Linkuri accesibilitate

Trei brățări celtice din siturile autohtone, vechi de 3.000 de ani și recuperate de Belgia, readuse în România


Brățările dacice aduse marți de anchetatorii români în țară.
Brățările dacice aduse marți de anchetatorii români în țară.

Trei brățări preistorice din aur, din situri arheologice românești, scoase ilegal din România au fost recuperate de anchetatorii belgieni înainte de fi vândute la licitație și predate anchetatorilor români care le-au adus marți în țară.

Brățările au fost preluate de la muzeul MAS din Anvers, Belgia și au fost datate ca provenind din epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II înainte de Cristos, transmite Parchetul General într-un comunicat remis presei marți.

Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior, înstrăinate, arată sursa citată.

Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare la o licitație publică din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost găsită la percheziția făcută la reședința din Belgia a persoanei care le-a scos la licitație în Monte Carlo.

Autoritățile judiciare belgiene au semnalat pe 27 octombrie 2020 apariția celor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 anchetatorii români de la Protejarea Patrimoniului Cultural Național s-au sesizat din oficiu pentru furt calificat.

Dosarul penal a fost înregistrat inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, iar pe 31 martie 2022 a fost preluat de Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General.

Tot atunci s-a început urmărirea penală in rem, adică sunt anchetate fapte, nu persoane, iar apoi a fost extinsă urmărirea penală și pentru export ilegal. Apoi, a început urmărirea penală față de un suspect pentru tăinuire.

Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există.

Brățările dacice
Brățările dacice

Pe 7 iunie 2022, Parchetul General a emis ordinul european de anchetă adresat autorităților judiciare belgiene, cărora le-a cerut să le transfere procurorilor cele trei brățări aflate în custodia judecătorului de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne, Belgia și o copie a dosarului aflat pe rolul judecătorului de instrucție belgian.

Pentru a face posibilă returnarea brățărilor în România, a fost necesară declanșarea de către Ministerul Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură a unei proceduri de declasare (brățările fiind protejate de legea flamandă ca artefacte prețioase, fiind înscrise pe o listă de bunuri de patrimoniu).

Acțiunea de returnare a brățărilor a fost posibilă printr-o foarte bună cooperare judiciară cu judecătorul de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne - Belgia și a beneficiat de sprijinul Ministerului Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură, Ambasadei României la Bruxelles și a membrului național la Eurojust, spune Parchetul General.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize pluridisciplinare (fizico-chimice, muzeografice ș.a.).

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG