Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 13 noiembrie 1989


Luni 13 noiembrie 1989

Soarele răsare la ora 7.09 și apune la ora 16.51.

Echipa de propagandă continuă publicarea articolelor publicitare în presa prietenă. Pe ultima pagină a României libere, o sinteză a textelor encomiastice apărute în țările emergente. În presa tanzaniană, au apărut, dintr-odată două texte, unul despre Ceaușescu, luptător pentru pace, altul despre București, o capitală în plină dezvoltare. Printre altele se spune că puternica dezvoltare a construcțiilor de locuințe a schimbat radical imaginea orașului. Autorul acestor transformări e partidul comunist și în special proprietatea socialistă asupra mijloacelor de producție. Și ziarul Ta Nea din Cipru spune că proprietatea de stat și cooperatistă oferă condiții optime pentru valorificarea resurselor materiale, financiare și umane pe baza celor mai înalte cunoștințe științifice. În articol se spune că România a lichidat înapoierea economică naționalizând mijloacele de producție. Iar ziarul Meydan spune că unul dintre cele mai importante momente pentru destinul țării a fost Congresul IX. Subiecte asemănătoare abordează cotidianul Uhuru din Tanzania (din nou!): lichidarea datoriei externe, sistematizare, dezvoltare etc. Ziarul Maroc Soir plusează scriind că Târgul Internațional București înscrie România în circuitul mondial de valori, cu produse competitive, de un nivel tehnic ridicat. Textele cu pricina sunt, fără îndoială, scrise la aceeași mașină și concepute de aceeași echipă care scrisese documentele Congresului și concepea zilnicele editoriale din ziarele centrale. De altfel, printre documentele din Arhivele Naționale nu puține sunt informările referitoare la campaniile de propagandă în presa țărilor prietene, fiind vorba uneori de cumpărarea întregului spațiu publicitar al gazetei, alteori de pagini sau secțiuni. De altfel, în week-end, Ceaușescu îi primise pe proprietarul și pe directorul ziarului Kuweit Times veniți să-i ia un interviu. Iar pe 13 noiembrie l-a primit pe corespondentul agenției cubaneze de presă Prensa Latina, Reinaldo Cordero. Ceaușescu a fost secondat de Eugen Florescu. I-au acordat o oră și 20 de minute, mult pentru o zi plină de ședințe de lucru la Raportul Congresului, la organizare la care se adaugă și ședința Comitetului Politic Executiv. Peste toate, a avut 33 de vizite la cabinet (Elena Ceaușescu de cinci ori). Ziua următoare era planificat un interviu pentru cotidianul chinez Rennind Ribao, următoarea zi, redactorul șef al ziarului Nodom Simunn din R.D.P. Coreeană. Sunt interviuri-cascadă care vor fi tipărite în zilele Congresului.

Serviciul de informații externe a transmis o notă referitoare la dispozițiile administrației americane către principalele țări NATO: în nota respectivă se spune că din pricina evenimentelor din Europa estică și a rapidității cu care se petrec acestea trebuie o coordonare mai eficientă între țările semnatare ale pactului transatlantic „pentru controlarea și accelerarea cursului favorabil intereselor Occidentului. În acest sens trebuie să se asigure o redistribuire a rolurilor statelor occidentale și o mai mare implicare a lor în acțiunile de influențare a evoluțiilor din diferite țări socialiste SUA se vor concentra îndeosebi asupra situației din URSS, urmând ca RFG și Marea Britanie să se ocupe mai mult de problemele legate de RDG, Polonia, Cehoslovacia, iar Franța și Italia de cele privind Ungaria, Bulgaria și România.” Documentul este citat de Alesandru Duțu în Cronologia Revoluției din decembrie care-l preia și el din Constantin Sava, Constantin Monac: Revoluția română din decembrie 1989. Obiectivele distribuite par, totuși, fanteziste și ușor inadecvate, de aceea, informația cred că trebuie luată cum grano salis.

Coman Șova publică în România liberă un lung studiu în care-și propune să demonstreze că educația are un rol „tot mai activ în educarea tineretului în spiritul muncii și dăruirii patriotice.” Șova este politrucul specializat în educație al oficiosului FDUS și exprima, așadar, punctul de vedere al partidului, al secției de propagandă și, în primul rând, al Elenei Ceaușescu, cea care se însărcinase cu învățământul și care patrona Conferința națională a educației. „Organizarea științifică și modernizarea producției, a întregii activități pe baza celor mai noi cuceriri ale științei și tehnicii reprezintă o necesitate obiectivă, o cerință legică a perfecționării continue a societății socialiste.” Așadar, școala este principalul factor de formare profesională a tinerilor care sunt participanți activi la făurirea noii civilizații materiale și spirituale. De altfel, spune gazetarul, învățământul s-a materializat în numărul mare de muncitori calificați, maiștri, tehnicieni și specialiști. Dacă adăugăm la milioane școlite astfel și cele trei milioane de salariați care trec anual prin cursurile de perfecționare, avem deja un sfert de țară la școală. Cum să nu se educe dacă disciplinele de învățământ oferă „multiple posibilități de evidențiere și valorificare a semnificațiilor și implicațiilor filosofice, politice, morale, economice, ideilor, tezelor și aprecierilor cuprinse în documentele de partid, referitoare la concepția materialist-dialectică despre natură și societate, la tradițiile de muncă și luptă ale poporului nostru, la valorile materiale și spirituale create de-a lungul existenței sale.” Cu alte cuvinte, oamenii erau școlarizați pentru a putea înțelege mai bine documentele de partid și de stat. Acesta ar fi obiectivul primordial al școlii, adică al cadrelor didactice care „prin forme, metode și procedee adecvate fiecărei discipline de învățământ trebuie să răspundă exigențelor sporite pe care partidul, secretarul său general, le pun, în prezent, în fața învățământului românesc”. Pe scurt, tineretul trebuie modelat prin educație să aibă „un nețărmurit devotament pentru patrie, partid și popor,” „un comportament civic și moral demn de societatea pe care o edificăm” aceasta fiind misiunea de onoare a învățământului românesc.

Aflăm că a apărut Almanahul Scânteia tineretului 1990. Din sumar: Partidul, tânăra generație, întregul nostru popor, un singur gând, o singură voință: să urce națiunea spre comunism în zbor. România în războiul antifascist; Recrudescența grupurilor neonaziste – o plagă a lumii capitalului. Curiozități. Umor. Rebus.

La Baia Mare într-un meci contând pentru Cupa confederației europene de volei masculin, CSM Minaur Baia Mare a întrecut cu scorul de 3 la zero formația Emlakbank Ankara. Primul meci a fost câștigat de echipa din Ankara cu un scor final mai mic astfel că Minaur se califică pentru etapa următoare. În meciul retur din Cupa cupelor la handbal masculin echipa Hapsel Rishon a întrecut formația Minaur Baia Mare dar mai departe se califică românii grație punctajului mai mare în primul meci. În returul Cupei confederației europene de volei masculin echipa Sever Novosibirsk a întrecut pe teren propriu cu scorul de 3 la 0 formația U CFR Craiova, calificându-se în turul doi al competiției. La Essen în meciul retur pentru Cupa campionilor europeni la handbal masculin, formația Steaua București a fost întrecută de Tusem Essen care, învingătoare și în primul meci, se califică mai departe.

La televizor programul începe la ora 19.00 cu Telejurnalul de seară. La 19.30, În dezbatere: Tezele, ideile, orientările din Expunerea tovarășului Nicolae Ceaușescu la Plenara lărgită a CC al PCR. Ce a însemnat pentru România calea socialistă de dezvoltare: progresul multilateral al țării, bunăstarea generală a întregului popor. Documentar. La 19.50, În dezbatere, documentele pentru Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român. Sporirea producției de cărbune energetic. La 20.10, Ctitorii ale Epocii de Aur. Trepte istorice ale înfloririi multilaterale a patriei. La 20.30 Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie. Versuri patriotice, revoluționare. La 20.45, Știința pentru toți. Sarcini prioritare ale cercetării din domeniul agriculturii și silviculturii. La 21.10, Din lumea capitalului. Documentar. La 21.25, Tezaur folcloric. Cântecul, pagină vie din istoria neamului. La 21.50, Telejurnal. Programul se închide la ora 22.00

La Ateneul Român, sala Studio, Tribuna tinerilor compozitori. În Sala Mare a Ateneului Român, Concert simfonic pentru studenți. La Teatrul de Operetă, Prințesa circului. La Teatrul Național în sala Mare are reprezentație Teatrul Național Craiova cu Piticul din Grădina de vară. În Sala Amfiteatru, Mari descoperiri în China contemporană (prezintă Carmen Brad). La Teatrul Nottara (sala Magheru), Floarea de cactus; La un pas de fericire (sala Studio); Teatrul Foarte Mic are pe afiș piesa Niște țărani. La Teatrul Ion Creangă, David Copperfield. Teatrul evreiesc de stat pune în scenă Heshale pe scena Sălii Majestic a Teatrului Giulești.

La cinematografe, continuă Ciclul de filme sub genericul „Drum de luptă și biruință”; Detașamentul Concordia; Ciclul de filme Sub semnul marilor împliniri: filmul Sub semnul marilor împliniri; Declarație de dragoste; Rochie albă de dantelă; Cei care plătesc cu viața; Revanșa; Extemporal la dirigenție; Un comisar acuză; Maria și marea; Misterele Bucureștilor; O vară cu Mara; Comoara din Valea Șerpilor; Prezumție de nevinovăție; Solitarul de la Fortul Humboldt; Masca de argint; Nava lui Yang

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG