Linkuri accesibilitate

București, orașul magnoliilor. Cine a avut ideea acestui ritual urban și care este cea mai frumoasă magnolie din oraș

Harta magnoliilor din București a apărut pentru prima dată în primăvara lui 2021. A fost făcută la pas pe străzile Bucureștiului, apoi într-o aplicație online, de Diana Robu, storyteller la Hospice Casa Speranței. Eram în plină pandemie, abia apăruseră vaccinurile, iar ceea ce a fost mai rău nu se întâmplase încă. Lumea își ținea respirația și nu doar ca metaforă.

Fără să realizeze pe moment, Diana Robu, de la organizația caritabilă Hospice Casa Speranței - care se ocupă de copii, pacienți în faze avansate ale unor boli grave, a oferit bucureștenilor exact ce aveau nevoie exact la momentul potrivit.

Europa Liberă a invitat-o la un interviu #10Întrebări care a fost publicat pe 19 aprilie, și i-a dus ideea mai departe cu, probabil, prima galerie foto înfățisând flori din toată istoria de 70 de ani a Europei Libere.

ProTV a descoperit, de asemenea, ideea Dianei Robu. De aici, magnoliile au explodat în galeriile foto din telefoanele mobile ca o cutie de confetti. Și se întâmplă în fiecare primăvară. De ce?

Poate pentru că harta magnoliilor este mai mult decât imaginea spectaculoasă a unor flori care zboară. Harta magnoliilor înseamnă că îți faci loc printre gânduri pentru ceva frumos, ieși din casă sau din birou, te plimbi singur sau cu cineva drag. Dar înseamnă, mai ales, că și alți oameni sunt la fel de încântați de magnolii, ca și tine. Chiar dacă nu te întâlnești cu ei în dreptul sau sub magnolia preferată, știi că nu ești singur.

Acum în 2024, cine poate nega că harta magnoliilor și obsesiva întrebare: „care e cea mai frumosă magnolie din București?” a devenit un fenomen social?

Martie - aprilie, în funcție de capriciile primăverii, înseamnă pentru mii de bucureșteni un ritual urban cu magnolii înflorite. Îți iei copilul, cățelul, partenerul de viață și iei la pas, cât îți permite timpul, străzile pe care alții, înaintea ta, au cartografiat magnolii.

Nu ar fi exagerat dacă sociologii s-ar uita mai atent la această „modă”, primarii-to-be sau cei în funcție ar identifica locuri bune de plantat magnolii, iar istoricii ar contribui cu explicații și aduceri aminte despre bătăile de flori de la Șosea din La Belle Epoque. Erau bătăi de flori la propriu din trăsuri sau mașini decapotabile la finele secolului XIX și începutul secolului XX. Regina Maria le menționează în jurnalul ei de tinerețe.

Cea mai mare bătaie de flori avea loc după defilarea de 10 Mai, Ziua Independenței și Ziua Națională a României, înainte de ocupația sovietică și de comunism. Dar aveau loc și cu alte ocazii.

Se petreceau pe Bdul Kiseleff, „la Șosea”, cum i se spunea pe atunci, adică foarte aproape de locul unde se află și astăzi, desigur, cea mai frumoasă magnolie din București.

Dacă sunteți de altă părere, trimiteți-ne dovezile sub formă de poze pe paginile noastre de social-media.

PS. Nu trebuie neapărat să fiți din București. Și știți ceva? Nu trebuie să fie nici măcar magnolii. Pomi înflotiți să fie :-)


16x9 Image

Elena Tănase

E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG