Linkuri accesibilitate

București | Tezaurul dacic poate fi văzut din nou la Muzeul de Istorie. Mai puțin coiful și brățările dacice furate în Olanda


Brățările dacice de aproximativ un kilogram fiecare pot fi văzute din nou la București.
Brățările dacice de aproximativ un kilogram fiecare pot fi văzute din nou la București.

Peste 300 de podoabe din Tezaurul național care au fost până la finalul lui ianuarie expuse în Olanda pot fi văzute la București începând cu 12 februarie. La Muzeul de Istorie din Capitală sunt zece brățări dacice; artefactele furate de la muzeul din Aseen - trei brățări și Coiful de la Coțofenești – nu au fost găsite.

O mare parte dintre piesele din Tezaurul național care au fost expuse la Muzeul Drents/Assen din Olanda, la expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, pot fi văzute din nou în subsolul Muzeului Național de Istorie al României, situat pe Calea Victoriei din București.

Pe 25 ianuarie, Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia au fost furate din Muzeul Drents.

În prezent, ancheta continuă, iar reprezentanții muzeului de la București nu au primit vești de la anchetatorii olandezi privind găsirea podoabelor dacice.

Piesele de patrimoniu expuse în Olanda - mai puțin cele furate – au revenit în România. 300 s-au întors la Muzeul Național de Istorie din București, iar celelalte au ajuns la muzeele din provincie de unde au fost luate pentru expoziția itinerantă.

Brățări dacice expuse la Muzeul Național de Istorie a României.
Brățări dacice expuse la Muzeul Național de Istorie a României.

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie spun că, deocamdată, tot Tezaurul României va rămâne în țară, fără a mai fi trimis la vreo expoziție din străinătate.

Cornel Ilie, directorul adjunct al MNIR, a declarat că toate celelalte expoziții internaționale – din Marea Britanie, Germania și Polonia – la care ar fi trebuit expuse obiectele de tezaur din România anul acesta au fost suspendate pe termen nelimitat.

În imagine poate fi văzut tezaurul de la Băiceni-Cucuteni/ Iași. Piesele au fost și ele în Olanda.
În imagine poate fi văzut tezaurul de la Băiceni-Cucuteni/ Iași. Piesele au fost și ele în Olanda.

Cristiana Tăraru, șefa Departamentului de numismatică și tezaur istoric de la Muzeul Național de Istorie, spune că brățările de la muzeu cântăresc cam un kilogram fiecare.

București | Tezaurul dacic poate fi văzut din nou la Muzeul de Istorie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

„Brățările fac parte din mai multe tezaure. Brățările erau îngropate în diferite puncte cheie din jurul cetății Sarmizegetusa Regia. Este foarte interesant că, dintre cele 13 piese pe care le deținem (n.r. trei dintre acestea au fost furate în Olanda), una singură are urme de purtare și se poate deduce faptul că erau mai degrabă ofrande depuse zeilor, mai ales că sunt și foarte grele, o brățară cântărește aproximativ un kg”, a spus Cristiana Tăraru.

Aceasta a adăugat că aurul din care sunt făcute brățările provine din zona Munților Orăștie și din împrejurimi.

Piese din tezaurul dacic au fost aduse din Olanda și expuse la București.
Piese din tezaurul dacic au fost aduse din Olanda și expuse la București.

Poliția olandeză continuă cercetările și caută hoții celor trei brățări dacice și a Coifului de aur furate în Olanda. Până acum, a arestat trei suspecți în legătură cu jaful de la Muzeul Drents. Brățările și coiful nu au fost găsite.

Poliția din Olanda a anunțat că ancheta privind furtul de la Muzeul Drents va beneficia de o echipă internaţională similară celei utilizate în cazul catastrofei MH17 din 2014, potrivit RTV Drenthe.

O astfel de echipă permite Ţărilor de Jos şi României să coopereze mai mult în timpul anchetei. O astfel de echipă include judecători, procurori şi ofiţeri de poliţie din ambele ţări.

Cu o echipă comună de anchetă, ţările pot face schimb de informaţii şi dovezi mai rapid. De asemenea, persoanelor din echipă li se permite să participe la anchete care se desfăşoară în afara propriei ţări.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG