Linkuri accesibilitate

Statul major al Ucrainei spune că Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazie


Rusia a cheltuit 51,3 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea armatei.

Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, potrivit Forbes Ucraina, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Această cifră nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război şi nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancţiuni internaţionale.

Cele mai mari cheltuieli se îndreaptă către aprovizionarea armatei, care costă 51,3 miliarde de dolari. Salariile militarilor costă 35,1 miliarde de dolari, iar despăgubirile acordate familiilor celor căzuţi la datorie - 21 miliarde de dolari, scrie kyivindependent.com.

După ce rubla s-a depreciat în raport cu valutele străine, cheltuielile bugetare per soldat au scăzut semnificativ, de la 200 de dolari pe zi la 120 de dolari pe zi, potrivit Forbes.

Reuters arată că Rusia a cheltuit aproape 5.600 de miliarde de ruble pentru apărare în prima jumătate a anului 2023, ceea ce depăşeşte deja întregul buget federal de apărare al Rusiei planificat pentru 2023.

Moscova a fost nevoită să dubleze bugetul apărării la aproape 10.000 de miliarde de ruble (105 miliarde de dolari) sau o treime din întregul buget 2023.

Ministrul rus de Finanțe spune că Rusia își menține planul de reducere a deficitului bugetar

Lunea trecută, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat că Rusia își menține planurile de reducere a deficitului bugetar în următorii ani, asigurându-se totodată că domeniile cheie, inclusiv securitatea națională și forțele armate, rămân bine finanțate.

Îmbunătățirea constantă a datelor privind îndeplinirea bugetului înseamnă că Rusia ar trebui să înregistreze un deficit bugetar în 2023 de aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB), în conformitate cu prognoza sa inițială, a spus Siluanov, scrie Reuters.

Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie-august s-a redus la 2,361 trilioane de ruble (24,37 miliarde dolari), potrivit ultimelor date.

După abaterile din 2023 și 2024, Siluanov a spus că Rusia intenționează să revină să-și urmeze în totalitate regula bugetară în 2025.

Conform regulii sale bugetare, Rusia vinde valută străină din Fondul său național de avere pentru a compensa orice deficit de venituri din exporturile de petrol și gaze sau face achiziții în cazul unui excedent.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG