Linkuri accesibilitate

Buget 2021. Surse PNL: Fără vouchere de vacanță, călătorii limitate pentru studenți, pensiile și alocațiile nu cresc


Premierul Florin Cîțu în Parlament, decembrie 2020
Premierul Florin Cîțu în Parlament, decembrie 2020

Conducerea PNL a discutat despre bugetul de stat, fiind prezentate o serie de măsuri pentru a se atinge ținta de deficit de 7.1%. Printre acestea se numără dispariția voucherelor de vacanță în acest an, pensiile și alocațiile nu cresc, studenții au călătorii limitate pe tren.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că bugetul de stat pentru 2021 este greu de realizat din cauza tensiunilor între PNL, USR-PLUS și UDMR. Fiecare ministru încearcă să obțină un buget cât mai mare, în condițiile în care deficitul nu trebuie să depășească 7.1%.

„Eu am trimis o propunere de buget către Ministerul de Finanțe. Să vedem care este suma finală, nu știu acum”, a subliniat pentru Europa Liberă un ministru.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat în Guvern săptămâna viitoare, spun surse din conducerea PNL. Până atunci, în Coaliție se discută o serie de măsuri care vor fi adoptate prin Ordonanță de Urgență sau proiecte legislative.

Doar din aceste măsuri se așteaptă o economie de 1.8 – 2 miliarde de lei.

Pe lista măsurilor preconizate a aduce economie la buget se numără eliminarea voucherelor de vacanță acordate în 2021. Economiile făcute în urma adoptării unei astfel de măsuri ar putea să fie în valoare de peste un miliard de lei.

Surse din Guvern au precizat pentru Europa Liberă că au rămas necheltuite voucherele de vacanță din 2019 și 2020. În cazul în care un bugetar a cheltuit voucherele din anii trecuți, s-ar putea să nu primească altele noi în 2021, dacă măsura este confirmată în Coaliție.

O altă măsură anunțată în ședința PNL se referă la plafonarea sporurilor din domeniul bugetar. Nu există încă o decizie la nivelul Coaliției privind eliminarea unor sporuri. De asemenea, s-a discutat despre limitarea numărului de călătorii gratuite pe care studenții le au pentru calea ferată.

Se analizează și eliminarea indemnizației de hrană pentru bugetari sau diminuarea acesteia. Prefecturile urmează să nu mai beneficieze anul acesta de sporuri pentru COVID-19.

În privința pensiilor, surse din Coaliție afirmă că premierul Cîțu își menține poziția că nu există bani în buget pentru o nouă majorare a pensiilor. Acesta a precizat că se aplică deja majorarea de 14%, ceea ce înseamnă un plus față de anul trecut de 8-9 miliarde de lei.

Nici alocațiile nu vor mai crește în 2021. Următoarea majorare a alocațiilor cu 20% va fi din 1 ianuarie 2022, au precizat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG