Linkuri accesibilitate

Boom-ul panourilor solare chinezești din Pakistan riscă să ducă țara către o nouă criză financiară


Prețurile din ce în ce mai mari la energia electrică din Pakistan au împins gospodăriile și întreprinderile cu probleme financiare să găsească o soluție la costurile în creștere și la întreruperile de curent prin utilizarea de panouri solare chinezești ieftine.

Pe măsură ce prețul electricității crește, pakistanezii cumpără panouri solare chinezești ieftine, cu care își alimentează casele, întreprinderile și fabricile. Dar apetența pentru energie solară lasă Islamabadul cu o gaură bugetară importantă, care ar putea declanșa o nouă criză.

În timp ce liderii mondiali se reunesc în capitala Azerbaidjanului, la conferința anuală a ONU privind schimbările climatice (COP29), pentru a planifica tranziția de la combustibilii fosili, factorii politici de decizie se lovesc deja de obstacolele neprevăzute pe care le poate aduce tranziția către o economie ecologică.

Un astfel de scenariu se derulează în Pakistan. Prețurile în creștere ale electricității au făcut ca alimentarea cu energie electrică furnizată de stat să fie una dintre cele mai scumpe din Asia de Sud. Situația a forțat gospodăriile și întreprinderile cu probleme financiare să găsească o soluție la costurile în creștere și la întreruperile repetate de curent. Iar soluția este utilizarea de panouri solare chinezești ieftine.

Pakistanul a achiziționat panouri solare chinezești în valoare de 1,4 miliarde de dolari și a devenit, astfel, al treilea cel mai mare cumpărător din lume în prima jumătate a anului 2024.

Dar avalanșa de energie solară ultra ieftină riscă, de asemenea, să agraveze situația sectorului energetic pakistanez, care are o datorie de peste 9 miliarde de dolari și un consum în scădere, ceea ce ar putea duce la o nouă criză financiară.

Pană majoră de curent la Karachi, în Pakistan, pe 23 ianuarie 2023.
Pană majoră de curent la Karachi, în Pakistan, pe 23 ianuarie 2023.

Pentru Nasar Khan, un mic întreprinzător din orașul Yar Hussain (situat la 100 de km nord de capitala Islamabad) trecerea la energia solară a însemnat reducerea costurilor foarte ridicate ale energiei electrice, care i-au afectat bugetul în ultimii ani.

Sursa de energie verde i-a redus factura lunară cu aproape o treime, ajungând să plătească la fel ca în urmă cu cinci ani, înainte de creșterea bruscă a prețurilor provocată de scumpirea materiilor prime la nivel mondial.

Aceste economii, spune el, au atras atenția vecinilor săi și chiar a vărului său, pe casa căruia îl ajută să instaleze panouri solare fabricate în China.

„Tarifele de stat la energie au devenit inaccesibile pentru consumatori”, a declarat Khan pentru RFE/RL. „Așadar, toți cei care își pot [permite] încearcă acum să treacă la energia solară”.

Muncitorii instalează panouri soloare chinezești în provincia Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan.
Muncitorii instalează panouri soloare chinezești în provincia Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan.

Khan și vecinii săi din Yar Hussian nu sunt singurii.

În întreaga țară cu 240 de milioane de locuitori panouri albastre strălucitoare împodobesc acoperișurile orașelor și acoperă clădirile fabricilor. Pakistanezii adoptă în masă soluția panourilor solare pentru a atenua impactul tarifelor de stat în creștere pentru energie.

Deși aceasta poate fi o veste bună pentru mediu și pentru eforturile globale de adoptare a unor forme mai curate de producție a energiei, schimbarea ar putea aduce noi bătăi de cap guvernului, pe măsură ce cererea de energie de la rețeaua electrică de stat scade, iar Islamabadul jonglează cu perspectivele sale financiare fragile și cu scăderea considerabilă a veniturilor.

Kaiser Bengali, economist, fost consilier al ministrului pentru planificare și dezvoltare din provincia Sindh din sud-estul Pakistanului, spune că afluxul de panouri chinezești a declanșat un cerc vicios, în care cei care au rămas dependenți de rețeaua electrică scumpă a statului trebuie să aleagă între a economisi bani pentru a trece la energia solară sau a refuza să își plătească facturile – ceea ce ar putea, la rândul său, să declanșeze un efect de domino al datoriilor neplătite de la o companie guvernamentală la alta.

Panouri solare chinezești, montate în Mardan, Pakistan.
Panouri solare chinezești, montate în Mardan, Pakistan.

„[Acest lucru] înseamnă că există o companie de alimentare cu apă care ne furnizează apă și, desigur, utilizează energie, deoarece apa trebuie pompată”, a declarat Bengali pentru RFE/RL.

„Dar dacă oamenii nu își plătesc facturile la apă, atunci compania de apă nu poate plăti compania de electricitate. Și pentru că compania de electricitate folosește gaz, nu poate plăti compania de gaz, și așa mai departe.”

Consumul de energie electrică din rețeaua națională a scăzut cu 10% în 2023, față de anul precedent, pe fondul creșterii prețurilor la electricitate. Iar această scădere s-ar putea accentua, având în vedere și faptul că Islamabadul este presat să crească prețurile la electricitate în cadrul unor măsuri de echilibrare bugetară pentru a rambursa un împrumut la Fondul Monetar Internațional (FMI).

Pakistanezii caută în afara rețelei

În acest context, pakistanezii se adaptează cum pot.

Nu este clar câți oameni trec la panourile solare ca sursă alternativă de energie electrică. Unele gospodării au optat pentru instalații simple, pentru nevoile proprii, în timp ce altele au investit sume mari, în speranța de a vinde energie către rețeaua națională.

Abrar Khan, din districtul Swabi, situat lângă malul râului Indus, spune că montează sisteme de panouri solare pe case și întreprinderi de 20 de ani, dar criza energetică și scăderea încrederii în capacitatea guvernului de a o rezolva au declanșat o creștere majoră a numărului celor care își montează astfel de instalații.

„Utilizatorii casnici și industriali s-au săturat de tarifele ridicate și de întreruperile frecvente de energie”, a declarat el pentru RFE/RL. „Și acesta este motivul pentru care, anul acesta, și anul trecut, cererea de sisteme solare a crescut enorm.”

Rădăcinile crizei din sectorul energetic pakistanez datează de zeci de ani, dar s-au amplificat în 1994, când Islamabadul a oferit condiții profitabile investitorilor străini pentru construirea de centrale electrice, în contextul în care guvernul și populația, tot mai numeroasă, urmăreau creșterea economică.

28 iulie 2024. Susținători ai Pakistan Markazi Muslim League au pancarte pe care scrie în urdu „Durerea este peste tot, așa conduceți voi” în timpul unui protest de la Karachi, Pakistan
28 iulie 2024. Susținători ai Pakistan Markazi Muslim League au pancarte pe care scrie în urdu „Durerea este peste tot, așa conduceți voi” în timpul unui protest de la Karachi, Pakistan

Acești operatori, denumiți producători independenți de energie, au obținut de la guvern avantaje financiare, cum ar fi dobânzi garantate de stat, indexate în funcție evolutia dolarului, și angajamente de plată chiar și pentru energia electrică neutilizată.

Finanțarea s-a îndreptat în principal către centralele alimentate cu cărbune sau gaz, ceea ce a făcut ca prețurile la electricitate să fie în mare măsură legate de fluctuațiile de pe piața mondială a combustibililor fosili. Așa a ajuns Pakistanul în situația ca tarifele sale la energie electrică să fie mai mult decât duble, în ultimii trei ani.

Guvernul a redus, de asemenea, subvențiile și a transferat către consumatori o parte din costurile producătorilor de energie, ceea ce a crescut povara pentru mare parte din societate, într-o țară în curs de dezvoltare precum Pakistanul, unde aproximativ 40 % din populație trăiește sub pragul sărăciei, definit de ONU.

Grupurile industriale se plâng: costurile energiei sunt duble față de cele ale întreprinderilor din India și Bangladesh, iar unele fabrici au fost nevoite să se închidă.

„Oricine are o afacere care supraviețuiește – [și] eu sunt printre ei – face asta datorită utilizării acestor sisteme de energie solară”, spune pentru RFE/RL Ijaz Bacha, proprietar de fabrică și purtător de cuvânt al Industriei prelucrătoare de marmură din provincia Khyber Pakhtunkhwa.

Prelucrarea marmurei este o industrie majoră în provincia din nord-vestul țării, iar Bacha spune că între 30-40 la sută dintre producătorii de acolo și-au încetat activitatea în ultimii doi ani.

Bacha afirmă că factura de electricitate pentru instalația lui a scăzut semnificativ de când a trecut la energia solară. De la 2 milioane de rupii (7.300 de dolari) pe lună, la 1,2 milioane de rupii (4.300 de dolari). El adaugă că aceste economii i-au menținut afacerea pe linia de plutire, dar au fost posibile doar datorită unei investiții de 25 de milioane de rupii (90.000 de dolari), o sumă pe care mulți proprietari de afaceri pakistanezi ar avea dificultăți să o obțină.

„Cred că în următorul an, majoritatea industriilor [din Pakistan] vor trece la energia solară, deoarece supraviețuirea este imposibilă fără aceasta”, a declarat Bacha.

Confruntarea cu incertitudinea

Consumatorii spun că problemele lor sunt legate atât de datorii, cât și de energie.

În 2017, Pakistanul a inițiat un sistem de „contorizare netă”, prin care oamenii pot vinde excesul de electricitate produs de panourile lor solare către rețeaua națională. Dar, în martie 2024, guvernul a renunțat la acest sistem, pentru a îndeplini criteriile FMI privind cheltuielile bugetare, în încercarea de a-și stabiliza economia.

În ciuda îngrijorării guvernului federal, guvernele provinciilor Punjab – unde locuiește mai mult de jumătate din populația țării – și Sindh (peste 50 de milioane de locuitori) oferă acum panouri solare gratuite sau subvenționate pentru a ajuta gospodăriile cu venituri mici.

De asemenea, guvernul federal renegociază datoriile, în speranța de a stabiliza rețeaua energetică și a reduce dependența de combustibilii fosili.

Ministrul pakistanez al energiei, Awais Leghari, a declarat pentru Financial Times, în luna septembrie, că guvernul renegociază cu investitorii chinezi și naționali datoriile din sectorul energetic și că analizează modalitățile de privatizare a anumitor companii.

Dar ministrul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că interesul și utilizarea continuă a panourilor solare riscă să facă rețeaua „inabordabilă” din cauza unei pierderi susținute de clienți plătitori.

„Cererea este în scădere în afara rețelei. Aceasta este o mare îngrijorare pentru noi”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG