Linkuri accesibilitate

Brexit. Cea mai grea întrebare: cum va mai ajunge pachetul cu mâncare la românii din Marea Britanie?


Imagine generică
Imagine generică

Haosul post-Brexit le ridică multe nedumeriri românilor din Regatul Unit, care nu mai știu cât îi va costa un apel telefonic dat în țară și nici cum mai pot trimite sau primi pachete.

Și asta pentru că mulți transportatori, inclusiv firme internaționale de renume, și-au suspendat sau redus drastic activitatea spre Marea Britanie pentru următoarea perioadă, pe fondul noilor reglementări vamale.

„Unde pot completa formularul ăla pentru a putea merge la muncă în Anglia? Pe ce site?”, întreabă un Iulian pe unul dintre cele mai mari grupuri de Facebook ale românilor din Marea Britanie. E miercuri, 6 ianuarie, după aproape o săptămână de când acordul Brexit a intrat în vigoare de facto și în continuare sute de mesaje de acest gen apar zilnic pe forumurile și grupurile online ale diasporei românești din Regatul Unit. Fie că sunt români deja stabiliți în Marea Britanie de mulți ani sau oameni ca Iulian, cu intenția de a emigra, multe persoane sunt în continuare de-a dreptul buimăcite de noile schimbări.

Și nu e doar cazul celor care caută ceva de muncă. Pe același grup Ionuț întreabă dacă „a ieșit cineva din UK recent cu mașina”. „Am înțeles că trebuie carte verde (n.r.- asigurare obligatorie pentru mașină). E adevărat?”, continuă mesajul bărbatului. Fie că e vorba de permise de muncă, transportul mașinilor în și dinspre România, tarife de roaming sau cum se vor putea înscrie studenții români la universitățile britanice, întrebările oamenilor sunt pe cât de diverse, pe atât de legitime.

De cele mai multe ori, la toate aceste nedumeriri răspund alți conaționali, mai mult sau mai puțin informați, prin filtrul experiențelor personale și nu de puține ori cu ironie și resemnare. Și asta în ciuda demersurilor de informare întreprinse de statul român pentru a le aduce la cunoștință celor interesați schimbările și reglementările afectate de Brexit.

Cât va costa un apel telefonic acasă

De exemplu, pe 3 ianuarie, în cea mai recentă postare pe rețelele sociale, câteva chestiuni importante sunt explicate, succint, de către reprezentanții Ambasadei României în Regatul Unit.

La una dintre cel mai des întâlnite întrebări: cum vor putea oamenii să țină legătura telefonic cu cei de acasă pe perioada șederii în Marea Britanie, diplomații români răspund cu un avertisment: „furnizorii de servicii de roaming care își desfășoară activitatea în UE pot aplica clienților o suprataxă atunci când aceștia utilizează servicii de roaming în Regatul Unit. Înaintea deplasării în Regatul Unit, recomandăm să verificați cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în acest stat.”

Platforme online cu întrebări și răspunsuri pentru români

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a creat un întreg domeniu pe site-ul oficial, cu explicații și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Iar dacă site-urile românești nu par accesibile ca limbaj și design, chiar și britanicii au pus la dispoziție o serie de resurse virtuale pentru cei care doresc să se informeze despre noile reglementări. Site-ul guvernului britanic are o întreagă secțiune dedicată transportatorilor. În limba română. De acolo, cineva ca Ionuț poate afla tot ce trebuie să știe despre ce documente are nevoie pentru călătoria cu mașina: „De la 1 ianuarie 2021, este foarte probabil că șoferii din Regatul Unit vor avea nevoie de o Carte Verde pentru a putea conduce un autovehicul în UE (inclusiv prin Republica Irlanda)”, informează autoritățile britanice.

Doar că, în realitate, nu mulți români accesează sursele oficiale, adeseori mult mai puțin accesibile și în afara „bulei rețelelor sociale”.

Restricții vamale la bunurile de consum, de la 1 ianuarie

Însă dintre toate întrebările românilor din Marea Britanie, una dintre cele mai presante e legată de noile restricții vamale la mărfuri și bunuri de consum. Și asta pentru că mulți dintre cei plecați la muncă sau la studii în Regat așteaptă pachetul de acasă, mâncărurile și băuturile tradiționale cu care s-au obișnuit. Până mai ieri, acestea treceau aproape nestingherite prin aeroporturile și vămile britanice.

Ori de la 1 ianuarie această realitate s-a schimbat semnificativ. „Este responsabilitatea comerciantului de a întocmi declarațiile vamale și de a oferi documentele corecte companiei de transport și conducătorului auto. Aceasta se poate face în mod direct sau printr-o terță parte, de exemplu, un expeditor de mărfuri, o companie de logistică sau un agent vamal”, avertizează autoritățile britanice, pe site-ul guvernamental mai sus menționat.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, britanicii au introdus declarația vamală obligatorie pentru multe dintre bunurile și produsele importate din Uniunea Europeană. „Victimă” a noilor restricții sunt multe dintre bunurile de larg consum care circulau liber între Regatul Unit și o țară UE ca România. De exemplu, dacă un produs electronic sau articol de îmbrăcăminte de pe un site de comerț din Marea Britanie e mai ieftin decât în România, până acum câteva zile ele puteau fi trimise prin curier de la Londra la București, ca orice alt colet sau pachet. La fel și invers, mai ales cu produse alimentare tradiționale.

Teoretic, începând cu 1 ianuarie, multe dintre aceste mărfuri ar trebui să fie însoțite de un formular vamal și chiar plătit TVA pentru ele. Ulterior, acesta poate fi recuperat, dar procedura de completare a actelor în sine i-a bulversat pe transportatori, care s-au văzut nevoiți să reducă numărul coletelor pe care le aduc din România în Marea Britanie.

Pachetul de acasă atârnă de un fir de ață

Vasile Barbu, 46 de ani, este unul dintre sutele de transportatori români stabiliți în Marea Britanie care, după spusele sale, „le-a văzut pe toate” în cei aproape 20 de ani de când locuiește în Țara Galilor. Bărbatul a început o firmă de curierat în aprilie anul trecut, pe fondul cererii din ce în ce mai mare de produse alimentare pentru comunitatea românească din Regatul Unit.

La 1 liră și jumătate pe kilogram pentru o livrare de la ușă la ușă (aproximativ 8 lei/kg), Barbu nu a dus lipsă de români dornici să-și primească pachetul de acasă prin intermediul firmei sale de curierat. „Din cauza restricțiilor și noilor reglementări vamale, am fost nevoiți să reducem volumul de pachete pe care le putem colecta momentan cu circa 20%”, mărturisește bărbatul.

„În momentul de față, firma noastră cere ca fiecare pachet trimis din România spre Marea Britanie să fie însoțit de hârtie, fie și scrisă de mână, cu tot ce conține coletul. Anumite persoane nu înțeleg de ce cerem asta, din moment ce nu făceam asta înainte. Chiar am refuzat să ridicăm colete pe motivul ăsta”, adaugă transportatorul român.

Dincolo de motive legate de confuzia oamenilor, transportatorii ca Barbu au redus numărul coletelor și din teama că vor petrece mult prea mult timp la granița britanică, deși tot ei sunt primii care recunosc că, momentan, controalele sunt destul de relaxate. „La graniță nu controlează 100%. Se uită și ei în istoria ta și dacă nu ai avut până atunci toate coletele în regulă, dar cu toate astea există mereu șanse să fii supus unor controale și să ai probleme pe viitor. Așa că, din dorința de a veni în ajutorul celor de la vamă, de a le face munca mai ușoară, dar și ca să nu avem noi probleme, am redus momentan volumul de colete pe care le transportam din România spre Marea Britanie”, a declarat Vasile Barbu pentru Europa Liberă.

DHL, servicii suspendate din România spre Regatul Unit

Însă nu doar transportatorii mici au fost afectați de schimbările și restricțiile vamale post-Brexit. Unul dintre cei mai mari transportatori la nivel global, firma nemțească DHL, s-a văzut la rândul său nevoită să-și suspende serviciul de coletărie pe cale rutieră din România spre Marea Britanie. „În cazul DHL România este vorba doar despre serviciul rutier, serviciul express aerian nu fost suspendat”, a declarat pentru Europa Liberă Luana Dumitrescu, reprezentantul firmei cu o cifră de afaceri anuală la nivel global de 63 de miliarde de euro.

„În cazul serviciului rutier, care are un timp de tranzit de câteva zile către Marea Britanie, motivele au fost atât schimbarea cerințelor de reglementare vamală rezultate ca urmare a Brexitului, dar și noua tulpină COVID din Marea Britanie și inchiderea Eurotunelului și a granițelor UK pentru transportatori. DHL va relua acest serviciu din data de 7 ianuarie”, a adăugat Dumitrescu.

Soluția? Mai multă hârțogărie de acum încolo

E clar că bunurile vor continua să circule între cele două blocuri care au ales să meargă pe drumuri diferite. Însă condițiile și felul în care o vor face va fi mult diferit față de cum ne-am obișnuit în ultimii ani. De exemplu, toate persoanele fizice, dar și firmele ce vor primi sau expedia colete pe relația România-Marea Britanie și retur, vor fi nevoite să furnizeze documente suport pentru perfectarea formalităților vamale și stabilirea drepturilor vamale de import sau de export .

Conform reprezentanților DHL, aceste documente suport standard sunt următoarele:

  • Factura bunurilor
  • Traducerea în limba română a facturii acolo unde este cazul
  • Documentele de identificare a importatorului sau exportatorului (copie C.I. persoane fizice sau copie EORI persoane juridice)
  • Împuternicire de reprezentare în vamă

Reprezentanții companiei de curierat menționează că „pentru a beneficia de taxa vamală zero și la destinație, factura însoțitoare coletului, trebuie sa conțină o declarație de origine preferențială, care atestă că bunurile sunt de origine britanică sau UE. Dacă aceasta declarație de origine nu este înscrisă pe factură, atunci se vor plăti taxe vamale. Iar TVA-ul va fi plătit in ambele cazuri enumerate anterior”.

Pentru Vasile Barbu lucrurile sunt ceva mai simple, din moment ce zacusca și cârnații de casă sunt principalele „importuri” cu care mica sa flotă de 5 dube bat în lung și-n lat drumul dinspre România spre Regatul Unit săptămână de săptămână. „Produsele de carne trebuie vidate, cu un bon care să dovedească de unde provin”, susține acesta.

Iar când vine vorba de băuturi și țigări, la mare căutare în rândul românilor din Regat, Barbu e ceva mai sceptic. „Alcoolul era o strictețe și până acum, dar de azi înainte devine literă de lege să nu mai depășim cantitățile impuse (n.r.- 1 litru de alcool și 20 de litri de vin). La țigări, până acum erau permise 4 cartușe. De la 1 ianuarie vom putea aduce numai un cartuș timbrat de persoană”, susține transportatorul.

XS
SM
MD
LG