Linkuri accesibilitate

Șeful Agenției nucleare a ONU: Situația centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de ruși, „este gravă”


 Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, discută cu jurnaliştii după ce el şi o misiune a AIEA au vizitat centrala de la Zaporojie, la un punct de control ucrainean, pe 1 septembrie 2022.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, discută cu jurnaliştii după ce el şi o misiune a AIEA au vizitat centrala de la Zaporojie, la un punct de control ucrainean, pe 1 septembrie 2022.

Șeful agenției nucleare a ONU, Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusească, după distrugerea barajului Kahovka, este „gravă”, dar a spus că se iau măsuri pentru a stabiliza situația.

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă de șeful organului de supraveghere nuclear al ONU, Rafael Grossi, a ajuns joi la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusească.

Grossi s-a arătat îngrijorat de siguranța centralei nucleare, cea mai mare din Europa, după ce săptămâna trecută barajul de la Kahovka a fost aruncat în aer de forțele rusești. Breșa făcută în baraj a redus furnizarea de apă pe care centrala nucleară o folosește pentru a preveni supraîncălzirea reactoarelor sale.

Sosirea lui Grossi, care a fost amânată cu o zi din motive de securitate, a fost anunțat compania de energie nucleară a Ucrainei, Enerhoatom, pe Telegram pe 15 iunie.

Sosirea lui Grossi, care a fost amânată cu o zi din motive de securitate, a fost anunțată de compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, pe Telegram pe 15 iunie.

„Până acum câteva ore nu eram sigur dacă voi putea să vin aici și să vizitez centrala”, a spus Grossi, descriind călătoria ca fiind „extrem de dificilă”, dar „importantă”. El a spus că a putut vedea iazul de răcire al centralei și a constatat că ar fi „suficientă apă”, dar a mai spus că dorește ca lumea să fie „conștientă de pericol”, că ar putea avea loc un „accident major”.

Grossi, care a avut deja discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev pe 13 iunie, și-a exprimat îngrijorarea că centrala nucleară controlată de Rusia se confruntă cu „o situație relativ periculoasă”, atât din cauza exploziei barajului, cât și a începutului contraofensivei Ucrainei împotriva trupelor rusești invadatoare.

Sosirea sa a fost anunțată la câteva ore după ce Rusia a lansat un alt val de atacuri aeriene asupra regiunii Dnipropetrovsk, regiune învecinată cu Zaporojie, care a lovit două unități industriale din Krivoi Rog, provocând pagube substanțiale și rănind o persoană.

Autoritățile au declarat peste noapte o alertă de raid aerian în Ucraina, care a fost ridicată în jurul orei 5 dimineața, ora locală, pe 15 iunie.

„Un bărbat de 38 de ani a fost rănit. Este internat în spital în stare stabilă", a declarat guvernatorul Dnipropetrovskului, Serghei Lîsak, pe Telegram.

Lîsak a spus că loviturile au provocat pagube semnificative la cele două unități.

A fost a treia zi consecutiv când Rusia a vizat regiunea.

În primul astfel de atac din această lună, 12 persoane au fost ucise și alte 13, inclusiv trei copii, au fost rănite pe 13 iunie de o rachetă rusă asupra unui bloc de apartamente cu cinci etaje din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski.

Apărarea aeriană a Ucrainei a declarat pe 15 iunie că a distrus toate cele 20 de drone de fabricație iraniană lansate la Dnipropetrovsk, dar trei din patru rachete de croazieră rusești nu au putut fi interceptate și au lovit fabricile din Krivoi Rog.

Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce Kievul se pregătea să lanseze mult așteptata contraofensivă pentru a recupera teritoriul ocupat de forțele ruse.

Zelenski a recunoscut săptămâna trecută că operațiunea este în desfășurare, Moscova reacționând prin intensificarea loviturilor cu rachete de croazieră și drone care vizează marile orașe din țară.

VEZI: Un atac rusesc cu rachetă de croazieră a ucis cel puțin trei persoane și a rănit alte 13 în orașul-port Odesa, din sudul Ucrainei. Atacul a distrus infrastructura civilă, inclusiv un complex rezidențial și un depozit de alimente.

'Everything Turned Red': Russia Launches Deadly Cruise Missile Attack On Odesa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

On the battlefield, fighting continued in and around Bakhmut, the city in the eastern Donetsk region that has been for months the scene of fierce battles.

Luptele au continuat și în jurul Bahmutului, orașul din estul regiunii Donețk care a fost de luni de zile scena unor bătălii aprige.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat în raportul său de dimineață din 15 iunie că 49 de lupte apropiate au avut loc în Bahmut și în apropiere de Avdîivka și Marîinka în ultimele 24 de ore.

În timp ce informațiile despre progresul contraofensivei Ucrainei sunt limitate, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat pe 15 iunie că ajutorul militar pe care membrii NATO l-au oferit Ucrainei își arată impactul asupra câmpului de luptă.

„Sprijinul pe care aliații NATO l-au oferit Ucrainei acum de multe, multe luni chiar face o diferență pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg reporterilor la Bruxelles înaintea unei întâlniri de două zile a miniștrilor apărării din blocul bloc, la care urmează să participe și ucraineni. Ministrul Apărării Oleksii Reznikov.

Cu contribuția Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG