Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 18 septembrie 1989


Vizitele de lucru nu au fost inventate de Ceaușescu, el doar le-a dus la perfecțiune. Aici, Ceaușescu îl secondează pe Gheorghiu-Dej într-o vizită la Pitești, în 1961. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota: 11/1961
Vizitele de lucru nu au fost inventate de Ceaușescu, el doar le-a dus la perfecțiune. Aici, Ceaușescu îl secondează pe Gheorghiu-Dej într-o vizită la Pitești, în 1961. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota: 11/1961

Luni 18 septembrie 1989

Ultima etapă a maratonului moldav. Cea mai lungă vizită de lucru din acel an i-a dus pe Ceaușescu, soția și suita lor de sicofanți, în final, în județul Botoșani. Acolo el și consoarta au vizitat IAS-ul Dorohoi și CAP Trestiana, Întreprinderea de sticlărie și porțelan din Dorohoi și Stațiunea de cercetare și producție pentru creșterea ovinelor Popăuți. Peste tot au fost întâmpinați „cu calde simțăminte de profundă stimă și prețuire”, „cu multă bucurie, cu entuziasm” de angajați, cooperatori, cercetători zootehniști, muncitori „cărora li se alăturau mii de cetățeni din localitățile învecinate. Cei prezenți au aplaudat și ovaționat cu însuflețire, au scandat numele partidului și al secretarului său general.” Muncitorii și șefii întreprinderilor îi dau raportul vorbind pe larg despre cum aplică ei socialismul științific în producție și cum documentele care urmau să fie discutate la Congres le-au deschis ochii și au mărit randamentul. Ceaușescu le-a dat o seamă de sfaturi organizatorice, le-a trasat obiective și sarcini și a apreciat în special rezultatele obținute în creșterea oilor. „Există un program bun și trebuie să-l perfecționăm continuu și să asigurăm o natalitate mai bună la ovine, în general pentru a crește și aici numărul de ovine” apoi după ce a mai aruncat o privire spre oi a plecat în urale și aclamații, iar elicopterul a decolat, „îndreptându-se spre reședința rezervată conducătorului partidului și statului nostru.” Ca și în zilele anterioare, odată ajuns în capitala reședință de județ, Ceaușescu organizează o mare adunare populară. După modelul celorlalte, și cea din Botoșani este transmisă în direct la radio și televiziune. Și tot în ritual intra și ședința pe care o avea cu activul de partid local pentru a le face critica și a le trasa indicații.

Locatarii din strada Lamotești nr.6 A sunt nemulțumiți de lucrătorii de la ICAB. De luni de zile în fața blocului este o conductă spartă, spune Lucia Tănase, președinta comitetului asociației de locatari, într-o scrisoare trimisă ziarului Informația. Lucrătorii de la ICAB au venit, au reperat dar apa continuă să se scurgă iar apa a inundat subsolul blocului. Redactorii de la Informația s-au informat și au aflat de la inginerul C. Berevoianu, care era directorul Exploatării apei din cadrul ICAB, că lucrătorii nu au descoperit unde este căminul de apometru. Intenționau să folosească aparatură electronică de localizare și sperau să găsească locul unde era fisurată conducta. Nu e de mirare, se construise de multe ori fără să se dea atenție infrastructurii subterane: multe canale au fost înfundate sau zidite, cablurile telefoanelor au fost rupte, la fel și conductele de gaze sau de apă.

Nicolae Ariciu, care locuia în comuna Voluntari, se plânge de mizeria din comună. „Deoarece nu se respectă ritmicitatea ridicării reziduurilor menajere, pe unele străzi ca Neajlov, Buzăului, Nicolae Iorga, Căpitan Dinu Pestrițu, cetățenii au ajuns să arunce gunoaiele în stradă.” Petentul voia ca aceia care aruncau gunoaie în stradă să fie penalizați dar și cei care nu colectează gunoaiele „neglijând vizibil anumite străzi așa-zise mărginașe”. Consiliul popular al Sectorului Agricol Ilfov spune că s-a trecut la asigurarea curățeniei pe toată suprafața comunei și mai spune că decis desființarea punctului de colectare a reziduurilor de pe strada Buzău și reintroducerea maidanului în circuitul agricol.

Bucureștiul se pregătește de Congresul PCR pregătind în zilele următoare „Decada Muzeului municipal de istorie și artă”. Vor avea loc nenumărate manifestări politico-educative și cultural-artistice sub genericul „București, capitala patriei – oraș al marilor împliniri socialiste.” După cum informează presa, în expunerile, simpozioanele, sesiunile de comunicări, matineele muzeale, spectacolele care vor avea lor în întreprinderi, centre de creație și cultură socialistă „va fi reliefată contribuția determinantă a gândirii profund științifice, acțiunii clarvizionare ale secretarului general al partidului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, în opera de înnoire și dezvoltare a tuturor localităților țării, de edificare a unei capitale moderne, demnă metropolă a României socialiste.” La muzeu vor organizate simpozioane cu teme de sezon: „Pictura românească contemporană Univers tematic, izvor de educație patriotică, revoluționară”; „Contemporaneitatea românească reflectată de pictură”; „Mari oameni de știință – mari iubitori de patrie”; „Dovezi numismatice privitoare la continuitatea de locuire autohtonă a pământului strămoșesc”. De asemenea, se organizează concursul de cultură cinematografică pentru pionieri: „București – minunat oraș al copilăriei noastre”. Apoi va avea loc la sediul muzeului spectacolul Te slăvim, București! Recită actorii Silviu Stănculescu, George Oancea, Adela Mărculescu, Olga Delia Mateescu, Constantin Dinulescu. Vor cânta soprana Liliana Plagu, formații artistice ale Casei pionierilor și șoimilor patriei sector 2, corul Madrigal. La Întreprinderea Timpuri noi va avea loc un simpozion pentru a marca împlinirea a 125 de ani de la înființarea întreprinderii. Ba chiar doritorii sunt invitați la un itinerar omagial: Monumente bucureștene – oglinzi ale unui trecut eroic. Grandioasele ctitorii ale Epocii Nicolae Ceaușescu. Participă la tur elevi de la Liceul de filologie-istorie nr. 1 și studenți de la Facultatea de Istorie-Filosofie.

Victor Felea scrie în Jurnalul său că a început să citească Jocul privirilor, „volumul final al trilogiei autobiografice scrise de Elias Canetti. Primul șoc, și de astă dată (sau poate mai ales acum) e acela provocat de modul de a gândi și de privi lumea al autorului. E ceva atât de particular în alcătuirea lui sufletească încă ar putea să pară un original căutat, voit, dacă nu ți-ai da seama că însăți ființa lui e structurată astfel, atât ereditar cât și prin educație. Reacțiile bizare, comportamente gusturi și orientări ciudate, și totuși în ansamblu fizionomia și demersurile sale se înscriu în limitele normalității. Portretistica sa e de o uimitoare precizie a detaliilor, de la cele evidente până la cele mai puțin vizibile.”

Tot din această perioadă (septembrie, fără a fi precizată ziua) datează o însemnare a lui Mircea Zaciu care consemnează îmbolnăvirea uni apropiat de cancer.„ Pierdem ultimul reazem generos, acolo. Ne-a ajutat, afăcut totul pentru ai mei, de cum au decis să rămână și, mai ales, după ce A. a concediat-o pe Corina. Profund afectat. Pândesc veștile, îngrozit. Spaime ce se adaugă celor de aici, acestea tot mai dur conturate. Mircea Dinescu, domiciliu forțat. Andrei Pleșu, la fel, la Tețcani, la conacul lui Enescu ) de fapt, casa Marucăi Cantacuzino). Alte zvonuri neliniștitoare, aduse de G., de Ianoși, de Aurel (când se întorc de la București). Început cursuri și seminarii. Fără entuziasmul altor ani. Dimpotrivă. ”

S-au încheiat la Sala sporturilor din Baia Mare finalele Campionatului republican și ale Daciadei la gimnastică. La individual compus feminin prima s-a clasat Daniela Silivaș. Urmată de Gabriela Potorac și apoi Cristina Bontaș. La masculin primul s-a situat Marius Gherman urmat de Marian Rizan și, pe trei Marian Stoican. La Campionatele mondiale de handbal pentru juniori care se desfășurau în Spania, echipa României a obținut două victorii cu SUA și echipa Austriei. La Atena începuseră campionatele mondiale și europene de haltere. Participau sportivi din 47 de țări. Traian Cihărean (categoria 52 kg) a reușit să se claseze pe locul trei în campionatul mondial și pe doi în cel european ridicând la ambele stiluri în total 260 kg. La Moscova au început Campionatele mondiale de box, ediția a cincea. Adrian Mărcuț, categoria cocoș, a fost primul român care a urcat în ring și a câștigat un meci greu în fața irlandezului Roy Nash. La Concursul internațional de tenis de masă care se desfășura la Sofia, echipa masculină a României a câștigat locul întâi urmată de echipele Bulgariei, URSS și R.D.Germană.

În topul muzical alcătuit de Andrei Partoș pentru revista Săptămâna la secția română conduce Loredana Groza cu melodia Un buchet de trandafiri. Pe locul doi este Angela Similea cu Ultimul tramvai iar pe trei Gabriel Cotabiță, cu Viață, viață. Urmează Carmen Mureșan (Nu crede în uitare), Mircea Baniciu (La început de drum); Daniela Nicol (E povestea mea). La secția străină pe primul loc este Tanita Tikaram cu Twist In My Sobriety. Urmează Madonna cu Express Yourself. Pe trei este Kylie Minogue cu Hand On Your Heart. Apoi Simply Red (If You Don't Know Me By Now); Sam Brown (Can I Get a Witness) și Queen (I Want It All). La secția de muzică populară pe primul loc este Florica Baciu cu Mult mă-ntreabă mândra lună. Pe doi Alexandru Pugna (Plugul patru noi îl trag) și pe trei Pavel Boroancă (Cine-o zis întâi doina). Urmează Ileana Domuță Mastan cu Dragu-mi-i la veselie și Florica Jinga cu Satul meu de peste deal.

Se fac angajări: „ICRA București, Piața Cosmonauților, încadrează conform legii, șefi depozite, lucrători gestionari, lucrători comerciali (primitori- distribuitori și recepționeri), magazineri, mașiniști, tractoriști, revizor tehnic auto”; „Tăbăcăria minerală Jilaba, str. Prelungirea Șos.Giurgiului, încadrează conform legii, cu domiciliul în București: economist, tinichigiu industrial, tâmplar mecanic, lăcătuș întreținere, instalator, electrician, macaragii, strungar”; „Cooperativa Avântul Îmbrăcămintei încadrează meșteri croitori, tricoteuri și pălărieri, pentru a fi responsabili de unități de comandă”; „Caut pensionară pricepută îngrijire copil mic, str. Cetatea Histria, Drumul Taberei”

De vânzare: „Îmbrăcăminte damă deosebită, încălțăminte 36 și podoabe”; „Calorifer electric, mese, scaune, pat, cuier pom, dulap bucătărie, rame tablouri, lampadar și alte obiecte vechi demodate”; „Sufragerie Mona Lisa, canapea, bibliotecă adolescent”; „Papagali Peruși, volieră mare, bicicletă medicală; pălărie, căciulă astrahan gri, sacou, pantalon (bărbătești, noi), hotă electrică”; „Sufragerie Baroc, dulap, lustre, galerii, frigider, fototapet, combină Sharp, boiler, diverse”; „Dublucasetofon marcă Sharp, aragaz, placă marmură”; „Sufragerie și dormitor florentin stare excepțională, canapea și fotolii pluș”; „Discuri pop-folk, deosebite, cojoc copil, bicicletă Pegas, boxe 15 W, piese Skoda S 100 folosite, piese CZ 250, pistol electric vopsit”; „Vând două biblioteci, pat dublu, covoare lână, discuri muzică clasică, albume artă”; „Sobă motorină nouă, butoaie, cazan aramă, radio Strasfurt”

Se cumpără: „Calorifer electric termostat ulei 10 elemenți”; „Lustră cristal, ceas ornamental, pleduri lână (nefolosite), cosmetice, audiocasete sigilate”; „Echipament turism montan, bocanci, bormașină, procesor audio PCM. Vând Dacia 1100”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG