Linkuri accesibilitate

Ministrul german al Apărării, în scandalul conversațiilor interceptate: Rusia duce un război informațional de destabilizare a Germaniei


Ministrul Apărării din Germania spune că difuzarea în presa rusă a unei conversații a ofițerilor germani cu privire la războiul dun Ucraina este parte a „războiului informațional” dus de Rusia.
Ministrul Apărării din Germania spune că difuzarea în presa rusă a unei conversații a ofițerilor germani cu privire la războiul dun Ucraina este parte a „războiului informațional” dus de Rusia.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, spune că Rusia duce un război informațional menit să divizeze țara, după ce în presa rusă au apărut înregistrarea unei presupuse conversații între ofițeri germani cu privire la livrarea de rachete Taurus Ucrainei și lovirea unui pod din Crimeea.

„Incidentul înseamnă în mod clar mai mult decât interceptarea și publicarea unei conversații a forțelor aeriene (germane, n.r.). E parte a unui război informațional dus de Putin. Nu încape nicio îndoială. E un atac hibrid menit să dezinformeze”, a declarat ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, duminică, la Berlin.

Scopul acțiunii ar fi să creeze divizare în societate și să submineze unitatea poporului german.

„Trebuie să reacționăm cu prudență, dar în același timp cu determinare”, a mai spus Boris Pistorius.

Reacția ministrului a venit după ce în media rusească a apărut o înregistrare de aproape 40 de minute, în care ofițeri germani discutau despre livrarea de rachete Taurus Ucrainei, în perspectiva unui atac asupra unui pod din Crimea - regiune ocupată de Rusia din 2014.

Înregistrarea a fost postată vineri de publicația finanțată de stat Russia Today.

Ministerul Apărării din Germania a anunțat că a lansat o investigație internă.

Boris Pistorius a spus că așteaptă rezultatul anchetei și că nu are informații cu privire la alte presupuse scurgeri de informații, conform agenției germane de presă.

Olaf Scholz exclude trimiterea de rachete Taurus

Cancelarul german Olaf Scholz a respins până acum propunerea lansată de Kiev, de livrare către Germania a rachetelor Taurus, care pot atinge ținte situate la 500 de kilometri depărtare.

Cancelarul și-a reconfirmat poziția, într-o foarte scurtă declarație cu ocazia unei vizite în orașul Sindelfingen, menționând că livrarea unor astfel de rachete ar necesita la fața locului prezența militarilor germani.

„Nu poți să livrezi un sistem de armament care are o rază foarte largă de acțiune și să nu prevezi cum poate fi controlat. Or dacă vrei să îl poți controla și (asta, n.r.) e posibil doar prin implicarea soldaților germani, e în afara discuției”, a menționat el, citat de publicația germană Der Spiegel, într-un articol publicat luni.

În calitate de cancelar, el are ultimul cuvânt și de aceea o astfel de livrare nu are loc, a menționat publicația germană.

El nu a comentat cu privire la înregistrarea care a creat disensiuni între Berlin și Moscova și a catalogat drept „ciudată” dezbaterea internă cu privire la rachetele Taurus.

Un purtător de cuvânt al cancelarului a declarat că acuzațiile rusești conform cărora discuțiile ar fi fost purtate de ofițeri germani ar reprezenta o dovadă că Germania ar pregăti un război cu Rusia și „reprezintă o propagandă rusească absurdă și infamă”, potrivit Associated Press (AP).

Pe de altă parte, Ministerul de Externe rus a amenințat Germania cu consecințe dure, fără a detalia însă care ar putea fi acestea, scrie AP.

„Dacă nu se face nimic și poporul german nu oprește acest lucru, atunci vor exista consecințe în primul rând pentru Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova.

Agenția de presă notează că relațiile dintre Berlin și Moscova s-au deteriorat după declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG