Linkuri accesibilitate

Intenții, dorințe și scandal în PNL. Cîțu vrea să taie sporuri de 2.5 miliarde de lei, Orban intenționează să candideze


Premierul Florin Cîțu în Parlament, decembrie 2020
Premierul Florin Cîțu în Parlament, decembrie 2020

Premierul Cîțu le-a transmis colegilor că dorește să facă o economie de 2.5 miliarde de lei la buget prin tăierea mai multor sporuri ale bugetarilor.

În paralel, Ludovic Orban și-a anunțat colegii că „intenționează” să candideze pentru un nou mandat de președinte al PNL la Congres. Anunțul a fost făcut în prima ședință a liberalilor după atacul lui Rareș Bogdan la adresa liderului PNL. Florin Roman l-a criticat pe Ludovic Orban, acuzându-l că-și numește în funcții doar prietenii.

Congresul PNL din acest an rămâne o problemă pentru unitatea liberalilor, taberele din partid fiind preocupate de lupta internă pentru putere. Chiar dacă atacul lui Rareș Bogdan la adresa lui Ludovic Orban nu a fost urmat de alte voci, starea de tensiune rămâne.

În ședința de luni a conducerii PNL, fostul lider al grupului din Camera Deputaților, Florin Roman, i-a reproșat lui Ludovic Orban că toate numirile făcute în ultima perioadă sunt făcute pentru „prietenii” lui.

Florin Roman i-a reproșat lui Ludovic Orban că face lucrurile nestatutar și că toate numirile în funcții sunt făcute fără să existe un vot pentru ele sau o analiză pentru persoanele propuse. A ridicat în discuție secretarii de stat și directorii numiți, spunând că aceștia nu au trecut prin Comisia de analiză a partidului sau prin alte foruri de conducere pentru a fi validați”, au declarat surse din PNL pentru Europa Liberă.

Florin Roman le-a transmis colegilor că PNL ar trebui să fie preocupat să-și respecte promisiunile din campanie și să o schimbe pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului și pe Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ.

Orban intenționează să candideze la Congres

Ludovic Orban și-a anunțat colegii că „intenționează să candideze” la Congres pentru un nou mandat de președinte PNL. Fără să fie o afirmație fermă, ea vine totuși după atacurile lansate de prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și secretarul general, Robert Sighiartău în luna ianuarie.

Prin această intenție, Ludovic Orban a încercat să elimine speculațiile în privința viitorului său în fruntea PNL și pentru a nu amplifica discuțiile în partid pe această temă. Mai mulți șefi de organizații i-au cerut lui Ludovic Orban să-și prezinte public intenția, pentru a nu lăsa spațiu de manevră opozanților din partid.

Florin Cîțu: Trebuie să tăiem sporurile. Sunt 2.5 miliarde de lei în joc

Premierul Florin Cîțu a evitat să intre în războiul intern din PNL și a centrat discuția pe bugetul pe 2021.

Florin Cîțu ne-a anunțat că a transmis limite de buget fiecărui minister și că nu va accepta ca acestea să fie depășite. Premierul ne-a spus informal că ministerele care nu vin cu o propunere realistă de buget, vor primi un buget impus chiar de el”, au dezvăluit surse din conducerea PNL.

Un element central în discuția premierului a fost legată de tăierea sporurilor. Suma totală care s-ar putea economisi dacă se taie mai multe sporuri este de 2.5 miliarde de lei.

În ședință, Florin Cîțu ne-a prezentat anumite cazuri în care un angajat la stat a obținut din sporuri 120% față de salariul său. Încă un salariu și ceva doar din sporuri. Nu se poate ca în fiecare instituție să existe atâtea sporuri. Spor de calculator, spor de praf, spor de stres, sporuri pentru orice. Dacă Guvernul își va asuma reducerea acestor sporuri, se poate face o economie de 2.5 miliarde de lei la buget”, au dezvăluit surse din PNL pentru Europa Liberă.

Premierul și-a arătat nemulțumirea față de Metrorex, unde subvenția primită a fost folosită pentru majorarea salariilor.

Parlamentarii PNL au primit interdicție de a depune amendamente la bugetul de stat cu care se va veni în forul legislative.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că premierul Cîțu nu este de acord nici cu majorarea punctului de pensie în acest an. În mesajele publice, Florin Cîțu își concentrează discursul pe faptul că pensiile sunt mai mari în acest an față de anul trecut. El a subliniat că majorarea pensiilor cu 14% anul trecut înseamnă un efort bugetar în acest an de peste 8 miliarde de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG