Acordul pentru cooperarea comercială (The Trade and Co-operation Agreement - TCA) care stabilește parametrii cooperării între Marea Britanie și Uniunea Europeană a fost aprobat miercuri de către o majoritate în parlament.
Votul a trecut cu 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 de abțineri. Acordul va intra în forță de la data de 1 mai.
În cazul în care membrii parlamentului european ar fi respins acordul, relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-ar fi confruntat cu un scenariu fără nici o înțelegere.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vede acordul ca un moment istoric semnificativ spunând că acordul „reprezintă unitatea, responsabilitatea și solidaritatea Uniunii Europene”.
Aceasta subliniază importanța acordului pentru drepturile cetățenești, piața unică, protecția mediului, transparența fiscală și ajutorul de stat.
Brexitul văzut ca „o greșeală istorică” de Parlamentul European
Rezoluția privind așteptările Parlamentului European de la acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a fost și ea supusă la vot, trecând cu 578 de voturi pentru, 51 împotriva și 68 de abțineri.
Realizată într-un efort comun al grupurilor Uniunii Europene, UK Coordination Group și Conferința Președinților, rezoluția dorește limitare consecințelor negative a părăsirii Uniunii Europene a Regatului Unit.
Parlamentul vede decizia ca „o greșeală istorică” având în vedere că nici o parte terță nu se va putea bucura vreodată de aceleași beneficii ca și țările membre UE.
Acordul prevede zero contingențe tarifare între Marea Britanie și Uniunea Europeană, lucru bine recepționat de Parlamentul European. Prevederile aprobate de Bruxelles acoperă sectorul pescuitului, consumului, traficului aerian și cel energetic.
Dorința parlamentarilor de a proteja programul Erasmus+ a rămas neîmplinită. UE nu este mulțumită de lipsirea tinerilor de oportunitățile aduse de schimbul de experiențe.
Alte programe care nu au fost extinse vor avea efecte asupra relațiilor externe, securității și dezvoltării, lucru considerat regretabil de membrii parlamentului.
„Marea Britanie este al treilea cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, ceea ce face acest acord unul dintre cele mai importante acorduri comerciale finalizate vreodată de Uniunea Europeană”, a declarat Pierre Gattaz, președintele asociației comerciale BusinessEurope.
Șeful negocierilor Brexit, Lord Frost a spus că decizia este foarte bine venită și „aduce certitudine și ne permite să ne concentrăm asupra viitorului”.
„Sper să putem începe un nou capitol împreună ca europeni, caracterizat de cooperare prietenoasă între suverani egali”, a mai spus acesta.
Păreri mai pesimiste vin de la coordonatorul Brexit din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt. Acesta vede acordul ca „un eșec pentru ambele părți, dar mai bine decât nimic.”
Consecințele acordului
- Acordul protejează drepturile cetățenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie și drepturile cetățenilor britanici care locuiesc în țările Uniunii Europene. Există totuși termeni limită pentru a obține dreptul la ședere - pentru cetățenii UE din Marea Britanie acest termen este 30 iunie.
- Libera circulație între Marea Britanie și țările membre UE nu se mai aplică. Nu este totuși nevoie de viză pentru vizite scurte.
- Din punct de vedere economic, comerțul va fi afecta pe termen lung. Corpul pentru observații comerciale, UK Trade Policy Observatory de la universitatea Sussex, a anunțat o scădere de încă 17.2% în exporturile Regatului Unit către UE în luna februarie comparat cu media pe anii 2018-2020.
- Tensiunile privind statutul Irlandei de Nord continuă, aceasta făcând în continuare parte de facto din piața economică a Uniunii Europene. Acest lucru este semnificativ pentru că înseamnă întreruperea parțială a comerțului datorită verificărilor care trebuie făcute asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord prin Marea Britanie.
Material realizat de Irina Breilean, stagiară Europa Liberă.