Linkuri accesibilitate

Kremlinul: Negocierile de pace trebuie să se bazeze pe noua ordine mondială dorită de Rusia


 „Orice negociere trebuie să se bazeze pe luarea în considerare a intereselor Rusiei, preocupărilor Rusiei. Ar trebui să fie vorba despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.
„Orice negociere trebuie să se bazeze pe luarea în considerare a intereselor Rusiei, preocupărilor Rusiei. Ar trebui să fie vorba despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Moscova dorește ca orice discuții de pace cu Ucraina să se concentreze pe crearea unei „noi ordini mondiale”, transmite AFP care-l citează pe șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

„Orice negociere trebuie să se bazeze pe luarea în considerare a intereselor Rusiei, preocupărilor Rusiei. Ar trebui să fie vorba despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a declarat Serghei Lavrov.

Potrivit agenției, el a adăugat că Rusia respinge o „ordine mondială unipolară condusă de „un singur hegemon”.

Rusia a spus de mult timp că poartă o luptă împotriva dominației SUA pe scena internațională și susține că ofensiva Ucrainei face parte din această luptă.

Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că nu are de ales decât să-și continue ofensiva, nevăzând nicio soluție diplomatică.

Odată cu invadarea unui stat suveran, Moscova a lansat un atac împotriva principiilor de bază ale ordinii de după cel de-al Doilea Război Mondial, se spune în Raportul de Securitate de la München 2023.

Raportul explorează intensificarea revizionismului autoritar și concurența crescândă între diferite viziuni pentru ordinea internațională.

Odată cu invazia brutală, neprovocată, nedeclarată și totală din 24 februarie 2022, Rusia nu a lansat un război împotriva Ucrainei, care a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele, cu pagube de miliarde de euro, ci a creat premisele unei noi ordini mondiale, spun autorii raportului.

Încercarea unei puteri autoritare de a elimina o democrație ca stat național suveran nu este însă singurul semn că revizionismul autocratic se intensifică.

Sprijinul tacit al Chinei pentru războiul Rusiei, atitudinea sa militară de a-și afirma propria sferă de influență în Asia de Est și eforturile sale cuprinzătoare de a promova o alternativă autocratică la ordinea internațională liberală, bazată pe reguli, simbolizează provocarea autocratică mai largă, arată autorii documentului.

La întâlnirea pe care au avut-o recent la Moscova, liderul chinez Xi Jinping și cel rus, Vladimir Putin, au vorbit despre „schimbări nemaivăzute de 100 de ani”, pe care le vor „conduce împreună”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG