Linkuri accesibilitate

„Bufnița a țipat”, avertizează Adam Michnick. Ce vești proaste aduce subjugarea presei în regimurile iliberale europene


Adam Michnik - istoric, scriitor și jurnalist polonez, unul dintre liderii opoziției democratice poloneze în perioada comunistă, prizonier politic, fondator și redactor-șef al Gazetei Wyborcza din 1989
Adam Michnik - istoric, scriitor și jurnalist polonez, unul dintre liderii opoziției democratice poloneze în perioada comunistă, prizonier politic, fondator și redactor-șef al Gazetei Wyborcza din 1989

În Parlamentul European a avut loc miercuri, 10 martie, o dezbatere pe tema libertății presei în așa-numitele democrații iliberale din Estul Europei.

Ungaria, Polonia și Slovenia se află sub lupa PE pe fondul criticilor aduse celor trei țări în care presa liberă este supusă unor tentative repetate de subordonare.

Parlamentul European
Parlamentul European

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a avertizat cu privire la „evoluțiile îngrijorătoare” pentru libertatea presei din Ungaria, Polonia și Slovenia, în timp ce parlamentarii de la Bruxelles au dezbătut problema în cadrul unei sesiuni plenare.

Adresându-se miercuri Parlamentului European, Jourová a făcut referire la scoaterea din eter a postului de radio cu tendință liberală Klubradio - care a criticat guvernul de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban.

Ea a menționat, de asemenea, protestele presei independente din Polonia împotriva planurilor guvernului naționalist al prim-ministrului Mateusz Morawiecki de a impune o taxă de publicitate pentru punctele de vânzare a presei independente.

În ceea ce privește Slovenia, care va prelua președinția rotativă a UE în iulie, Jourová a subliniat încercările guvernului condus de Janez Jansa de a „submina finanțarea durabilă și independența agenției naționale de presă și frecvente atacuri verbale împotriva jurnaliștilor”.

„Pentru fiecare dintre aceste cazuri, comisia a fost în contact cu autoritățile naționale și continuă să monitorizeze situația", a declarat oficialul UE. „Și permiteți-mi să vă asigur că comisia va acționa atunci când există probleme cu privire la conformitatea legilor sau deciziilor naționale cu normele UE.” Ea a amintit, de asemenea, că evaluarea libertății mass-media a fost inclusă în raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept. „Fiecare raport privind statul de drept este precedat de vizite de evaluare a situației în toate țările UE și de discuții cu autoritățile naționale și o gamă largă de părți interesate. Presa este, de asemenea, tratată în procedura articolului 7 lansată de această Cameră în legătură cu Ungaria. Mă aștept să avem în curând ocazia să revenim la procedura articolului 7 în cadrul Consiliului Afaceri Generale, unde trebuie să discutăm evoluțiile recente în legătură cu mass-media”, a mai spus Věra Jourová.

Nu se așteaptă adoptarea unei rezoluții în timpul sesiunii plenare.

Comisia Europeană va prezenta în acest an două inițiative: o recomandare adresată statelor membre pentru îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor și o inițiativă privind abordarea litigiilor abuzive, așa-numitele cazuri SLAPP.

UE a criticat de mult guvernele naționaliste ale Ungariei și Poloniei pentru că subminează libertățile democratice, mass-media, organizațiile neguvernamentale și statul de drept.

Dezbaterea parlamentarilor vine la o zi după ce Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) a avertizat că „autoritarii” din Ungaria, Polonia și Slovenia „au abuzat de pandemie pentru a continua erodarea standardelor democratice”.

„Cele mai grave schimbări s-au petrecut în țările cu probleme mai îndelungate în ceea ce privește democrația și statul de drept, precum Bulgaria și România, și țările guvernate de guverne cu tendințe autoritare precum Ungaria, Polonia și Slovenia", a declarat grupul de apărare într-un raport .

Guvernele din aceste țări „au folosit pandemia ca scuză pentru a slăbi în continuare standardele democratice", în timp ce libertatea de asociere și independența instanțelor au fost, de asemenea, reduse, potrivit documentului.

Criticile eurodeputaților la adresa UE. Articolul 7 din tratat, invocat împotriva Ungariei și Poloniei

Jeroen Lenaers (PPE - Partidul Popular European) -„Democrația moare în întuneric, iar întunericul este astăzi în Polonia. Pentru că asistăm de ani de zile la o încercare continuă a guvernului PiS din Polonia de a reduce la tăcere presa liberă, de a priva cetățenii polonezi de dreptul lor la informație și de a submina statul de drept.

„Situația a fost cel mai bine rezumată ieri de Adam Michnik, redactor-șef al cotidianului independent Gazeta Wyborcza. El a spus 'suntem tratați ca dușmani pentru simplul motiv că suntem independenți și avem curajul de a spune adevărul puterii.' Stăm alături de cei care au curajul să spună adevărul.

Birgit Sippel (S&D - Socialiști și Democrați) - Libertatea mass-media și diversitatea mass-media sunt piloni esențiali ai democrației. Dar nu este suficient să le analizăm situația în rapoartele anuale, să le subliniem importanța cu cuvinte fine și să le lansăm avertismente. În sfârșit, avem nevoie de consecințe clare și Consiliul trebuie să ia măsuri.”

Michal Šimečka (Renew Europe) - În multe state membre clipesc „luminile roșii” în privința libertății presei, cu trimitere la uciderea jurnalistului Ján Kuciak, în Slovacia, țară pe care o reprezintă în Parlamentul European. „Trebuie să spun că răspunsul UE a fost până acum inadecvat. (…) Comisia a întreprins puține acțiuni concrete și acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat europarlamentarul Renew, citat de G4Media.ro.

Gwendoline Delbos-Corfield (Grupul Verzilor) - „Necrologul presei independente din Ungaria devine mai lung în fiecare an”.

„Nu există arestări de jurnaliști în acel stat membru, dar guvernul FIDESZ folosește toate mijloacele pentru a suprima pur și simplu libertatea și pluralismul presei.”

Ramona Strugariu (Renew) -„Dacă nu elaborăm o propunere legislativă puternică care să abordeze SLAPP-urile, (…) dacă nu folosim condiționalitatea statului de drept atunci când există riscul ca fondurile UE să fie folosite pentru finanțarea propagandei și dacă nu sprijinim proiectele media independente mici și locale cu finanțare directă și dedicată, atunci mă tem că această bătălie se pierde – nu pentru astăzi, ci pentru deceniile viitoare.”

Europarlamentarul Paulo Rangel (PPE) - A cerut activarea articolului 7 din Tratat împotriva Poloniei și Ungariei, din cauza încălcărilor privind libertatea presei.

Au existat și susținători ai celor trei guverne.

Raffaele Fitto (ECR - Conservatori și Reformiști Europeni) - A spus că dezbaterea din Parlamentul European este despre „nimic”.

El a susținut că tot ce s-a discutat pe subiect nu reprezintă decât „propagandă” și că nu a fost oferit până acum niciun motiv pentru a susține că Ungaria și Polonia au încălcat Tratatul cu UE pentru a justifica activarea Articolului 7 din Tratat. El a deplâns lipsa de solidaritate și de cooperare.

„Uniunea Europeană se află în cea mai gravă criză din istoria sa și o parte din acest Parlament, în loc să promoveze solidaritatea și cooperarea, încearcă să ridice garduri și să creeze diviziuni între diferitele popoare europene”, a spus Fitto.

Celălalt susținător este un europarlamentar FIDESZ (Neafiliați), adică din partidul aflat la putere în Ungaria.

Balázs Hidvéghi - A întrebat cu ironie dacă „nu este ciudat că libertatea presei din Ungaria moare la fiecare două săptămâni”, minimalizând orice încălcare a libertății presei în Ungaria.

El a vorbit de „atacuri false” care ar fi lansate de Bruxelles „din motive ideologice”.

Avertismentele lui Adam Michnik

Des invocat în luările de cuvânt ale europarlamentarilor, fostul disident polonez Adam Michnik, redactor-șef al ziarului polonez Gazeta Wyborcza, a avertizat într-un editorial pe 8 martie că atacurile împotriva libertății mass-media în țările mai noi membre ale UE, cum ar fi Polonia și Ungaria, reprezintă „un asalt total" împotriva valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Acest asalt asupra presei libere este doar unul dintre numeroasele fronturi deschise de guvernanți în războiul pe care-l duc împotriva democrației poloneze și societății civile.

Dacă cuvintele mele ar putea părea aspre, este pentru că am trecut de etapa eufemismelor prudente. Atacul împotriva libertății presei în Polonia deschide calea unui atac total asupra valorilor pe care a fost fondată Uniunea Europeană”, a scris fostul disident.

Într-o parafrază după piesa lui William Shakespeare, Macbeth -bufnița a țipat, clopotarul fatal” - Adam Michnik spune că îngrădirea libertății presei prevestește evoluții îngrijorătoare.

Atacând fundamentele libertății, regimurile iliberale au ca scop demontarea instituțiilor democratice din întreaga Uniune Europeană.

Polonia este numai un prim exemplu, atrage atenția scriitorul.

Victoria noastră de acum trei decenii se află sub asediu.
Adam Michnik

„Sunt redactor-șef al Gazetei Wyborcza. Am slujit în această calitate de treizeci și doi de ani încoace, din 1989, anul în care Polonia a trecut printr-o tranziție pașnică și negociată de la o dictatură comunistă la un regim democratic bazat pe alegeri libere. Gazeta Wyborcza a fost un simbol important al acestei schimbări monumentale - primul cotidian independent de la Elba la Vladivostok, eliberat de cenzură și presiune politică. Alte țări din regiune ne-au urmat pașii. Gazeta Wyborcza a prins viață ca vocea opoziției democratice poloneze în timpul campaniei electorale din 1989. Am susținut valori fundamentale: libertatea presei, drepturile civile, justiție independentă, reforma economică și liberalizarea pieței, tranziția de la o dictatură cu un singur partid la democrație parlamentară și de la o societate condusă de frică la societate bazată pe libertate. Succesul nostru a mers mână în mână cu transformarea politică economică și politică. După multe decenii de autoritarism, polonezii au ajuns în cele din urmă să experimenteze ce înseamnă să trăiești într-o țară liberă, întemeiată pe statul de drept. Acum, însă, victoria noastră de acum trei decenii se află sub asediu”, spune Michnik.

Adam Michnik, istoric polonez, fost disident anticomunist, fondator și redactor șef al Gazetei Wyborcza
Adam Michnik, istoric polonez, fost disident anticomunist, fondator și redactor șef al Gazetei Wyborcza

Presa liberă - dușmanul regimurilor autoritare

Polonia, împreună cu o serie de alte țări din Europa, asistă la o lovitură de stat autoritară, continuă Michnik.

„Statul de drept se transformă după legile coteriei partidului unic. Tribunalul constituțional, parchetul, poliția și serviciile secrete au fost toate transformate în supuși loiali care slujesc cu plăcere partidul de guvernământ, care se numește ironic „Lege și Justiție”. Radiodifuzorii publici au fost transformați în instrumente de propagandă nerușinată, asemănătoare cu cea folosită de Putin în Rusia și Erdogan în Turcia. Mass-media independente sunt considerate dușmani ai statului și se confruntă cu atacuri pline de ură care le reflectă pe cele rostite în numeroase ocazii de Donald Trump. Suntem tratați ca dușmani pentru simplul motiv că suntem independenți și avem curajul de a spune celor aflați la putere adevărul.”

Printr-o parafrază, de astă dată din faimosul monolog al lui Horatio, din „Hamlet” - „Așa vei auzi / De acte carnale, sângeroase și nenaturale, / De judecăți accidentale, sacrificări ocazionale,/De decese provocate prin viclenie și forță”) - fostul disident spune că „scopul mașinăriei din tabăra puterii este limpede: vrea să se asigure că nimănui nu i se permite să aducă la lumină „actele nenaturale”. Motiv pentru care, majoritatea aflată la guvernare „demontează meticulos, pas cu pas, supapele de siguranță ale ordinii noastre democratice”, spune Michnik.

Tehnica salamului - disidența distrusă felie cu felie

Pentru a se face înțeles, fostul disident comunist vorbește despre ceea ce Mátyás Rákosi, dictatorul comunist maghiar cunoscut sub numele de „micul Stalin”, a numit a fi „tehnica salamului”. Se referea la distrugerea opozanților rând pe rând, eliminarea vocilor independente pas cu pas - „tăierea salamului”, felie cu felie.

„Se repetă: mass-media independente sunt numite dușmani ai regimului și tratate în mod deschis ca atare. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a observat cu nerușinare că 80% din mass-media poloneză „aparține dușmanilor noștri”. Ceea ce a vrut să spună a fost că aceste mass-media se bucură chiar și de o bucată de libertate editorială”, spune Michnik.

Majoritatea aflată la guvernare demontează meticulos, pas cu pas, supapele de siguranță ale ordinii noastre democratice - Adam Michnik

Așa cum au remarcat inclusiv oficialii europeni, regimul lui Jarosław Kaczyński lansează în mod regulat atacuri violente împotriva mass-media care îndrăznesc să critice tabăra de guvernământ. Printre acestea se află și Gazeta Wyborcza.

Oficialii guvernamentali, membri ai taberei de guvernământ și companiile de stat intentează procese jurnaliștilor care investighează cazuri de abuz de putere, cerând daune uriașe și eliminarea articolelor care îi incriminează. Acele așa-numite procese strategice împotriva participării publice, cunoscute sub numele de SLAPP, sunt menite să intimideze și să reducă la tăcere mass-media independente, spune Michnik.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez, în timpul unui summit UE
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez, în timpul unui summit UE

„La Gazeta Wyborcza, ne-am confruntat deja cu peste 50 de procese SLAPP. O săptămână nu trece fără un nou proces împotriva noastră. După ce 'Lege și Justiție' au ajuns la putere în 2015, instituțiile de stat și companiile controlate de tabăra de guvernământ și-au anulat toate abonamentele la mass-media critice cu guvernul și au scos toate reclamele - inclusiv cele legate de licitații publice și anunțuri de servicii publice - din aceste puncte de vânzare. Această linie de partid nu a fost modificată nici măcar în timpul pandemiei ”, spune redactorul șef al Gazeta Wyborcza.

În schimb, deschiderea este maximă către publicațiile care susțin propaganda oficială, atrage atenția sursa citată.

Acestea au primit peste 1,3 miliarde de euro din publicitate doar de la entitățile publice și de stat în timp ce jurnaliștii critici sunt insultați și intimidați de aceste mijloace de propagandă controlate de stat. Reporterii independenți sunt acuzați că servesc regimurilor străine și intereselor acestora.

„O astfel de narațiune este menită să ne lipsească de credibilitate noastră”, spune fostul disident.

„Re-polonizarea”, inspirată de Putin

Jurnaliștii care lucrează pentru presa independentă au fost hărțuiți de poliție pentru că au relatat despre protestele anti-guvernamentale, semnalează inclusiv rapoarte ale UE.

În ultimii ani, tabăra aflată la guvernare a transmis mesaje repetate despre nevoia de „preluare” a presei „inamice” pentru ca aceasta să servească doar „intereselor poloneze”.

Jarosław Kaczyński - liderul partidului Lege și Justiție
Jarosław Kaczyński - liderul partidului Lege și Justiție

Se pare că recent această amenințare a fost aplicată. În decembrie, compania petrolieră de stat PKN Orlen, cea mai mare din Europa Centrală și de Est prin capitalizarea pieței, a achiziționat Polska Press, cea care controlează o mare parte a pieței media regionale din Polonia.

Directorul general al Orlen s-a alăturat partidului „Lege și Justiție” în 2009. El nu a deținut înainte de 2016 nicio funcție de conducere.

„Ascensiunea sa meteorică în carieră se datorează exclusiv faptului că i-a fost un slujitor loial lui Jarosław Kaczyński. Achiziționarea Polska Press de către Orlen amintește cu ușurință de preluarea de către Gazprom a radiodifuzorului de televiziune NTW în 2001, la cererea Kremlinului. Scopul său este de a demonta independența editorială în Polonia, nu de a o păstra”, spune Michnik.

De asemenea, Orlen a achiziționat recent al doilea cel mai mare distribuitor de presă și lanț de chioșcuri din Polonia. „Asistăm la o încercare flagrantă de a bloca presa liberă”, spune redactorul șef al Gazeta Wyborcza.

Adam Michnik
Adam Michnik

Agenția de stat antitrust controlată de Lege și Justiție a validat imediat fuziunea dintre Orlen și Polska Press, în ciuda riscurilor pe care această fuziune le aduce pentru echilibrul competitiv de pe piața media regională.

Aceeași agenție a investigat doi ani achiziționarea radiodifuzorului privat EuroZet de către Agora, proprietarul Gazeta Wyborcza, înainte de a bloca brusc tranzacția în timp ce procedurile antitrust erau încă în desfășurare. Ambele decizii au fost motivate politic și au vizat întărirea propagandei guvernamentale în detrimentul presei independente.

Recenta propunere, a unei noi taxe media pe cifra de afaceri din publicitate, reprezintă încă o lovitură dată publicațiilor independente, care și așa suferă pe fondul recesiunii economice cauzate de pandemia Covid-19, pentru a le forța să treacă în brațele taberei aflate la guvernare.

Dacă va reuși, Polonia se va alătura altor țări în care presa nu mai ese de mult independentă, ca Rusia și Ungaria.

Lupta pentru viitorul Uniunii Europene

„Asaltul asupra presei independente este doar unul dintre numeroasele fronturi deschise de cei aflați la putere împotriva democrației poloneze și societății civile. După ce actualul regim a preluat controlul asupra Parchetului, Tribunalului constituțional și Curții Supreme, Polonia nu mai este guvernată de statul de drept. Ne transformăm într-un stat cu un singur partid și astfel devenim „omul bolnav al comunității europene”. Lupta care se desfășoară în Polonia este o bătălie pentru viitorul Uniunii Europene. În alte state membre ale UE nu lipsesc politicienii care văd Polonia lui Kaczyński ca o inspirație, nu ca un avertisment. Dacă cuvintele mele ar putea părea aspre, este pentru că am trecut de etapa eufemismelor prudente. Atacul împotriva libertății presei în Polonia deschide calea unui atac total asupra valorilor pe care a fost fondată Uniunea Europeană” - spune Adam Michnik în editorialul său.

Retorica agresivă folosită de guvernele de la Varșovia și Budapesta nu este prea diferită de narațiunea susținută de susținătorii radicali ai Brexitului, spune Michnik, care o compară cu „gloata autoritară care ataca Capitolul pe 5 ianuarie.”

„Cuvintele pot tăia la fel de adânc precum cuțitele; pot servi pentru a hărțui și persecuta oamenii; pot duce la vărsare de sânge. Cei care atacă presa independentă speră să ucidă limbajul ca instrument pentru găsirea adevărului. O putem vedea în modul în care construiesc narațiuni false despre istoria poloneză, cultura poloneză și tradiția poloneză. Istoria ne-a arătat ce se întâmplă cu statele și națiunile care nu se ridică să lupte pentru democrațiile lor. Fără cei dispuși să le apere, democrațiile sunt pe veci pierdute.
Ne confruntăm cu multe alte provocări viitoare. Autoritățile poloneze limitează libertatea cercetării academice și intenționează să rescrie manualele școlare. Ei continuă să normalizeze și să glorifice discursurile de ură înrădăcinate în xenofobie și homofobie, pentru a bloca libertatea de acces la informațiile publice, pentru a crea obstacole mereu noi pentru ONG-urile care nu respectă linia partidului. Apărând în Polonia cea mai importantă dintre toate valorile europene - libertatea -, apărați Uniunea Europeană, proiectul și promisiunea care rămân farul speranței pentru noi toți”
- spune în finalul editorialului său Adam Michnik, scriitor și jurnalist polonez, unul dintre liderii opoziției democratice poloneze în perioada comunistă, prizonier politic, redactor-șef al Gazetei Wyborcza din 1989.

Ce urmează în Parlamentul European?

Parlamentul European va discuta despre încercările autorităților din cele trei țări membre ale Uniunii Europene - Polonia, Ungaria și Slovenia - de a reduce la tăcere presa independentă, a anunțat instituția europeană într-o declarație.

Nu se așteaptă totuși adoptarea unei rezoluții.

UE a criticat în repetate rânduri guvernele naționaliste ale Ungariei și Poloniei pentru că subminează libertățile democratice, presa independentă, organizațiile neguvernamentale și statul de drept.

Declarația menționează și cazul postului de radio Klubradio din Ungaria, căruia autoritățile au refuzat să-i prelungească licența, atrăgând între altele criticile organizației internaționale „Reporteri Fără Frontiere”.

Se așteaptă ca parlamentarii europeni să se concentreze asupra independenței Consiliului Ungariei pentru Mass-media și asupra deteriorării treptate a libertății presei în timpul îndelungatei guvernări a lui Viktor Orban.

Premierul sloven Janez Jansa
Premierul sloven Janez Jansa

La reuniunea care se va prelungi până vineri se va discuta, de asemenea, situația din Polonia, unde guvernul naționalist al prim-ministrului Mateusz Morawiecki intenționează să impună o taxă pe veniturile din publicitatea în presă sub pretextul că are nevoie de finanțare pentru a sprijini îngrijirea sănătății și cultura.

În Slovenia, care va prelua președinția rotativă a UE în iulie, jurnaliștii se confruntă cu hărțuiri și amenințări online pe scară largă, inclusiv din partea primului ministru al țării Janez Jansa. În același timp, apar în mod repetat informații despre intervențiile și presiunile politice la care sunt supuse mass-media publice și private din Slovenia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG