Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 13 iulie 1989


Moment de sărbătoare bihoreană; oferit de Comitetul judeţean de partid Bihor; 1978; ulei pe pânză,Sursa: comunismulinromania.ro (MNIR)
Moment de sărbătoare bihoreană; oferit de Comitetul judeţean de partid Bihor; 1978; ulei pe pânză,Sursa: comunismulinromania.ro (MNIR)

Joi 13 iulie 1989

Soarele răsare la ora 5.43 și apune la ora 20.59. Vreme se răcește în toată țara și este, în general, instabilă. În vest și centru cerul este înnorat, dar și în restul țării cerul este variabil. Cad precipitații sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice și izolat grindină în vest, centru și sud iar cantitățile de ploaie pot depăși 25l/m2 într-un interval de 24 de ore. Temperaturile maxime scad în partea nord-vestică a țării și vor fi cuprinse între 27 și 31 de grade. Temperaturile minime oscilează între 12 și 22 de grade.

Cei doi Ceaușești și-au petrecut ziua, după agenda Elenei Ceaușescu, de la 9 la 13.20, în prezidiul Consiliului național al oamenilor muncii. Ce s-a discutat în cadrul Consiliul? În prima zi, adică miercuri, Raportul despre realizarea planului național unic, raportul cu privire la proiectul Planului național unic de dezvoltare economico-socială a României pe anul 1990 și programul directivă al Congresului XIV, acesta referindu-se la dezvoltarea în cincinalul 1991-1995. Însă lucrările au început cu premierea fruntașilor în producție (s-au dat zeci de titluri de Erou al muncii socialiste și sute de alte distincții) și, mai apoi, cu diverse cuvântări ale oamenilor muncii care „și-au exprimat adeziunea față de hotărârea Plenarei CC al PCR privind propunerea de realegere” a lui Nicolae Ceaușescu în funcția de secretar general al partidului. Apoi „au evidențiat importanța documentelor” aflate în discuție spunând că sunt expresia „profundului democratism al orânduirii socialiste” pentru că agenda reunii permite oamenilor muncii să stabilească și să adopte deciziile „ce privesc unitățile în care-și desfășoară activitatea, dezvoltarea economiei, înflorirea continuă a societății românești.”

Presa publică pe o pagină de ziar și Decretul prezidențial privind conferirea de distincții ale RSR unor organizații județene, consilii populare județene, unități economice și institute de cercetare și proiectare.

Reprezentanții Uniunii Interparlamentare Arabe sosiți în vizită la București au organizat o conferință de presă. Secretarul general al Uniunii, Abdelrahman Bouraoui, le spune gazetarilor că întâlnirea cu Ceaușescu a fost momentul culminant al vizitei și că li s-a confirmat și cu această ocazie „dorința României de a sprijini o soluție politică în Orientul Mijlociu, inclusiv prin convocarea unei conferințe internaționale.” Vicepreședintele Uniunii, Abdallah Abdallah, spunea că a fost atras de modul în care se aplică principiul conducerii la nivel central cu cel al autoconducerii în organizarea activității economico-sociale. Mai susține și că e impresionat de dezvoltarea economiei României, mai ales după congresul al IX-lea. Toți afirmă că sunt puternic stimulați de experiența românească în construirea noii societăți și toți par cei mai mari fani ai lui Ceaușescu, propagandiști de forță ai ideilor acestuia. Mai mult, la finalul conferinței de presă, secretarul general al Uniunii ține să revină la microfon pentru a lăuda programul de sistematizare rurală. El le-a spus gazetarilor că abia după ce a vizitat comuna Berca din județul Buzău „am putut înțelege cu adevărat ce înseamnă reînnoirea, modernizarea unei așezări rurale. (...) Noi consideră că ceea ce am văzut în diferite așezări urbane și rurale din România, ce se realizează acum în domeniul construcțiilor, al modernizării, este în interesul cetățeanului român.”

La Bacău tinerii de la Stația de reparații utilaj petrolier Moinești au efectuat, peste sarcinile de plan, în cadrul unui „schimb de onoare” reparații la un trol de foraj, două mese rotative și patru convertizoare hidraulice. La Întreprinderea mecanică Plopeni din Prahova 1350 de tineri au bobinat cinci motoare și 10 ambreiaje cu sârmă de cupru, au stivuit o sută de m3 de cherestea și au recuperat două sute de pinioane. În Teleorman peste 2600 de tineri din patru unități economice au participat la acțiuni de muncă în sprijinul producției. Au efectuat, astfel, lucrări în valoare de peste 720 de mii de lei adică 2800 de rulmenți, două sute de tone de îngrășăminte chimice, cinci tone de țevi sudate. La Schela de producție petrolieră din Brăila, tinerii au pus în funcțiune nouăsprezece sonde noi și au efectuat reparații capitale la 16 sonde vechi. Totul în timpul lor liber ca niște patrioți ce erau.

La Centrul de Creație și cultură socialistă „Cântarea României” din Pitești s-a desfășurat a doua sesiune de comunicări a filialei Argeș a Centrului de cercetări pentru problemele tineretului. Tema sesiunii: ”Creativitate și eficiență în acțiunea socială a tineretului.” Au participat peste 60 de specialiști, cercetători și activiști de partid și ai organizațiilor de tineret nu doar din județul Argeș, ci și din alte județe. Întâlnirea a fost o ocazie de dezbatere „de largă cuprindere a problemelor tineretului și a cercetării științifice a acestuia” scrie Laurențiu Ungureanu, în Scânteia tineretului. „Pe lângă problemele de creativitate, un loc important a fost acordat educației comuniste, revoluționare a tineretului, cercetările fiind orientate către perfecționarea metodelor și sistemelor educaționale.”

Comitetul UTC Bihor în colaborare cu Centrul de cercetări pentru problemele tineretului a organizat și el un simpozion „Etic și estetic în educația comunistă a tineretului.” Au fost mai multe secțiuni distincte: sociologia literaturii, valorificarea teoretică a experienței și practicii revoluționare, creativitatea tehnică și științifică a tineretului, activitatea de cenaclu și de creație în literatură. Au avut succes simpozioanele „Valențe etice și estetice ale educației tineretului” și „Estetica produselor industriale de la jucării, la autoturisme și mașini-unelte”.

Asociația Filatelică din România prin Cercul Filatelic al ziariștilor și în colaborare cu Cercul filatelic „23 August” organizează în perioada 15-24 august la sediul asociației expoziția filatelică „45 de trepte spre comunism.” Este o expoziție dedicată Zilei presei române și celor 45 de ani de la victoria revoluției de eliberare socială și națională etc.etc.etc.

La Buzău s-a organizat în cadrul „Lunii de solidaritate cu lupta poporului coreean” o adunare festivă organizată de Comitetul județean Bacău al PCR. Au participat reprezentanți ai organelor locale de partid și de stat, ai organizațiilor de masă și obștești, angajați în întreprinderile din județ. De asemenea, au venit și membri ai Ambasadei R.P.D. Coreeană. Au vorbit despre „munca rodnică a poporului român și a poporului coreean consacrată edificării noii societăți etc,” despre succese și perspective, despre „relațiile tradiționale de solidaritate revoluționară, de prieteni și colaborare” și despre dezvoltarea acestora Eugen Sandu, directorul Întreprinderii de Sârmă, și ambasadorul Mun Blong Rok.

Pe stadionul Giulești din București a avut loc Cupa de vară Intertoto. Rapid București a învins Spartak Varna cu 5 la 0. Goanță a băgat trei goluri, iar Dumitrașcu și Constantinovici câte un gol .

Au avut loc tragerile la sorți pentru Cupa Campionilor Europeni, Cupa Cupelor și Cupa UEFA. Steaua se va întâlni cu Fram Feykjavik (CCE), Dinamo cu învingătoarea dintre Cernomoreț Burgas și Dinamo Tirana (în CC) iar în Cupa UEFA Victoria se confruntă cu FC Valencia iar Flacăra Moreni cu FC Porto.

La Concursul de caiac-canoe din cadrul Spartachiadei de vară care are loc la Plovdiv au dominat sportivii români. Vasile Condrat a câștigat probele de canoe simplu pe 500 și o mie de metri. Echipajul Lehaci-Andriev au câștigat proba de canoe dublu pe ambele distanțe. De asemenea și Stoian și Velea au câștigat primul loc în proba de caiac dublu pe o mie de metri. La caiacul 4, românii s-au clasat pe locul trei.

Se fac angajări: „Asociația locatarilor încadrează de urgență mecanic-fochist de preferință pensionar. Se asigură îndemnizație și locuință”; „Imprimeria BN a RSR cu sediul în str. Smârdan nr.2, încadrează revizor contabil CFI (studii medii)”; „Întreprinderea agricolă de stat Adunații Copăceni încadrează inginer constructor principal cu minim opt ani vechime”; „Centrala RomâniaFilm organizează concurs pentru ocuparea postului de contabil șef la Arhiva Națională de Filme, în conformitate cu prevederile legii. Candidații trebuie să aibă domiciliu în București sau Sectorul Agricol Ilfov”.

De vânzare: „Frigider Fram, mașină de cusut Singer, Victoria, masă sufragerie extensibilă, 4 scaune tapițate, bufet alb, măsuță televizor cu vitrină, covor persan manual 3,5x4 diverse. Cumpăr storcător electric cu dublă evacuare”; „Sufragerie Biedermeier, sculptată, aparat foto Zenit TTL, televizor Opera cu lămpi rezervă, lustră bronz cu brațe, saltea pneumatică, heliogravuri”; „Cazan rufe aramă, borcane conserve Weck, patefon lemn His Masters Voice”; „Rochie de ocazie, albă, brodată cu perle și smoking negru 48-50”; „Valiză piele ușoară, osie rulotă, jenți Fiat. Cumpăr spoiler plafon, șezlong aluminiu camping”; „Aspirator Buran, pistol vopsit, mantou damă, diverse foto; căciulă, guler vulpe argintie, trusă pedichiură, râșniță cafea, aparat ras electric, diverse casnice”

Se cumpără: „Uși de stejar, sobe faianță sau ceramică deosebite (șemineu), parchet, grilaje metalice pentru ferestre, balustrade balcoane, mobilă românească, aplice deosebite, masă, scaune sufragerie”; „Ruletă Felicia sau tip similar”; „Incubator automatizat și pui câine Dog german cu pedigree”; „Instalație gaz auto, butelie aragaz, ceas brățară deosebit”

La televizor, la ora 19.00 Telejurnalul. La ora 20.00 Epoca Nicolae Ceaușescu – epoca marilor înfăptuiri revoluționare. Conștiința demnității naționale, noua imagine istorică a poporului nostru, a României socialiste în lumea contemporană. Documentar. La 20.20 Sub tricolor, sub roșu steag. Versuri și cântece patriotice, revoluționare. La 20.40 Agricultura – programa prioritare. La 21.00 File de glorioasă istorie. Civilizația geto-dacă la gurile Dunării. Documentar. La 21.20, Mândria de a fi cetățean al României socialiste. Reportaj. La 21.40, Telejurnalul de noapte. Programul se încheie la 22.00.

La Filarmonica George Enescu ( sala Studio) în cadrul ciclului Universul artei vocale: Ștefana Tiron (soprană), Doina Micu (pian). La Ateneul Român, Seară de sonate Sabina Coleașă (vioară), Cristea Zalu (pian).Teatrul Mic are reprezentația cu spectacolul de sunet și lumină Cântăm România de azi care are loc în Cișmigiu, la rotonda scriitorilor. Ansamblul artistic Rapsodia Română are spectacolul Meridiane folclorice. La Teatrul Țăndărică (sala Victoria) Hai, copii, la joc! Și același spectacol seara în Herăstrău, pe scena Teatrului de păpuși.

XS
SM
MD
LG