Linkuri accesibilitate

Presupuse înregistrări în care ofițeri germani discută despre armele livrate Ucrainei au ajuns în presa rusească. Berlinul anunță o anchetă


O rachetă Taurus de fabricație germană este lansată în timpul unui exercițiu militar din Coreea de Sud, 12 septembrie 2017.
O rachetă Taurus de fabricație germană este lansată în timpul unui exercițiu militar din Coreea de Sud, 12 septembrie 2017.

Armata germană a anunţat că cercetează suspiciunile de interceptare ilegală a unor conversaţii între ofiţeri de armată privind livrări de arme către Ucraina, scrie AFP. Discuțiile s-ar fi referit la posibila livrare a rachetelor Taurus, idee exclusă până acum de cancelarul german Olaf Scholz.

„Examinăm dacă comunicaţiile legate de forţele aeriene au făcut obiectul unor ascultări. Contraspionajul militar a luat toate măsurile necesare”, a transmis Ministerul Apărării din Germania pentru AFP.

Înregistrarea de 30 de minute a fost difuzată de postul TV de stat Russia Today și prezintă ceea ce pare a fi o discuție între militari germani despre lovituri ce ar viza Crimeea, dar și despre ipoteza livrării Kievului de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus.

Potrivit înregistrării, ofițerii germani discută cu privire la posibilul impact al livrării acestor rachete.

Der Spiegel, care susține că a confirmat autenticitatea înregistrării, relatează că discuţia dintre ofiţerii germani ar fi avut loc pe platforma publică WebEx şi nu într-o reţea secretă internă a armatei, ceea pune problema la normelor de securitate internă a comunicațiilor din armată.

Presupusa discuție legată de folosirea rachetelor Taurus în războiul din Ucraina vine în contextul în care Germania a refuzat oficial livrarea acestor arme, în ciuda solicitărilor insistente ale Kievului. Aceste rachete au o rază de acțiune de peste 500 kilometri și Berlinul se teme că livrarea lor ar escalada conflictul din Ucraina.

În înregistrare, participanţii discută şi detalii legate de presupuse livrări de rachetele cu rază lungă de acţiune Scalp făcute de Franţa şi Marea Britanie.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că posibila scurgere de informații ezte o chestiunea „foarte serioasă”.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că posibila scurgere de informații ezte o chestiunea „foarte serioasă”.

„Dacă această poveste se dovedeşte a fi adevărată, ar fi foarte problematică”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare germane de monitorizare a serviciilor secrete, Konstantin von Notz, scrie AFP, citând presa germană.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că discuția trădează „planurile viclene” ale forțelor armate germane, despre care a spus că au comis „o autoexpunere flagrantă”.

De cealaltă parte, oficialii germani se tem că această presupusă interceptare nu este izolată.

„Întrebarea este dacă aceasta este o chestiune excepţională sau o problemă de securitate structurală” în interiorul armatei germane, a adăugat Konstantin von Notz.

Aflat sâmbătă în vizită la Vatican, cancelarul german Olaf Scholz a spus jurnaliștilor care îl însoțesc că posibila scurgere de informații e „o chestiune foarte serioasă”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG