Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 21 iulie 1989


Nicolae Ceaușescu și Wojciech Jaruzelski. Sursa comunismulinromania.ro (MNIR)
Nicolae Ceaușescu și Wojciech Jaruzelski. Sursa comunismulinromania.ro (MNIR)

21 iulie 1989

Vremea se încălzește treptat. Rămâne totuși răcoroasă în nordul și centrul țării. Cer variabil, cu înnorări accentuate în nord-est. Acolo, pe alocuri, vor cădea averse de ploaie cu descărcări electrice. În restul țării averse cu totul izolate după-amiază. Dimineața, pe alocuri ( în vestul și centrul țării) ceață. Temperaturi maxime între 20 și 30 de grade și minime între 7 și 17 grade.

Agricultura înregistrează record după record, chiar și în zone unde suprafețele de teren nu sunt de cea mai bună calitate, doar că puterea credinței în Noua revoluție agrară e mai mare. În județul Arad, de pildă, CAP „Ogorul” Pecica a raportat că a făcut 12182 kg/ha de grâu iar CAP Avântul Pecica 12060 kg/ha. În județul Hunedoara media de grâu la hectare este de 8052 kg. În Bihor la CAP Diosig s-au produs, spun telegramele entuziaste, 9837 kg/ha, la CAP Roșiori 9125 kg/ha și așa mai departe.

Cum să crești productivitatea muncii? Se întreabă, în Scânteia, Octav Grumeza care face o vizită la Întreprinderea de confecții Mondiala din Satu Mare. Adoptând măsuri organizatorice simple, spune el. Măsuri ergonomice, care să facă locul de muncă respirabil. În primul rând s-a intensificat luminozitatea la locul de muncă. Paradoxal, deși s-a redus la jumătate numărul corpurilor de iluminat. „Aceasta datorită modului de așezare și coborârii lor la o înălțime mai mică, mai aproape de locul concret de execuție a confecțiilor.” Apoi au așezat muncitoarele câte patru la masa de lucru luminate de la aceeași sursă venită din stânga „așa cum cere specificul muncii la mașinile de cusut.” E mai simplu: piesa în lucru e primită de prima muncitoare care după ce face operațiunea pe care trebuie s-o facă, o pasează următoarei care face și ea ce trebuie și o dă mai departe. În felul acesta există și un mai bun control al muncii pentru că se face astfel un control colegial colectiv instantaneu, după cum spune gazetarul. „Faptul că nu toate muncitoarele lucrau în același ritm era sesizat cu întârziere, nu mai dădea întotdeauna posibilitatea recuperării operative a timpului pierdut.” Acum, însă, produsul muncii se poate vedea pe fiecare masă. „Fiecare muncitoare simte mai puternic responsabilitatea față de propria muncă, este stimulată să nu rămână mai prejos.” Muncitoarele nici nu mai trebuie să se miște de la bancul de lucru, să iasă afară la o țigară sau o cafea. Acum fac economie de mișcare și timp de lucru. Iată așadar că nu e nevoie de investiții în utilaje scumpe și mobilier tehnologic sofisticat, spune gazetarul. Dacă se fac reduceri la curent și gaze, deja se fac economii însemnate pe fiecare piesă produsă.

Nicolae Ceaușescu îl primește la Neptun pe Horst Brünner, adjunctul ministrului Apărării din R.D. Germane și șeful Direcției principale politice a Armatei Populare Naționale. Acesta i-a transmis salutările lui Erich Honecker, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Socialist Unit din Germania. Cei doi s-au gratulat reciproc, au evocat relațiile de prietenie și apoi și-au exprimat dorința „extinderii în continuare a acestor raporturi, în interes reciproc, a cauzei generale a socialismului și conlucrării internaționale.” Conform Agerpres, din discuția celor doi a reieșit cât e de importantă „contribuția pe care cele două armate pot și trebuie s-o aducă la educare tinerei generații în spiritul prieteniei și colaborării, al apărării cuceririlor socialismului, al păcii și înțelegerii între toate națiunile.” La primire a participat și general-locotenentul Ilie Ceaușescu, adjunctul ministrului apărării și secretar al Consiliului Politic Superior al Armatei.

Ceaușescu îi trimite o telegramă lui Wojciech Jaruzelski în care îi adresează calde felicitări cu prilejul alegerii în funcția de președinte al Republicii Populare Polone. „Îmi exprim convingerea că, acționând împreună pe baza și în spiritul celor convenite cu prilejul convorbirilor noastre de la București și Varșovia, relațiile de prietenie tradițională și colaborare dintre țările și popoarele noastre vor continua să se extindă și aprofundeze în toate domeniile, în interesul popoarelor român și polonez, al cauzei socialismului, păcii și înțelegerii internaționale.” Câteva zile mai târziu, în ciuda acestei victorii (el fiind singurul candidat, de altfel), Jaruzelski a demisionat din funcția de secretar general al Partidului Unit al Muncitorilor din Polonia câteva zile mai târziu, pe 29 iulie, fiind succedat de Mieczysław Franciszek Rakowski. Acesta a fost prim-ministrul țării din 1988, până în august 1989. Erau niște salve de artilerie pe care Ceaușescu nu le auzea. Și dacă nu o auzea el, nu au auzit-o nici politrucii care au organizat în Capitală o adunare festivă pentru celebrarea cea de-a 45 aniversare a Poloniei comuniste. Organizatorii au fost activiștii Comitetului municipal PCR București și Consiliului Municipal FDUS. Era, fără doar și poate, pentru PCR o repetiție generală la aniversarea celor 45 de ani de la actul de la 23 august, considerat moment originar al ființării României socialiste. La ei, ca și în România socialistă, toate realizările grandioase ( în primul rând gestionarea crizelor postbelice) sunt opera partidului. Un iz amar tot a avut, însă, discursul lui Ion Radu, vice prim-ministru, care spunea că „Suntem convinși că, întărind continuu partidul, întărind unitatea întregului popor în jurul partidului, Polonia prietenă va înainta pe calea socialismului, a progresului și bunăstării.” Mai spune și că speră ca relațiile cu România socialistă să cunoască noi și noi progrese. Relațiile oficiale fuseseră bătute în cuie de Tratatul de prieteni, colaborare și asistență mutuală din 1949 și, ca și cel cu URSS, a fost reînnoit în 1970. A fost mai degrabă o ședință de terapie în grup: ambasadorul polonez Jerzy Wozniak, a evocat momentele în care se publica în Polonia Manifestul Comitetului polonez de eliberare națională „ce a deschis calea transformărilor socialiste”, amintind cât de apropiate erau relațiile dintre cele două țări, (evitând să amintească de momentele declarării legii marțiale și sprijinul românesc de atunci), spunând doar că cele două popoare sunt legate nu doar prin tradiție, ci și prin „comunitatea idealurilor și scopurilor socialiste” și că, prin urmare „avem nevoie unul de altul.”

Mircea Zaciu scrie în Jurnalul său ”Discuții cu prietenii (a fost o vreme și fratele meu cu mine) nu au niciun rost să fie notate: speranța, mai mult ca oricând îmi pare perversă. Nu mă pot încrede în ea, în speculațiile ce se fac, în micile sau marile iluzii. Dimpotrivă, sentimentul unei recluziuni tot mai feroce. La demersul meu pentru călătorie – niciun răspuns. Aflu, tot la mare, că vizele se dau tot mai greu. ”

Victor Felea scrie și el în Jurnal: „Îmi vine câteodată, ca într-un poem de Michaux, să mă iau și să mă dau de toți pereții. Sunt exasperat și nu am pe cine să-mi descarc mânia.”

La Concursul internațional de atletism de la Pescara contând pentru Marele Premiu, Paula Ivan a câștigat cursa de o milă urmată de Doina Melinte. La 3000 de metri pe primul loc s-a situat Margareta Keszeg. La săritura în înălțime Alina Astafei a câștigat, de asemenea, locul 1, cu 1,94 m. La săritura în lungime Marieta Ilcu a cucerit și ea primul loc (6,78 m) iar la 800 m Violeta Beclea a ieșit pe locul doi.

La Cupa de vară Intertoto Rapid București a fost învinsă de Oergryte Goteborg cu 2 la 0.

Spectacol de sunet și lumină al Teatrului Mic joacă, la Rotonda Scriitorilor din Grădina Cișmigiu: Cântăm România de azi. Teatrul evreiesc de stat pune în scenă la Teatrul Giulești (în sala Majestic) Hoțul sentimental. Teatrul Țăndărică pe scena Teatrului de păpuși Herăstrău, Hai copii la joc. La Ansamblul artistic Rapsodia Română, Meridiane folclorice. La Teatrul satiric-muzical C. Tănase, Tempo, tempo.

La televiziune, programul începe la 19.00 cu Telejurnalul. La 19.25, Epoca Nicolae Ceaușescu – Epoca marilor înfăptuiri revoluționare.Deplina independență economică și politică a României – cucerire istorică a poporului nostru. La 19.45, România-Ceaușescu-Pace. Consecvență și spirit novator în polica externă românească după Congresul al IX-lea al partidului. La 20.05, Copiii cântă patria și partidul. Program literar-muzical-coregrafic. La 20.20, Proiectul Programului-directivă al Congresului al XIV-lea al PCR, însuflețitor program de ascensiune a României. La 20.40, Itinerar polonez. Imagini, muzică, dansuri. La 21.20, Univers, materie, viață. Emisiune de educație materialist-științifică. Din tainele pădurii. La 21.50, Telejurnal, iar emisiunea se încheie la ora 22.

Oferte de muncă: „Întreprinderea produse de lemn mobilă execută la atelierul de galvanizare din București lucrări de cromare, nichelare, cadmiere numai pentru unitățile socialiste”; „Fabrica Grâul încadrează de urgență pentru activitatea financiară magazioneri, frigotehniști, fochiști și muncitori necalificați”; „Muzeul de artă al RSR anunță concurs pentru ocuparea posturilor de muzeografi și muzeografi superiori, cu studii superioare de specialitate, De aseMenea, încadrează rămar-poleitor și pompieri operativi cu vechime de 3 ani în funcție.”

De vânzare:„Covor persan deosebit, sufragerie (părți masive nuc și furnir), mașină spălat Albalux 7, rame tablouri”; „Sufragerie furnir stejar, cu sculpturi dimensiuni bloc, covor persan manual deosebit, 3,5x2,5 m , bibliotecă, radiocasetofon Sanyo stereo”; „Vând urgent familii albine cu lăzi și fără și roi”; „Lalele olandeze extratimpurii, Parade, Diplomat, Matador, Apeldom, cepe și puiet”; „Bibliotecă sculptată, lustră bronz, aplice alamă, studio, perne puf, măsuțe nuc, pat bronz”: „Proteză totală șold, original Muller 32x130, cupă 32,5x50, ciment Palacos”; „Vând mobilă vieneză: dormitor, birou, bibliotecă, sufragerie, salon, cartotecă, lustre, oglindă cristal, masă marmură, scaune Louis XV, șifonier”; „Orgă Vermona sigilată, două manuale, vioară Stradivarius”; „Bușteni, vând casă gaze”

Se cumpără: „Mileuri macrame noi 40/80 cm, aproximativ, pensule și culori pictură calitate, adidași piele 42”; „Tapet și fototapet, storcător fructe”; „Cărucior copil model deosebit, derulator, videocasete sigilate”; „Sobă încălzit cu motorină”; „Congelator nou (mare)”; „Dacia 1410, 5 viteze, nouă, elemente CN, echipament audio auto mari performanțe, ceas bărbătesc marcă prestigiu, blue-jeans 48”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG