Linkuri accesibilitate

Studiu | Riscul spitalizării scade cu 90% la persoanele vaccinate împotriva Covid


La vremea organizării maratoanelor vaccinării, încă existau persoane care doreau să se vaccineze și nu avuseseră ocazia. În imagine, maratonul de la București din luna 28 mai. Autoritățile spuneau că în toamnă, rata vaccinării va fi de 70%. Azi e încă de 30%.
La vremea organizării maratoanelor vaccinării, încă existau persoane care doreau să se vaccineze și nu avuseseră ocazia. În imagine, maratonul de la București din luna 28 mai. Autoritățile spuneau că în toamnă, rata vaccinării va fi de 70%. Azi e încă de 30%.

Vaccinarea împotriva Covid reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces şi este eficientă şi împotriva variantei Delta, arată celui mai mare studiu de până acum privind situația vaccinării, realizat în Franța și publicat luni, potrivit Le Figaro.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au comparat datele preluate de la 11 milioane de persoane vaccinate, cu vârsta de peste 50 de ani, cu cele de la alte 11 milioane de persoane nevaccinate, din aceeaşi grupă de vârstă. Cercetarea a avut loc într-o perioadă cuprinsă între 27 decembrie 2020, care coincide cu începutul campaniei de vaccinare în Franţa şi 20 iulie 2021.

„Persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai scăzut de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19 decât persoanele nevaccinate", a explicat pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care reuneşte Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru medicamente (ANSM).

Cercetătorii Epi-Phare au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu vârsta de peste 50 de ani cu cele a 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeaşi grupă de vârstă.

Începând din a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze, cercetătorii au observat „o reducere a riscului de spitalizare de peste 90%". Observaţia se aplică vaccinurilor Pfizer/BioNtech, Moderna şi AstraZeneca. Al patrulea autorizat în Franţa, cel al Janssen, a fost utilizat în proporţii mai mici şi, prin urmare, nu este inclus în studiu.

Studiul a luat în discuție și eficacitatea vaccinurilor împotriva tulpinii Delta. Astfel, cercetătorii au studiat reducerea riscului de spitalizare în cursul perioadei când varianta Delta a luat amploare în Franţa, începând din 20 iunie.

Ei au găsit rezultate comparabile cu perioadele anterioare: o eficacitate de 84% la cei de peste 75 de ani şi de 92% la cei cu vârste cuprinse între 50-74 de ani. Totuși, oamenii de știință își continuă studiul în această privință pentru că „perioada rămâne prea scurtă pentru a evalua impactul real al vaccinării asupra acestei variante".

În România, cea mai are rată de vaccinare e într-o comună

În România, rata vaccinării rămâne la nivel scăzut - aproximativ 35% din populația eligibilă a fost vaccinată cu prima doză până acum.

O comună din judeţul Timiş se află pe primul loc în ţară la acoperirea vaccinală, cu peste 54%, fiind, de altfel, singura localitate din ţară unde jumătate din locuitori s-au imunizat.

Dintre localităţile mari, pe primul loc se află municipiul Cluj-Napoca, unde rata de vaccinare este de 47,19%. În Capitală, 38,56% dintre locuitori s-au vaccinat.

Primele 10 localităţi - în funcţie de procentul acoperirii vaccinale:

  • 54.50% - comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş;
  • 47.19% - municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj;
  • 47.19% - comuna Rimetea, judeţul Alba;
  • 46.88% - comuna Giroc, judeţul Timiş;
  • 46.70% - comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi;
  • 46.26% - comuna Cârcea, judeţul Dolj;
  • 45.35% - oraşul Borsec, judeţul Harghita;
  • 44.46% - oraşul Otopeni, judeţul Ilfov;
  • 43.54% - comuna Feleacu, judeţul Cluj;
  • 43.27% - comuna Floreşti, judeţul Cluj.

În schimb, datele arată că în prezent peste 1.400 de localităţi au rata îmbolnăvirilor de Covid-19 peste 3 la mia de locuitori, pe primul loc fiind localitatea Bragadiru, din judeţul Ilfov, cu o incidenţă a cazurilor de 18,94 la mie.

Pe primele cinci poziţii ale listei localităţilor cu incidenţa îmbolnăvirilor peste 3 făcută publică luni se află localităţi din Ilfov. Dintre municipii, Bucureştiul are cea mai mare valoare a acestui coeficient, 14,2 la mie, urmat de Timişoara, cu 12,38.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG