Sâmbătă 11 noiembrie 1989
Soarele răsare la ora 7.06 și apune la ora 16.53. Vreme predominant închisă, cu cer mai mult acoperit. Cad ploi slabe și burniță în sud-vest, centru și nord, izolat în celelalte regiuni. Precipitațiile se vor transforma, la munte în lapoviță și ninsoare. Maximele termice se încadrează între 6 și 14 grade. Minimele nocturne, între 4 și 8 grade. La București, dimineața este ceață.
Propaganda lucrează din plin. Se organizează sub patronajul centrelor de creație și cultură socialistă din diverse orașe manifestări entuziaste dedicate Congresului XIV. La Pitești, de pildă, a avut loc simpozionul „Profundele transformări revoluționare din anii construcției socialismului” și dezbaterea „Tezele pentru Congresul al XIV-lea al PCR privind dezvoltarea județului Argeș.” Tot în Pitești Centrul de creație și cultură socialistă al sindicatelor a organizat în fabrici și uzine simpozioane și expuneri pe diferite teme, de fapt cam aceeași: documentele Congresului, concepția lui Ceaușescu privind necesitatea perfecționării partidului în funcție de „transformările revoluționare din societatea noastră” etc. Și la Curtea de Argeș a fost organizat un simpozion dedicat „concepției” lui Ceaușescu „privind creșterea rolului partidului și statului în construcția socialistă”. În municipiul Cluj s-au organizat alte dezbateri și expuneri care în esență lăudau viitorul vot unanim pentru realegerea lui Ceaușescu sau contribuția „inestimabilă” a acestuia la dezvoltarea teoriei și practicii revoluționare, la măreața operă de edificare a societății socialiste și comuniste în patria noastră.” La Întreprinderea de rulmenți din Bârlad s-a vorbit despre Ceaușescu și pacea între popoare și despre „marile ctitorii”. La Filatura română de bumbac din București a avut loc o masă rotundă cu tema „Spiritul revoluționar în gândire și acțiune” iar la Electroaparataj a avut loc un simpozion pe tema documentelor pentru Congres „la care au participat istorici, cercetători, un numeros public.” În fine, Muzeul de Istorie al RSR continuă o serie de manifestări „științifice și artistice” pentru a scoate în evidență „semnificația Congresului marilor victorii socialiste, a ideilor de continuitate, perenitate, independență și suveranitate ca permanențe ale istoriei noastre naționale” după cum informează Agerpres. S-a discutat în cadrul meselor rotunde, dezbaterilor și colocviilor organizate „în cinstea Congresului” despre rezultatele ultimelor cercetări privind dezvoltarea culturii și civilizației românești. Au fost simpozioane despre istoria ca sursă de inspirație pentru creația literară, cultura românească în context universal, „precum și spectacole și prezentări de filme documentare.”
A XI-a ediție a festivalului Zilele culturii clujene este dedicată Congresului XIV, informează Virgil Lazăr în România liberă. Manifestările au fost organizate de Consiliul de educație politică și cultură socialistă din județ și au fost inaugurate de simpozionul dedicat Expunerii lui Ceaușescu la Plenara lărgită din 24 octombrie (dedicată poziției PCR față de schimbările care aveau loc în peisajul lagărului socialist. Au participat cadre universitare și oameni de cultură, „simpozion urmat de un program literar-muzical al instituțiilor de artă profesioniste.” Manifestarea ține șase zile și sunt prevăzute peste 120 de programe politico-ideologice și cultural-educative cu aceleași subiecte: genialitatea lui Ceaușescu, excepționalismul românesc, viitorul de aur. „La manifestări participă sute de oameni ai muncii, studenți și elevi, tineri din întreprinderi, cercetători, cadre didactice.”
Ioan Laza ne povestește în Scânteia despre un experiment făcut de consiliul oamenilor muncii de la Combinatul de prelucrare a lemnului Oradea pentru a crește eficiența organizării și producției. Formula se numește „ora de gândire” și se pornește de la premisa că un ochi proaspăt, din exteriorul nișei profesionale poate veni cu soluții ingenioase care să ușureze fluxul producției. Cum se desfășoară? „Într-o anumită zi, o dată la câteva săptămâni, întregul personal tehnic și economic -ingineri, tehnicieni, economiști, contabili – observă o oră sau mai mult cum se desfășoară activitatea într-un atelier sau la câte un loc de muncă și caută soluții pentru îmbunătățirea muncii. Observațiile și propunerile de ameliorare a productivității sunt puse într-un raport analizat de o comisie a consiliului oamenilor muncii. Deciziile sunt luate în biroul executiv. „Ora de gândire” pare să fi dat rezultate „remarcabile” cum susține gazetarul. Procesul tehnologic a fost schimbat, în urma sugestiilor făcute de echipele de „păreriști”, ordinea operațiunilor de finisaj, de pildă, fiind schimbată radicală ceea ce, spune directorul întreprinderii Vladimir Olos, ar fi dus la o creștere a randamentului cu 10%. Economiștii au sugerat soluții pentru folosirea mai eficientă a materialelor, inginerii au proiectat mașini pentru a înlocui polisajul manual. „Cert este că, atunci când se organizează o oră de gândire, cei implicați merg de fiecare dată la alt loc de producție, astfel încât efectul acțiunii să fie cât mai bun.”
În Sala sporturilor din Buzău a avut loc meciul retur dintre echipele masculine de handbal Dinamo București și Dukla Praga, contând pentru Cupa Federației Internaționale. Partida a fost câștigată de handbaliștii români cu 27-21 dar pentru etapa următoare s-a calificat Dukla Praga care câștigase primul meci cu 27-18. La Campionatul republican de box s-a desfășurat a doua gală de semifinale. Finalele urmează să aibă loc duminică, 12 noiembrie.
Conform topului de muzică publicat de Andrei Partoș în revista Săptămâna (a lui Eugen Barbu și C.V. Tudor) la secția română pe primul lor este Mircea Vintilă cu Castele de nisip. Este urmat de Silvia Dumitrescu cu Cred în tine și Otilia Bădulescu și Daniel Iordăchioaie cu Românie. Urmează Marius Voicu (Scrie-mi din Costinești), Doina Matei-Pocorschi ( Te voi iubi mereu) și Mădălina Manole (Puterea de a iubi). La muzică străină, Thomas Anders este pe primul loc cu Love of My Own. Urmează Madonna cu Cherish și Kaoma (Lambada). Pe următoarele trei locuri se situează Tina Turner ( The Best); Rod Stewart (Crazy About Her); Soul II Soul (Back to Life). La muzică populară pe primul loc este Valentin Gheorghe cu Ce frumoasă-i țara mea. Urmează Ileana Ciuculete, În vale la voi, la Jii și Mândră chică galbenă, melodie cântată de Traian Jurchela. Urmează Eufimia Dogaru (Trecui azi prin pădurice) și Maria Dragomiroiu (Auzit-am auzit).
Se fac angajări: „Fabrica de pâine Titan cu sediul în str. Baia de Aramă, sector 2, încadrează maistru mora, muncitori morari (bărbați), cu domiciliul stabil în București”; „Oficiul farmaceutic nr.1, București, încadrează prin transfer: zidari, zugrav, vopsitor, muncitori necalificați și paznici cu domiciliul stabil în Municipiul București”.
De vânzare: „Casete înregistrate, traduse, filme noi”; „Dacia 1300, sufragerie Miraj, dormitor Coral, cuier, mochete, bicicletă, radiocasetofon Sharp 6060, cu amplificator, butoaie, aparat sudură, boilere, aspirator Ceaika, cuști nutrie, diverse obiecte”; „Dacia 1300, doză chitară electrică, rochie albă, ocazie”; „Mașină cusut electrică Privileg, nouă, set lustră+două aplice, piese deosebite (Ostermann), carpetă manuală orientală, nouă, butelie aragaz”; „Motor tăiat lemne Drujba, cojoc bărbătesc guler nutria 48-50 nou, canapea cu două fotolii, masă 6 scaune Luxor, deosebite noi, contraaripi complete Dacia 1300, boxe Unitra 50W, auto 6W, prelată, placă presiune, pivoți, bucși de Oltcit, cuier capitonat, comodă audio-video”; „Sobă motorină Confort II cu burlane, ușă stejar, cadă baie emailată albă, fantă masivă, țeavă plumb presiune, geamuri 19/19 cm, format scrumieră groase, bidoane plastic 25, 60 l, cufăr mare (ladă zestre), galerii alamă, chiuvetă fontă din două cuve cu pantaloni scurgere, având mască metal cu ramă, baterii inox chiuvetă, baterii inox baie, aparate aragaz”; „Salonaș stil franțuzesc, blănuri vulpi roșii, stare excepțională”; „Butelie, calorifer electric. Cumpăr aparat auditiv – marcă deosebită”; „Mobilă birou-bibliotecă 12 piese, unicat, sculptură stil românesc”; „Șifonier triplu, pat alamă, măsuță rotundă, oglindă”
Se cumpără: „Urgent, haină piele neagră de capră, foarte fină (moale și ușoară), măsura 54/III, aștept și provincia”; „Obiecte vitrină decorative Galle, Daum Nancy, bibliotecă mare, rame pentru tablouri”; „Televizor color, obiecte podoabă, cosmetice, bluejeans damă 44, sobă ardere completă”; „Autoturism Dacia 1300, avariat, uzat, vechi, convenabil, videocasete sigilate, cap video”; „Costum de piele 44 (damă), cojoc bărbătesc 50, pantofi de ocazie 36 (negri) și geantă bărbătească, toate absolut noi”, „Sobă cu ardere completă Toyoset nouă, sigilată, becuri halogen (auto), aspirator marca Buran”; „Obiecte decorative deosebite, vază, statuete Tangra, bronzuri, farfurii, ceramică veche românească, amplificator, picup, noi, bocanci munte 45. Vând dormitor deosebit, picup Tesla, pătuț copil, radio Orion, masă toaletă, linoleum, cort japonez, volan Opel”; „Bibelouri, obiecte porțelan vechi foarte deteriorate, defecte, mărci calitate”; „Ceas constatator pentru porumbei, în perfectă stare de funcționare”
La Ateneul Român, sala Studio, Cvartetul Eutherpe (Arad); În Sala Mare, Universul artei lirice – Recital de lieduri. La Opera Română, Trubadurul. La Teatrul de Operetă, Maratonul melodiilor. La Teatrul Național, în Sala Mare, reprezentație cu Moștenirea. În Sala Amfiteatru, Torquato Tasso. În Sala Atelier, Clovnii. Teatrul Lucia Studrza Bulandra are în program Secretul familiei Posket, în sala din bd. Schitu Măgureanu iar la sala Studio, Câinele grădinarului. La Nottara, în sala Studio, Al patrulea anotimp. Teatrul Mic are pe afiș Pluralul englezesc, iar Teatrul Foarte Mic, Ușile împărătești. Teatrul Giulești a programat, în sala Majestic, Solness, constructorul, iar în foaier Doamnele domnului Caragiale. La Teatrul Ion Creangă, Uite-l, nu e! Teatrul Tănase, în sala Savoy, Mi se pare că mă însor iar în sala Victoria Cavalcada râsului.
Programul la televizor începe la ora 13.00 cu Telex. Continuă, la 13.05 cu La sfârșit de săptămână. La ora 14.45, Săptămâna politică. Programul se închide la ora 15.00 și continuă la 19.00 cu Telejurnalul de seară. Urmează la 19.30, Sub tricolor, sub roșu steag. Versuri patriotice, revoluționare. La 19.40, În dezbatere: Tezele, ideile, orientările din Expunerea tovarășului Nicolae Ceaușescu la Plenara lărgită a CC al PCR. Dezvoltarea echilibrată, pe baza planului unic al economiei naționale, caracterul retrograd, antisocialist al teoriei privind trecerea la „economia de piață”. La ora 20.00, Țara mea, izvor de frumusețe. Muzică ușoară românească. La 20.35, Film artistic: Dragostea mea călătoare. Producție a Casei de filme trei. Scenariu: Nicolae Țic. Regia: Cornel Todea. La 21.55, Telejurnalul de noapte. La 22.05, Romanță, bine te-am găsit! Emisiunea se încheie la ora 22.30.
Facebook Forum