Linkuri accesibilitate

SUA: Președintele brazilian Lula „repetă propaganda ruso-chineză”


Apropierea Chinei și Braziliei poate semnala îndepărtarea Braziliei de poziția vestică. Xi Jinping și Luiz Ignacio Lula da Silva la Beijing, 14 aprilie 2023.
Apropierea Chinei și Braziliei poate semnala îndepărtarea Braziliei de poziția vestică. Xi Jinping și Luiz Ignacio Lula da Silva la Beijing, 14 aprilie 2023.

Casa Albă l-a criticat pe președintele brazilian Luiz Ignacio Lula da Silva după ce acesta declarase, într-o vizită în China, că SUA „încurajează” războiul pentru că trimit arme Ucrainei.

„Brazilia repetă propaganda rusă și chineză fără să analizeze faptele”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate al SUA, John Kirby.

Lula a pus accentul pe nevoia ajungerii la pace, dar spune că războiul ar fi fost pornit, parțial, din vina Ucrainei. Aceasta este o replică des întâlnită între susținătorii Kremlinului.

În declarația sa controversată de sâmbătă, președintele Brazilian a spus:

„SUA trebuie să nu mai încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace; Uniunea Europeană trebuie să înceapă să vorbească despre pace, ca să-i putem convinge pe Putin și Zelenski că pacea este în interesul tuturor și că războiul este, deocamdată, interesant doar pentru ei doi.”

Lula spune că încearcă să formeze o grupare de țări care să medieze pacea, țări cu aceleași opinii asupra concluziei acestui război. Pe lista membrilor acestei grupări s-ar afla liderul Chinei, Xi Jinping.

Brazilia nu s-a alăturat țărilor occidentale în a impune sancțiuni Rusiei și nu a trimis muniție Ucrainei. În aceste zile, ministrul rus de Externe Sergei Lavrov se află într-o vizită în America Latină.

Vizita președintelui Iohannis - „combaterea falselor narative ruse”

Președintele României, Klaus Iohannis se întâlnește marți, în Brazilia, cu președintele Luiz Ignacio Lula da Silva.

Iohannis se află într-un turneu în America Latină, în care spune că va aborda și chestiunea propagandei ruse și a efectelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale Președintelui României în America Latină vizează:

  • aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun;
  • prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse”, a transmis președinția României.
XS
SM
MD
LG