La scurt timp, și Ilie Bolojan a făcut o postare despre discuția cu omologul său de la Chișinău.
„Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele interimar al României, domnul Ilie Bolojan, căruia i-am urat mult succes și putere de muncă. În cursul discuției am convenit să ducem mai departe proiectele menite să consolideze legăturile noastre, în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Totodată, am reiterat recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul plenar și necondiționat pe care l-am primit de la București, îndeosebi în ultimii ani marcați de multiple dificultăți, și am subliniat că România rămâne partenerul nostru de suflet”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Este prima discuție pe care Ilie Bolojan a avut-o cu un șef de stat în postura proaspăt dobândită de președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis.
„Am avut astăzi o convorbire telefonică cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care m-a felicitat pentru preluarea interimatului funcției de Președinte al României. I-am mulțumit pentru gândurile bune și pentru prietenia sinceră dintre țările noastre.
România și Republica Moldova sunt legate printr-o relație specială, bazată pe o istorie comună, valori europene și proiecte de dezvoltare. Vom continua să colaborăm strâns pentru binele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Moldova nu e singură. Suntem împreună, în aceeași luptă pentru un viitor mai bun!”, a scris Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.
Tot miercuri, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul pentru numirea în funcția de Consilier Prezidențial a Luminiței Teodora Odobescu, fostă consilieră a președintelui Marcel Ciolacu și a președintelui Klaus Iohannis și fost ministru al afacerilor externe.
Diplomat de carieră, Luminiţa-Teodora Odobescu a fost, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2023 consilier pentru afaceri europene al Președintelui României, coordonând și Departamentul de Politică Externă, iar din septembrie 2015 până în noiembrie 2021 Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, calitate din care a gestionat prima Președinție a României la Consiliul UE.
Între noiembrie 2012 și august 2015 a exercitat funcția de Consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă la cancelaria primului ministru.
În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.
Între februarie și noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene la Ministerul Afacerilor Externe, iar între iunie 2008 şi februarie 2012 a fost director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS şi Turcia.
Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii la Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană - Bruxelles, gestionând o serie de capitole în negocierile de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.