Linkuri accesibilitate

Cine este Rishi Sunak, viitorul premier al Marii Britanii


Rishi Sunak, 42 de ani, născut și crescut în Marea Britanie, instruit la cele mai înalte școli, este fiu al unor emigranți indieni punjabi.
Rishi Sunak, 42 de ani, născut și crescut în Marea Britanie, instruit la cele mai înalte școli, este fiu al unor emigranți indieni punjabi.

Rishi Sunak a devenit noul lider conservator și este noul premier britanic după ce contracandidata sa, Penny Mordaunt, și-a retras candidatura, cu doar câteva minute înainte ca partidul să anunțe de susținerea câtor parlamentari s-a bucurat fiecare candidat.

Rishi Sunak a obținut susținerea publică a mai mult de jumătate dintre parlamentarii conservatori înainte de termenul limită de luni, de la ora 14.00.

Potrivit numărătorii făcute de The Guardian, Rishi Sunak are sprijinul a 182 de parlamentari, echivalentul a 51% din numărul total de conservatori din parlamentul britanic.

Doisprezece dintre cei care-l susțineau pe fostul premier Boris Johnson să-și redobândească postul și-au schimbat în mod public opțiunea pe ultima sută de metri optând pentru Sunak, inclusiv actualii sau foștii miniștri James Cleverly, Nadhim Zahawi și Priti Patel.

Doar doi susținători ai lui Johnson au trecut la Penny Mordaunt: Michael Fabricant și Giles Watling, ceea ce a adus numărul ei de susținători la 27, deși tabăra ei susține că avea peste 90 de susținători, inclusiv dintre cei care nu și-au declarat public susținerea.

În declarația sa, Penny Mordaunt nu a susținut, așa cum a făcut Boris Johnson în urmă cu o seară, că ar fi avut suficient sprijin pentru a intra în cursa pentru postul de premier, dar nici nu a recunoscut că nu a reușit să strângă numărul necesar pentru a se înscrie în cursă.

Ea a scris pe Twitter că s-a retras și că Sunak va avea „sprijinul ei deplin” și s-a rezumat la a susține că a devenit clar că „colegii simt că avem nevoie de certitudine astăzi”. De altfel, Mordaunt se va regăsi cu siguranță în cabinetul lui Sunak.

Cu puțin înainte de ora 14.00 Christopher Hope de la Telegraph a susținut că Mordaunt ar fi ajuns la 96 de nominalizări, cu doar patru mai puțin decât numărul de care Mourdant avea nevoie.

David Cameron, fost premier al Regatului Unit și lider al Partidului Conservator între 2010 și 2016, l-a felicitat pe Rishi Sunak și a spus că încă de acum zece ani a știut că conservatorii vor fi primul partid din Marea Britanie care va avea într-o zi un premier de origine indiană.

Cameron a făcut mult efort pentru a-și determina partidul său să aleagă mai mulți candidați de sex feminin și minoritari etnici.

La scurt timp după anunțul lui Mourdant, imediat după ora 14.00, Sir Graham Brady, președintele Comitetului conservator din 1922, a anunțat oficial rezultatul: „Pot confirma că avem o nominalizare valabilă, iar Rishi Sunak este ales lider al partidului conservator”.

Cine este Rishi Sunak

El va prelua oficial funcția de prim-ministru de la Liz Truss, cel mai probabil marți - când Truss va împlini 50 de zile ca premier - pe care a secondat-o în competiția internă din vară.

Sunak, 42 de ani, născut și crescut în Marea Britanie, instruit la cele mai înalte școli britanice și americane, este fiul unor indieni punjabi și va deveni prima persoană de culoare care va deveni prim-ministru britanic și cel mai tânăr premier britanic în ultimii peste 200 de ani.

El nu este, însă, și primul premier etnic minoritar. Benjamin Disraeli, care a ocupat funcția de două ori între 1868 și 1880, era de origine evreiască.

Victoria sa, fără un singur vot exprimat oficial, a reaprins discuțiile despre necesitatea unor alegeri generale, având în vedere că este al treilea premier conservator de când Boris Johnson a câștigat în 2019.

Deputatul Angela Rayner, adjunctul liderului laburist, a declarat: „Tories l-au încoronat pe Rishi Sunak ca prim-ministru fără ca acesta să spună un singur cuvânt despre cum va conduce țara și fără ca nimeni să aibă șansa de a-l vota.”

„Rishi Sunak nu are nici un mandat și nici o idee de ce au nevoie oamenii care muncesc”, a spus ea, citată de The Guardian. „Avem nevoie de alegeri generale, astfel încât publicul să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Marii Britanii – și șansa unui nou început”, a încheiat Rayner.

În apărarea sa a sărit chiar Mordaunt, contracandidata care s-a retras din cursă.

„Sunt vremuri fără precedent. În ciuda calendarului comprimat pentru competiția de conducere, este clar că colegii simt că astăzi avem nevoie de certitudine. Ei au luat această decizie cu bună-credință pentru binele țării.”

Ea a amintit că modalitatea de alegere prin retragerea contracandidaților a fost „testată în mod corect și temeinic” încă din 1922.

„Drept urmare, ne-am ales acum următorul prim-ministru. Această decizie este una istorică și arată, încă o dată, diversitatea și talentul partidului nostru. Rishi are tot sprijinul meu”, a încheiat Mordaunt.

Candidații trebuiau să își prezinte nominalizările de la o susținere de cel puțin 100 de parlamentari până luni, la ora 14:00, dar Johnson s-a retras duminică seara, spunând că a atins pragul, dar că nu consideră că este suficient pentru a consolida unitatea partidului iar Mordaunt s-a retras luni, cu puțin înainte de încheierea competiției.

Întrucât Sunak este singurul candidat rămas în cursă, celor 150.000 de membri conservatori li se va refuza un cuvânt de spus cu privire la cine va fi următorul prim-ministru.

Cu toate acestea, parlamentarii conservatori au precizat că Sunak a fost alegerea lor preferată, după ce au ales-o anterior pe Truss, ale cărei 44 de zile în postul de premier au dus la tulburări financiare și la demisia ei joia trecută.

Urcarea lui Sunak în top 10 al partidului, după doar șapte ani ca parlamentar și doi în guvern, reprezintă o ascensiune remarcabilă.

El a fost numit ministru de Finanțe în cabinetul Johnson chiar înainte de pandemia de Covid. A devenit cunoscut după ce a lansat schema de concedii pentru a proteja locurile de muncă și pentru că a susținut controversata inițiativă „a mânca afară pentru a ajuta”, despre care unii spun că ar fi alimentat un nou val de infecții.

Fost analist Goldman Sachs și manager de fonduri speculative, Sunak este considerat a fi cel mai bogat deputat britanic. În timpul studiilor de la Stanford a cunoscut-o pe Akshata, viitoarea sa soție, fiica miliardarului indian Narayana Murthy, cofondator al multinaționalei indiene de IT, Infosys, care oferă consultanță în afaceri, tehnologia informației și servicii de outsourcing.

Sunak și soția sa au o avere estimată la 730 de milioane de lire sterline.

Reacția piețelor financiare

Piețele financiare au reacționat calm când s-a constatat că Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Marii Britanii.

Lira sterlină a rămas în general neschimbată în raport cu dolarul luni după-amiază, iar costurile împrumuturilor guvernamentale au rămas mai mici după ce liderul Comunelor, Penny Mordaunt, a renunțat la cursa pentru conducere.

În cursul zilei, lira sterlină a crescut aproape de 1,14 USD față de dolar înainte de a scădea, scrie BBC.

Luna trecută, lira sterlină a scăzut la un nivel record în raport cu dolarul, iar costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut brusc ca urmare a minibugetului prim-ministrului în exercițiu Liz Truss.

Investitorii s-au speriat după ce ministrul de Finanțe de atunci, Kwasi Kwarteng, a promis reduceri majore de taxe fără să spună din ce buget vor fi acoperite, aspect asupra căruia chiar Sunak a avertizat în timpul concursului pentru conducerea conservatorilor din această vară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG