navalnîi i-ar periclita viața, deși starea lui s-a îmbunătățit puțin.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Yarmish, a anunțat că medicii ruși spun că Alexei Navalnîi, criticul acerb al Kremlinului, nu poate fi transferat din spitalul siberian unde este tratat pentru o posibilă otrăvire, din cauza stării sale instabile.

„Interdicția de a fi mutat reprezintă o amenințare directă la adresa vieții lui Alexei. Este fatal să rămână la spitalul din Omsk, fără echipamente și fără un diagnostic”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Un avion german dotat cu echipamente medicale și cu specialiști în îngrijirea celor aflați în comă se află în drum spre Omsk. potrivit aceleiași surse.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a celui mai cunoscut opozant al lui Putin, a anunțay că că Navalnîi (44 de ani) respiră cu ajutorul unui ventilator și se află în comă, în stare gravă. A fost supus unor teste care la care încă nu au sosit rezultatele, a mai anunțat Yarmish.

Navalnîi s-a simțit rău în timp ce zbura spre Moscova, întorcându-se din orașul siberian Tomsk. Avionul a aterizat forțat la Omsk, tot în Siberia, fiind transportat cu o ambulanță la spitalul local, a mai anunțat purtătoarea sa de cuvânt. „Navalnîi nu este conștient”, a mai spus aceasta pe Twitter.

Aleksandr Murakhovski, medicul-șef al spitalului unde este internat opozantul lui Vladimir Putin, a declarat, pentru agenția de stat rusă, TASS, că „se află într-o stare gravă”.

TASS a citat o sursă din spitalul unde Navalnîi se zbate între viață și moarte care susține că, la momentul la care a fost internat, diagnosticul a fost „otrăvire acută cu psihodisleptice”.

SUA anunță că posibila otrăvire a lui Navalnîi ar putea avea impact asupra relațiilor cu Rusia

Casa Albă a anunțat, prin intermediul lui Robert O'Brien, consilierul pe probleme de securitate națională, că posibila otrăvire a lui Alexei Navalnîi este „extraordinar de îngrijorătoare” și ar putea avea un impact asupra relațiilor dintre cele două țări.

„Este un om foarte curajos. Un foarte curajos politician care s-a ridicat împotriva lui Vladimir Putin din lăuntrul Rusiei, iar gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el și de familia lui”, a spus O'Brien într-un interviu la Fox News.

Este o îngrijorare extraordinară și dacă rușii s-au aflat în spatele acesteia...ne vom gândi cum vom trata Rusia de-aici înainte, a mai precizat oficialul american.

„Credem că Navalnîi a fost otrăvit cu ceva care i-a fost pus în ceai. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineață. Doctorii au spus că toxina a fost absorbită mai rapid, prin intermediul unui lichid fierbinte”, a precizat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Un reprezentant al spitalului unde este internat avocatul, cunoscut pentru lupta sa anticorupție și critic al regimului Putin, a declarat presei că starea lui este gravă și, la acest moment, stabilă. Diagnosticul ar urma să fie anunțat pe parcursul zilei. El a mai precizat că nu este cert dacă Navalnîi a fost otrăvit, sunt mai multe ipoteze pe care medicii le investighează, inclusiv otrăvirea.

Kremlinul i-a urat lui Navalnîi însănătoșire grabnică, adăugând că nu există încă dovezi că ar fi fost otrăvit.

Medicul personal al lui Navalnîi, Iaroslav Așikhmin, a declarat că „are nevoie să fie transportat în Europa” pentru a fi tratat, adăugând că deja se află în discuții cu transferarea lui la o clinică din Hanovra sau Strasbourg. Ashikhmin a mai arătat că spitalele occidentale au mai multe șanse să afle substanța cu care ar fi fost otrăvit.

La clinica din Omsk a ajuns și Iulia Navalnaia, soția criticului regimului Putin, care inițial nu primise permisiunea de a intra în interiorul spitalului, cu explicația că nu ar fi existat un acord al pacientului.

Cafeneaua unde Navalnîi a luat ceaiul se află într-o zonă securizată, la care se ajunge după controalele și check-in. Potrivit aceleiași agenții oficiale de știri din Rusia, o sursă a spus că interogarea angajaților cafenelei a arătat că aceștia știau foarte puțin despre ce s-a întâmplat.

Pavel Lebedev, un pasager care se afla în avionul cu care zbura și Navalnîi, a postat pe o rețea de socializare că liderul opoziției ruse s-a dus la toaletă imediat după decolare și nu s-a mai întors. Omul a spus că lui Navalnîi îi era foarte rău și gemea, însă pasagerilor nu li s-a comunicat nimic.

Notorietatea lui Alexei Navalnîi este strâns legată de dezvăluirile de corupție din Rusia.

A fost închis de mai multe ori în ultimii ani, i s-a interzis să candideze la președinția țării și la funcția de primar al Moscovei.

În trecut, Navalnîi a fost victima mai multor atacuri.

A suferit arsuri la ochi în 2017, după ce a fost atacat cu vopsea antiseptică/

În iulie 2019, s-a aflat în arest pentru 30 de zile pentru că a făcut apel la participarea la un protest neautorizat. În timpul detenției a fost transferat la un spital cu semne severe de alergie, care s-au dovedit a fi efecte ale unei otrăviri.

XS
SM
MD
LG