Linkuri accesibilitate

București, extremă urgență! Cum a reușit Drobeta Turnu Severin să intre în carantină la o rată mai mică decât în capitală


Bucureștiul a atins, marți, o rată a incidenței cazurilor Covid de 14,71 cazuri la mia de locuitori, în Ilfov aceasta e deja aproape de 15/1.000.
Bucureștiul a atins, marți, o rată a incidenței cazurilor Covid de 14,71 cazuri la mia de locuitori, în Ilfov aceasta e deja aproape de 15/1.000.

Drobeta Turnu Severin este primul oraș reședință de județ care a intrat în carantină, în valul IV. Decizia a fost luată când incidența era de 9,94 cazuri la mia de locuitori și se aplică din 11 octombrie. În Capitală, la o incidență de 14,71, autoritățile nici nu vor să audă de lockdown.

Marius Screciu este primar în Drobeta Turnu Severin. Spune că decizia de carantinare nu i-a aparținut, dar a fost luată după ce toate autoritățile locale au dezbătut situația și au găsit împreună cele mai bune variante de limitare a răspândirii virusului. Au făcut propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență și ea a fost aprobată imediat.

Carantina a fost instituită prin ordin al secretarului de stat Raed Arafat.

În situații din astea trebuie să ai puterea să iei niște măsuri radicale. 
Marius Screciu, primarul orașului Drobeta Turnu Severin

„Nu mai erau locuri de mult, nu îi mai primeau în spital decât pe cei care au nevoie de oxigen, pe ceilalți îi trimiteau acasă. Erau adevărate drame pe la porțile spitalelor - de ce pe ăla îl primești și pe mine nu? În plus, am luat în calcul rata rapidă de infectare”, explică primarul motivele carantinării.

În București, incidența de 14,71 anunțată marți, este dublă față de data de 1 octombrie, când era 7,68 de cazuri la mia de locuitori.

„Capacitatea de internare și de tratare în spitalele Covid pe care noi le avem în Drobeta Turnu Severin, Orșova și Baia de Aramă este la limita maximă, de asta am decis să cerem carantinarea”, completează prefectul de Mehedinți, Cristinel PAVEL.

„Pe cine scoți ca să pot să o pui pe ea la oxigen?"

Situația este dramatică în spitale, iar prin limitarea interacțiunii umane și închiderea școlilor și a grădinițelor, oficialii speră să reușească deblocarea sistemului medical.

„Astăzi îmi povesteau de la Direcția de Sănătate Publică situația unei femei gravidă în șapte luni jumate care mai avea trei copii acasă. Ce faci? Pe cine scoți ca să pot să o pui pe ea la oxigen? Și de ce să scoți? Dar e și ea un caz social, nu, ce faci, o las să moară cu trei copii acasă? Cum e decizia asta cine să trăiască și cine să moară”, exemplifică Marius Screciu situațiile la limită pe care le-a întâlnit.

*ACTUALIZARE - Primarul Marius Screciu a transmis, marți după-amiază, Europei Libere că femeia gravidă a murit. Ea fusese preluată de un elicopter Smurd pentru a fi transferată la București.

Oamenii

Localnicii nu au fost deloc încântați de decizia de închidere a orașului pentru două săptămâni.

Chiar dacă mă înjură oamenii am zis că încercăm și asta ca să ne dăm o șansă 

„Majoritatea sunt împotrivă și toți se raportează la București. De ce Bucureștiul care are 14 nu îl închide nimeni și pe noi ne-au închis?”, explică edilul-șef cum au reacționat oamenii la aflarea veștii.

„Sigur, comparația cu Bucureștiul este firească”, spune prefectul Cristinel Pavel, „dar nu ne putem compara ca infrastructură sanitară cu orașele mari care au capacitate de tratare și internare mult mai mare, noi ne uităm la noi în ogradă și suntem responsabili de ce facem noi pentru comunitatea noastră. Din această cauză am luat aceste măsuri”

Primarul orașului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, speră ca cele două săptămâni de carantină să demonstreze că au avut dreptate și să devină in model de inspirație pentru alte orașe
Primarul orașului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, speră ca cele două săptămâni de carantină să demonstreze că au avut dreptate și să devină in model de inspirație pentru alte orașe

Pe lângă Drobeta Turnu Severin, au mai intrat în carantină Schela Cladovei, Dudașu Schelei și Gura Văii.

Școala integral online

Cursurile școlare se desfăşoară doar în sistem online, atât în cazul preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal cât și în cel al studenților/cursanților din instituțiile de învățământ superior la activități didactice. Se închid restaurantele și jocurile de noroc și sunt interzise organizarea de nunţi, botezuri, mese festive. Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18:00.

„Vom vedea după două săptămâni dacă a fost o decizie bună sau nu și atunci vor avea și alții o variantă de lucru pentru orașele lor. Și noi avem sub 30% rată de vaccinare să sperăm că aceste măsuri vor convinge o parte din cetățeni să se vaccineze”, concluzionează Marius Screciu.

Zona București-Ilfov, imposibil de carantinat

Ilfovul este de săptămâni bune județul cu cele mai mari rate de infectare din întreaga țară - 15 la mia de locuitori în cursul zilei de marți. În topul național al orașelor cu infectări de Covid, toate orașele din Ilfov ocupă poziții fruntașe. Două comune din Ilfov - Corbeanca și Clinceni - au incidențe de peste 22/1.000. Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir, nu-și pune problema carantinării.

„Deocamdată, nu, având în vedere situația de acum, nu se impune. Sunt câteva localități într-o situație specială, sunt într-o analiză permanentă și supraveghere, avem două localități care au depășit incidența 20. Cei de la Corbeanca ne-au făcut o adresă ieri cu privire la faptul că populația, locuitorii, numărul locuitorilor este mult mai mare decât cei care au domiciliul în localitate”, precizează Daniel Zamfir.

Pe 12 octombrie, ratele cele mai mari de infectare erau de 15/1.000 pentru județul Ilfov și 14,71 pentru Municipiul București
Pe 12 octombrie, ratele cele mai mari de infectare erau de 15/1.000 pentru județul Ilfov și 14,71 pentru Municipiul București

Carantina locală se instituie pe baza analizei de la DSP cu avizul Inspectoratului național de sănătate publică, spune prefectul. Nu i-a cerut nimeni de la DSP carantinarea, așa că nu are cum să ceară el. În plus, nu sunt probleme cu accesul la sistemul sanitar. Chiar dacă nu există niciun spital Covid în vreuna din localitățile din Ilfov, fiind dispus în jurul Bucureștiului, Ilfovul poate asigura accesul la sistemul sanitar, dă asigurări Daniel Zamfir.

Măsura carantinării ar irita, de fapt, multă lume care are deja carantină de noapte. „Sunt extrem de multe persoane care sunt nemulțumite că există și aceste măsuri. Dacă impunem carantina, vă dați seama că doar 30 % s-au vaccinat, 70% vor fi împotriva oricăror măsuri, ei sunt deja împotriva măsurilor care sunt acum. Fără vaccinare, restricțiile ajută în sensul încetinirii răspândirii virusului.”

O analiză a Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției arată că instituirea carantinei are efecte în majoritatea localităților unde a fost aplicată. Primele semne de îmbunătățire a situației apar cam din ziua a zecea. Cele mai multe însă, după trei săptămâni.

Daniel Zamfir spune că, deși nu se vede, a reușit să impulsioneze vaccinarea: „Acum trei săptămâni, vaccinam cam 100 de persoane pe zi, acum vaccinăm cam 700-800 de persoane pe zi.”

Șeful DSP, Teodor Negulescu, a declarat pentru Europa Liberă că, dacă ar fi după el, ar cere și mâine carantinarea, dar că e o decizie care implică și Bucureștiul și prefectura Ilfov.

„Noi avem împreună cu domnul prefect să facem adrese către toate primăriile din județul Ilfov să știm clar, în funcție de gospodării dacă populația este mai mare sau nu; să nu se raportăm la 400 de mii de oameni, poate ne raportăm la mai mult. Se presupune că primarul știe câți oameni există în fiecare gospodărie. Sunt mulți care au buletin de București pentru că își duc copiii în București”, a precizat șeful DSP Ilfov

Prefectul Bucureștiului, Georgiana Văcaru, și șefa DSM, Oana Nicolescu, nu au răspuns solicitărilor Europa Liberă cu privire la o eventuală decizie de carantinare a zonei. Marți după-amiază, cei doi prefecți și șefii de instituții sanitare decideau „viitoare măsuri."

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG