Linkuri accesibilitate

Instituția care i-a făcut „academicieni" de onoare pe Iliescu și Băsescu, ajutată de Avocatul Poporului


Fostul președinte Ion Iliescu
Fostul președinte Ion Iliescu

Avocatul Poporului, Renate Weber, a admis solicitarea Academiei Oamenilor de Știință din România și a sesizat Curtea Constituțională deoarece instituția nu a primit fonduri prin Legea bugetului pe anul acesta.

Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate privind prevederi din Legea bugetului de stat pe 2021, cu referire la Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), au anunțat reprezentanții instituției. „Prevederile art. 38 din Legea nr. 15/2021 a bugetului de stat pe 2021 (…) aduc atingere dispozițiilor art. 1 alin (3) Și (5) Și art. 135 alin (2) lit c) din Constituție”, se precizează într-un comunicat al instituției conduse de Renate Weber.

În comunicat se mai menționează că: „Deși derogarea este o problemă de opțiune legislativă a Parlamentului, normele derogatorii aplicate în mod repetat unor reglementări legale în vigoare creează un grad sporit de instabilitate, fragilizând însăși existența instituțională, în cazul de față desfășurarea activității Academiei Oamenilor de Știință din România, instituție de largă cunoaștere internațională. Sub acest aspect, considerăm că limitarea derogărilor are tocmai scopul respectării cadrului general și procedurilor privind administrarea și utilizarea fondurilor publice”, stipulează excepția de neconstituționalitate.

Conform acesteia, deși modificarea adusă pe calea derogării este temporară, aceasta lipsește de fonduri suficiente buna funcționare a instituției, obligată să-și asigure finanțarea cheltuielilor numai din veniturile proprii. „Lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finanțării numai din venituri proprii, fără susținere bugetară, afectează atât statutul academiei, buna funcționare și eficacitatea activității desfășurate, cât și statutul membrilor săi”, se mai adaugă în comunicatul Avocatului Poporului.

Instituția condusă de Renate Weber consideră că este neconstituțională decizia Guvernului și a Parlamentului de a lăsa fără fonduri Academia Oamenilor de Știință. O decizie finală în acest sens va fi luată în perioada următoare de judecătorii Curții Constituționale. Dacă aceștia vor accepta sesizarea Avocatului Poporului, atunci Guvernul și Parlamentul vor trebui să asigure un buget de cheltuieli pentru Academia Oamenilor de Știință.

Pentru ce are nevoie academia de bani

Bugetul instituției a fost de 8,9 milioane de lei în 2019, iar în 2020 Academia nu a mai primit bani de la buget.

În 2021, Academia Oamenilor de Știință din România urmează să se finanțeze doar din venituri proprii, dacă le poate realiza.

Bugetul solicitat de academie este necesar plăților indemnizațiilor și a călătoriilor de studii. Membrii conducerii primeau în 2019 câteva mii de euro pe lună. Conducerea AOSR este asigurată de președintele Alexandru Adrian Badea, de vicepreședinții Ion Basgan și Doru Sabin Delion, secretar științific fiind Dan Tiba. Primul primește o indemnizație de 21.840 de lei pe lună, vicepreședinții și secretarul primesc câte 16.640 de lei pe lună, conform unui articol publicat anul trecut de Europa Liberă.

De asemenea, orice membru titular al academiei primește o indemnizație de câteva sute de lei sau până în 2.000 de lei.

În plus, din banii publici pe care instituția îi primea se finanțau publicarea unor lucrări la editura academiei și, mai ales, se asigurau călătorii de studii în străinătate.

Activitate de club social

Europa Liberă a stat de vorbă cu unul dintre membrii titulari ai acestei academii. Acesta s-a plâns de lipsa bugetului și a precizat că membrii instituției sunt foarte activi și publică chiar mai multe lucrări decât membrii Academiei Române. În acest sens, ne-a oferit și mai multe statistici care să dovedească acest lucru. Lipsa finanțărilor pentru călătoriile în străinătate, pentru studii realizate în biblioteci și centre de cercetare, și a indemnizațiilor care să le permită să cumpere cărți, a fost nemulțumirea sa. Majoritatea membrilor acestei organizații sunt persoane aflate la vârsta pensionării.

„Academicienii” Băsescu și Iliescu

Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție din care fac parte, printre alții, Ecaterina Andronescu, IPS Teodosie, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Răzvan Theodorescu.

Din 2007, Academia a devenit instituție bugetată din fonduri publice.

Printre membrii de onoare ai aceste academii sunt Ion Iliescu și Traian Băsescu. În 2010, conducerea Academiei Oamenilor de Știință din România a anunțat că îi oferă titlul de membru de onoare al instituției lui Traian Băsescu. La acel moment, anul 2010, conducerea instituției explica faptul că „meritele președintelui ar fi că a asigurat Academiei un sediu pe când era primar și că, în calitate de șef al statului, a semnat legea prin care AOSR devine instituție bugetară”.

În cele din urmă, Traian Băsescu a refuzat acest titlul. Ion Iliescu are calitatea de membru de onoare fondator al acestei academii. Membrii ai acestei instituții ne-au precizat că Ion Iliescu și Traian Băsescu nu pot fi membri titulari ai acestei academii pentru că nu au doctoratul susținut.

Mai trebuie punctat că deși instituția se numește Academia Oamenilor de Știință, membrii acesteia nu au titluri de academicieni, denumire științifică dată doar membrilor Academiei Române.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG