Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Bucureștenii plătesc încă la datoriile făcute acum doi ani


România - Nicușor Dan, primarul Capitalei

Bucureștenii continuă să plătească datorii lăsate de fosta administrație care datează încă din 2019, spune actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan.

„Continuăm să plătim datorii lăsate bucureștenilor de fosta administrație Firea. Săptămâna trecută am achitat două facturi din martie 2019. Pare incredibil acest haos lăsat de fostul primar, dar încă plătim datorii de acum 2 ani”, spune Nicușor Dan într-o postare făcută luni pe pagina sa de Facebook.

El i-a asigurat pe toți cei care au bani de recuperat pentru diverse servicii și lucrări deja executate, că relația actualei administrații cu cetățenii săi este una corectă.

„Și așa va fi pe tot parcursul mandatului meu la conducerea orașului. Pentru ca Bucureștiul să devină orașul pe care ni-l dorim, trebuie să existe colaborare între autoritate, mediul de afaceri, asociațiile profesionale, ONG-uri și, mai ales, cetățeni. Pentru colaborare este nevoie de ÎNCREDERE. Principalul obiectiv al acestor prime luni de mandat a fost să reclădesc încrederea”, a mai spus Nicușor Dan.

În urmă cu o lună, Nicușor Dan anunța că Primăria Capitalei are conturile blocate din luna august din cauza datoriilor de 2,5 miliarde de lei, motiv pentru care nu pot fi făcute lucrări de investiții.

Pentru buna înțelegere a valorii datoriei, Dan a făcut comparații cu metroul din Drumul Taberei și podul de la Brăila peste Dunăre, care valorează cam tot atât.

„Aici ne-au adus floricelele şi târgurile şi companiile municipale (...). Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate din luna august. Acesta e motivul pentru care nu putem începe să plătim nicio lucrare de investiţie. Nu putem să continuăm lucrările pe prelungirea Ghencea până când nu vom debloca această situaţie financiară. Şi soluţia e una singură. Avem nevoie de sprijinul Guvernului”, a spus primarul general.

El a propus ANAF eșalonarea datoriei și ridicarea plafonului de îndatorare.

Pe de altă parte, în ceea ce privește situația termoficării din București, el a anunțat că și-a exprimat intenția ca PMB să preia ELCEN, pentru care, însă, are nevoie de acordul CGMB și al ministerelor Finanțelor și Energiei.

Independentul Nicușor Dan, susținut de USR PLUS și PNL, a câștigat în septembrie trecut alegerile pentru Primăria Capitalei cu 42,8% surclasându-și contracandidata, pe primarul general de la acea vreme, Gabriela Firea, cu 4,9 procente.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG