Linkuri accesibilitate

Șeful spionajului militar din Ucraina acuză Rusia că a minat iazul centralei nucleare Zaporojie


O echipă de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) într-o vizită la Centrala Nucleară Zaporojie, Enerhodar, în regiunea Zaporojie, Ucraina controlată de Rusia, 15 iunie 2023.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a acuzat Rusia că a minat iazul de răcire folosit pentru a menține reci reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată de Rusia.

Șeful serviciului de informații al apărării din Ucraina susține că amenințarea unei explozii sau unui accident la centrala nucleară Zaporojie este reală, deoarece Rusia ar fi minat iazul de răcire, pe lângă distrugerea barajului Kahovka, care asigura o furnizare constantă cu apă.

„Cel mai terifiant lucru este că Centrala Nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în acea perioadă... și anume, iazul de răcire a fost minat”, a declarat Kirilo Budanov, șeful agenției GUR, la emisiunea de știri „24/7”, fără să furnizeze dovezi, transmite Reuters.

Două imagini din satelit - din 5 iunie 2023, respectiv 13 iunie 2023 - furnizate de Planet Labs arată nivelurile rezervorului Kahovka din apropierea centralei nucleare Zaporojie.
Două imagini din satelit - din 5 iunie 2023, respectiv 13 iunie 2023 - furnizate de Planet Labs arată nivelurile rezervorului Kahovka din apropierea centralei nucleare Zaporojie.

El a mai spus că o amenințară suplimentară ar veni și din faptul că centrala nucleară este controlată de forțele rusești.

„Dacă îl vor pune [răcitorul - n.r.] în afara funcțiunii prin aruncarea în aer, este foarte probabil să provoace probleme grave”, a mai spus Budanov, conform Ukrainska Pravda.

Oficialul ucrainean a subliniat că o primă fază de nesiguranță a fost creată prin distrugerea barajului centralei hidroelectrice Kahovka, acuzând astfel Rusia că a distrus accesul normal la apă în răcitoarele de la Zaporojie.

Complexul de șase reactoare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupație rusească încă de la începutul invaziei, în februarie anul trecut.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG