Linkuri accesibilitate

De ce e util Brâncuși în politică. Și la ce folosește cântăreața pop


Irina Rimes și ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu
Irina Rimes și ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu

De când ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a numit-o „ambassador onorific al Zilei Brâncuși 2020” pe cântăreața Irina Rimes, pare să fi crescut mai degrabă numărul celor ce o caută pe Google pe tânara vocalistă, decât pe faimosul sculptor care a murit în Franța în 1957.

Nu e prima data când un guvern sau un ministru și-ar dori să se folosească de Brâncuși pentru a-și crea, dacă nu o identitate, cel puțin o imagine în oglindă în raport cu predecesorii. Înainte de alegerile din 2016, executivul condus de Dacian Cioloș a organizat o subscripție publică pentru cumpărarea „Cumințeniei Pământului”, subscripție eșuată lamentabil.

Prețul negociat cu moștenitorii sculpturii lui Brâncuși a fost de 11 milioane de euro. Guvernul urma să contribuie cu 5 milioane de euro, iar restul ar fi trebuit colectat de la populație. Doar în jur de un million de euro au fost donați de români, astfel că sculptura nu a putut fi cumpărată, iar banii au început să se restituie de guvernele următoare.

Și atunci și acum aducerea lui Brâncuși în actualitate folosește mijloace neadecvate. Pentru a stimula în 2016 strângerea de fonduri, ministerul Culturii s-a gândit să pună „Cumințenia Pământului” în tribunele stadionului din Cluj în timpul meciului România-Muntenegru. Ce legătură este între sculptorul român consacrat la Paris și fotbal sau dintre acesta și cântăreața de muzică pop?

Tânăra cântăreață nu știa aproape nimic despre Constantin Brâncuși, pe care nici nu a putut de altfel să-l plaseze temporar, atunci când a fost prezentată ca „ambasador” al Zilei Brâncuși. O campanie de acest fel ar fi putut avea succes dacă o cântăreață atât de iubită de tineri și-ar fi dat silința și ar fi avut capacitatea să spună, cel puțin, de ce merită admirat cunoscutul sculptor.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu susține că scopul campaniei a fost, totuși, atins fiindcă toată lumea vorbește acum despre eveniment și despre Brâncuși. „Dacă fiecare eveniment cultural s-ar promova doar în zona academică, pe canale nișate, s-ar adânci prăpastia între generații” spune ministrul, care insistă că ceea ce și-a propus „s-a realizat”: „toată lumea vorbește despre evenimentul Brancuși. Vrem ca tinerii să devină interesați și atrași de cultură. Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale. Vrem să colaboram cu modelele tinerilor care se bucură de încrederea și simpatia lor”

Irina Rimes, 28 de ani, născută și educată în Republica Moldova a fost prezentată în calitate de ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020 în cadrul conferinţei de presă la care a participat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Acesta a spus că „simpla prezenţă a ei înseamnă enorm” pentru că ministerul se adresează „unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”.

Cântăreața crede că „România a fost pusă pe harta culturală a Europei de către nişte personalităţi, genii, despre care se vorbeşte de secole, printre care şi Constantin Brâncuşi”. Rimes își imaginează că Brâncuși este un marginal, pe care ea, care face parte din „mainstream” îl poate face să fie în vogă. Cum? „va posta” și „va vorbi” pe conturile ei de social media despre „eveniment” . Este vorba despre celebrarea zilei de naștere a sculptorului născut pe 19 februarie 1876, pe care Ministerul Culturii a declarant-o Ziua Națională Constantin Brâncuși . Cu această ocazie, Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit toată ziua de 19 februarie şi organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională, în care se află cele mai multe dintre operele lui Brâncuşi, păstrate în România.

Ministrul actual al Culturii, Bogdan Gheorghiu, aproape un necunoscut, se folosește în aceeași măsură de naiva cântăreața pop și de numele marelui sculptor pentru a ieși din anonimat și pentru a-și face pârtie spre o carieră viitoare. Pare să fi uitat că Brâncuși, dincolo de notorietatea lui, atunci când e situat într-o situație controversată, cum s-a întâmplat și în cazul guvernului Cioloș, poate contribui la prefigurarea eșecului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG