Linkuri accesibilitate

Boris Johnson pleacă din Parlamentul britanic și relansează tensiunile politice interne


Ancheta parlamentară care a declanșat plecarea lui Boris Johnson din Parlamentul britanic a investigat dacă acesta a spus sau nu adevărul cu privire la petrecerile organizate în Downing Street în timpul pandemiei. Imagine din 2 martie 2023, Global Soft Power Summit, Londra.

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat, vineri seară, că își predă mandatul de deputat, în urma anchetei „partygate” cu privire la petrecerile din timpul pandemiei. El a acuzat membrii comisiei de anchetă că au avut ca unic scop să îl găsească vinovat, transmite BBC.

Plecare lui Boris Johnson nu doar a reaprins valul de acuzații la adresa sa, dar pune presiune asupra partidului și a premierului Rishi Sunak, care reușise în ultimele șapte luni să mențină cel puțin o aparență de stabilitate la guvernare.

Johnson demisionează înainte de publicarea raportului comisiei de anchetă.

Aceasta a încercat să stabilească dacă fostul premier a spus adevărul în fața Parlamentului cu privire la acuzațiile despre petrecerile din timpul pandemiei.

În opinia fostului premier, transmisă într-o declarație preluată integral de BBC, membrii comisiei au ales „să ignore adevărul” și să îl „forțeze” să plece din Parlament în mod „nedemocratic”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG