Linkuri accesibilitate

Bonus pentru „vinovatul de la ANRE”. Cine l-a ținut în brațe pe Chiriță și mizele unui troc cu bătaie lungă


Președintele ANRE are un salariu lunar de 12.000 de euro, iar Coaliția a decis să fie menținut în funcție încă șase luni, deși mandatul lui expira în octombrie 2022. Chiriță este fost deputat PSD și a preluat funcția datorită susținerii social-democraților.
Președintele ANRE are un salariu lunar de 12.000 de euro, iar Coaliția a decis să fie menținut în funcție încă șase luni, deși mandatul lui expira în octombrie 2022. Chiriță este fost deputat PSD și a preluat funcția datorită susținerii social-democraților.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie a fost criticat vehement în ultimele luni din cauza lipsei de inițiativă în domeniul pe care-l administrează. Certurile din Coaliție au dus la o surpriză: „vinovatul” primește încă 6 luni la conducerea ANRE.

Tabloul politic arăta că zilele lui Dumitru Chiriță ca președinte al ANRE erau numărate, mai ales că mandatul său expira pe 23 octombrie 2022. PSD, partidul care îl nominalizase, dar și PNL, anunțaseră public schimbarea din funcție.

Dar, în loc să dispară din fruntea ANRE, Dumitru Chiriță primește de la Coaliție un vot de încredere și un bonus: încă șase luni în fruntea unei agenții cu rol cheie în gestionarea crizei energetice. Textul Ordonanței de Urgență a fost aprobat, miercuri, în ședința de Guvern

Rareș Bogdan (PNL), în septembrie: Chiriță lovește în credibilitatea Coaliției, subminează statul român

„Cer revocarea întregului Consiliu de conducere al ANRE. Subminează statul român și lovește în credibilitatea prim-ministrului și a coaliției de guvernare. Domnul Chiriță se cam joacă cu focul”, declara prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, în septembrie la postul Digi24.

PNL a derulat chiar o campanie de comunicare pentru a arăta că problemele cu facturile din energie sunt legate de șeful ANRE, persoană numită de PSD. Dumitru Chiriță și-a câștigat funcția de președinte datorită susținerii pe care a primit-o de la social democrați, când partidul era condus de Liviu Dragnea. Salariul lui Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD, în fruntea ANRE este de aproape 12.000 de euro lunar.

„Acest ANRE a avut în ultimele luni o tăcere vinovată, o tăcere nejustificată, se stă pe bani mulți la ANRE. Președintele acestei instituții, domnul Chiriță, colegul PSD din Coaliție, ar fi trebuit să își asume niște poziții”, afirma și Alina Gorghiu, președintele Senatului, la Insider Politic în august 2022.

Dumitru Chirita, președintele ANRE, a câștigat încă șase luni în fruntea instituției din cauza negocierilor eșuate din Coaliție
Dumitru Chirita, președintele ANRE, a câștigat încă șase luni în fruntea instituției din cauza negocierilor eșuate din Coaliție

Atacuri au venit la adresa șefului ANRE și din partea purtătorului de cuvânt al PNL și de la ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Nu sunt un fan al ANRE, dimpotrivă”, a afirmat și președintele PSD, Marcel Ciolacu în luna august.

Declarațiile politice s-au împotmolit în negocierile politice. Surse din PSD indică drept principal vinovat PNL pentru menținerea lui Dumitru Chiriță la ANRE.

„PSD a cerut convocarea Birourilor Permanente pentru a stabili un calendar pentru conducerea ANRE. Cei de la PNL nu au fost de acord”, susțin surse din PSD.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că lipsa de acțiune din Parlament a apărut din cauza deciziei din Coaliție.

„În Coaliție s-a decis să nu ne grăbim în legătură cu ANRE. E o decizie a lui Ciolacu și Ciucă. Nu a cerut PSD ceva și s-a opus PNL. E o minciună”, a fost poziția unui lider PNL.

Trocul din Coaliție și bătaia pe funcții: ANRE, ANCOM, Consiliul Concurenței

Potrivit unor surse politice din PNL, dar și PSD, trocul ar avea o altă miză și o bătaie mai lungă. Social-democrații neagă că s-ar dori instalarea lui Marian Neacșu, actualul SGG al Guvernului, în fruntea ANRE, dar discuția se poartă și pe alt palier.

„PSD a cerut Consiliul Concurenței, ca să fie în subordinea Parlamentului. Să fie vot la pachet. Discuția informală era ca PNL să ANRE și PSD să preia Consiliul Concurenței. Votul trebuia dat simultan să nu apară sincope. Plus că în primăvara lui 2023 se mai întâmplă două evenimente: rotativa guvernamentală și încetarea mandatului șefului ANCOM. O să fie o negociere amplă în primăvară, doar s-au amânat discuțiile de dragul stabilității”, au dezvăluit surse politice pentru Europa Liberă.

ANCOM este condusă în prezent de Vlad Stoica, susținut de PSD, în timp ce la Consiliul Concurenței președinte este Bogdan Chirițoiu. Membrii Consiliului Concurentei sunt numiţi în funcţie de către Preşedintele României, la propunerea Guvernului. Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată.

În punctajul primit de comunicatorii PNL, obținut de Europa Liberă, scrie că „potrivit algoritmului politic al Coaliției, ANRE se află în subordinea PSD și, prin urmare, PSD a solicitat prelungirea actualelor mandate”.

Când s-ar fi luat decizia în Coaliție în cazul ANRE

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că decizia menținerii lui Dumitru Chiriță pentru încă șase luni în fruntea ANRE a fost luată chiar în această săptămână.

Conducerea PNL nu a fost informată de această decizie decât în ultima clipă, iar Marcel Ciolacu și-a înștiințat doar apropiații despre hotărârea luată.

Dumitru Chiriță apare, luni, în pozele de la Guvern unde s-a discutat cu reprezentanții furnizorilor și distribuitorilor de energie.

La întâlnire au participat, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, președintele și vicepreședintele ANRE, Dumitru Chiriță, respectiv Zoltan Nagy-Bege, informează Guvernul.

Din partea furnizorilor și distribuitorilor de energie au participat reprezentanții board-ului Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie din România (ACUE).

„Cu această ocazie, au fost analizate soluții pentru optimizarea mecanismelor de gestionare a situației generate de creșterea prețurilor la energie”, precizează Biroul de Presă al Guvernului.

„Ne-am întâlnit cu reprezentanții din sectorul energetic, am dorit să avem o discuție prin care să ne asigurăm că cetățenii și economia beneficiază în continuare de energie și gaze în condiții acceptabile”, a subliniat premierul Ciucă, miercuri, înainte de ședința de guvern.

Cum a motivat Guvernul prelungirea mandatului

Guvernul a încercat să justifice în Nota de Fundamentare a Ordonanței de Urgență care prelungește mandatul conducerii ANRE decizia luată.

„Funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială. Mandatele a patru dintre cei șapte membri care alcătuiesc Comitetul de reglementare al ANRE, respectiv în cazul președintelui, domnul Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a doi membri, doamna Cornelia Sulger și domnul Gabriel Gheorghe, urmează să expire în data de 23 octombrie 2022. În mod regulamentar, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei poate funcționa doar în prezența a 4 membri din totalul celor 7 membri”, este motivarea Guvernului, potrivit Notei de Fundamentare.

Cabinetul Ciucă susține astfel că fără aprobarea OUG funcționarea ANRE este pusă în pericol. Ce nu spune Guvernul este că termenul privind expirarea mandatelor celor patru membri era cunoscut, iar PNL, PSD și UDMR nu au acționat în Parlament pentru înlocuirea celor patru.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG