Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă din Rusia menține descalificarea din cursa prezidențială a candidatului de opoziție Boris Nadejdin


Profesorul și fostul deputat Boris Nadejdin a contestat decizia finală a Comisiei Electorale Centrale, prin care instituția l-a descalificat din alegerile prezidențiale care vor avea loc în mai puțin de o lună.
Profesorul și fostul deputat Boris Nadejdin a contestat decizia finală a Comisiei Electorale Centrale, prin care instituția l-a descalificat din alegerile prezidențiale care vor avea loc în mai puțin de o lună.

Curtea Supremă a Rusiei a respins ultima contestație a candidatului prezidențial anti-război Boris Nadejdin împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de a-i interzice accesul la alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Academicianul și fostul deputat, în vârstă de 60 de ani, născut în Uzbekistan, a făcut apel la decizia finală a Comisiei Electorale Centrale de a-i interzice participarea la alegeri.

CEC, care adesea respinge potențialii candidați ai opoziției sub pretextul că aceștia nu au depus suficiente semnături valide, a descalificat mii de semnături pe care reprezentanții lui Nadejdin le-au strâns în întreaga țară. El a atins pragul de 100.000 de semnături necesare pentru a fi înregistrat drept candidat.

„Curtea Supremă a Federației Ruse a refuzat să satisfacă cererea mea de contestare a refuzului de înregistrare. Voi face apel la această decizie în termen de 5 zile. Pe 26 februarie, Curtea va examina apelurile privind primele două cereri”, a declarat Nadejdin într-o postare pe Telegram.

„Nu voi accepta eșecul”, adaugă Nadejdin.

Săptămâna trecută, aceeași instanță a respins alte două apeluri pe care Nadejdin le-a depus împotriva unor decizii ale CEC referitoare la colectarea de semnături pentru petițiile de înregistrare a candidaturii sale. Decizia din 21 februarie poate fi contestată la Comisia de Apel a Curții Supreme.

Primul apel era legat de explicarea deciziei Comisiei, care argumentaseră că mulți dintre reprezentanții lui Nadejdin care au colectat semnăturile aveau împuterniciri certificate de birouri notariale din alte regiuni decât cele în care colectau semnături.

Nadejdin insistă că CEC a abuzat de atribuțiile sale. Nu există nicio lege în Rusia conform căreia împuternicirile de reprezentare ale celor care colectează semnături ar trebui să fie certificate de birouri notariale din aceleași regiuni în care sunt colectate semnăturile.

În cel de-al doilea apel, Nadejdin a pus la îndoială documentele Comisiei privind verificarea semnăturilor susținătorilor săi, afirmând că CEC nu a adăugat concluziile scrise ale experților în scris la protocoalele sale de verificare a semnăturilor.

Nadejdin, care a fost propus candidat la președinție de către partidul Platforma Civică, este singurul politician cu ambiții prezidențiale care a condamnat public invazia Rusiei în Ucraina și l-a criticat pe președintele Vladimir Putin. Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc între 15 și 17 martie.

Alegerile din Rusia sunt strict controlate de Kremlin. În alegerile din Rusia, se exclud adesea candidații opoziției, alegătorii sunt intimidați, iar unele buletine de vot sunt completate de oficialii din secții.

Între timp, controlul Kremlinului asupra politicii, a presei, a aplicării legii și a altor mijloace de a influența publicul înseamnă că Putin, care a condus Rusia ca președinte sau prim-ministru din 1999, va ieși mai mult ca sigur câștigător. Doar un eveniment major și neașteptat ar putea întoarce situația.

Gradul de susținere publică pentru mai degrabă necunoscutul Nadejdin, care a afirmat public că invazia Ucrainei a fost o „greșeală fatală”, este surprinzător. Faptul că Nadejdin îl acuză pe Putin că a târât Rusia în trecut în loc să construiască un viitor durabil, complică ambiția mai agresivă a Kremlinului de a spori percepția legitimității lui Putin.

Restul membrilor opoziției sunt în prezent fie încarcerați, fie au fugit din țară, temându-se pentru siguranța lor.

Alexei Navalnîi, o voce importantă a opoziției care a încercat să candideze împotriva lui Putin în 2018, a fost exclus de către CEC din cauza unei condamnări într-un caz de fraudă, în ceea ce este considerat de public a fi o condamnare motivată politic.

Navalnîi a murit în închisoare pe 16 februarie, după ce s-ar fi prăbușit în timp ce se afla în plimbarea zilnică în afara celulei sale. Autoritățile nu au oferit nicio cauză oficială a morții și au refuzat să predea cadavrul familiei, spunând că vor avea nevoie de două săptămâni pentru a investiga „medicina legală chimică”.

XS
SM
MD
LG