Linkuri accesibilitate

Bucureștiul intră în scenariul roșu, cu 3,1 cazuri la mia de locuitori. INSP contrazice datele GCS


UPDATE - Între timp, și INSP a modificatdatele pentru București. Incidența cumulată în ultimele zile pentru București nu mai este 3,111 - ceea ce ar duce la intrarea în scenariul roșu ci 2,65.

Institutul Național de Sănătate Publică anunță oficial intrarea Bucureștiului în scenariul roșu, după ce datele pentru ultimele 14 zile arată 311 cazuri de infectare cu coronavirus la suta de mii de locuitori. Raportul INSP contrazice datele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, în raportul de luni fiind anunțate 2,66 de cazuri la mia de locuitori pentru aceeași perioadă analizată. Între cele două raportări diferă baza de calcul, mai exact populația. INSP se raportează la „populația rezidentă” în București la 1.01. 2020, iar GCS la 2.151.665 de locuitori, adică populația cu domiciliul declarat oficial în București.

  • INSP se raportează la populatia rezidentă la 1.01.2020- adică, 1.831.447 persoane, de unde rezultă indicele de 3,11 la suta de mii de locuitori.
  • Grupul de Comunicare Stategică se raportează la populația cu domiciliul în Bucuresti, adică 2.151.665 persoane, de unde rezulta indicele 2,66., baza de raportare fiind mai mare.

Prefectul Bucureștiului a insistat că cifra INSP este greșită, iar rata de incidență corectă este cea din raportul de marți al GCS de 2.69, cea raportată la o populație de 2,1 milioane de locuitori.

El a insistat că INSP va rectifica cifra prezentată în raportul săptămânal pentru că este eronată și a negat intrarea în scenariul roșu a Bucureștiului pentru moment.

Legea prevede, dar nu obligă, că după pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, autoritățile pot prevede carantină.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în urmă cu 3 zile, că în cazul în care rata de incidență va ajunge la 3 la mie în București, prima măsură va fi închiderea școlilor.

Niciun județ nu a trecut de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori în 14 zile, însă opt județe au trecul de pragul 2. Aici remarcăm Alba cu 2,71, Bacău 2,54, Iași 2,37 sau Vâlcea cu 2,62.

Romania, INSP analysis
Romania, INSP analysis

În toate județele menționate, datele INSP contrazic ultimul raport al Grupului de Comunicare Strategică privind incidența cazurilor.

În 31 județe si Municipiul București se înregistrează o rata de incidenta cumulata peste 100/100.000 locuitori.

Romania, INSP analysis
Romania, INSP analysis

Potrivit datelor prezentate de INSP, în aproape toată țara epidemia este pe un trend ascendent. Doar în județele Iași, Satu Mare și Vaslui epidemia stagnează.

Din totalul numărul de cazuri de 157.352 de cazuri, 1 din 29 a fost înregistrat la personal medical.

În ultima săptămână au avut loc 5.467 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus, dintre care 81,6% din decese au avut loc la grupele de vârstă de peste 60 de ani.

95.4% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Romania, INSP analysis
Romania, INSP analysis

XS
SM
MD
LG