Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 23 octombrie 1989


Nicolae Ceauşescu și Elena Ceauşescu la Târgul de mostre şi bunuri de consum de la Complexul Expoziţional din Piaţa Scânteii.(20.VIII.1977) Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota:152/1977
Nicolae Ceauşescu și Elena Ceauşescu la Târgul de mostre şi bunuri de consum de la Complexul Expoziţional din Piaţa Scânteii.(20.VIII.1977) Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota:152/1977

Luni 23 octombrie 1989

Duminică s-a încheiat a XV-a ediție a Târgului Internațional București desfășurată cub deviza „Comerț-cooperare-dezvoltare-pace.” De altfel, a fost prilejul unei întregi campanii propagandistice pe tema luptei pentru pace și a proeminenței lui Ceaușescu în politica internațională. A fost și ocazia unor întrevedere ale lui Ceaușescu și activului de partid cu diverși reprezentanți comerciali ai țărilor expozante, mare tapaj făcându-se de întâlnirea cu cei sovietici. În comunicatul oficial dat la încheierea Târgului se spune explicit că ediția din acel an „a oferit o imagine corespunzătoare a stadiului înalt atins de economia românească și a posibilităților ei de participare la schimbul mondial de valori, a dorinței Românei socialiste de a dezvolta colaborarea cu toate statele lumii, pe baze reciproc avantajoase.” Târgul fusese inaugurat cu mare fast de cuplul Ceaușescu laolaltă cu suita și a ocupat ore în șir în transmisiunile televiziunii și mare parte din titlurile de primă pagină ale ziarelor. Au participat, se spune peste 700 de centrale industriale, întreprinderi producătoare, institute de cercetare și întreprinderi de comerț exterior românești, alte 610 firme străine din 32 țări de pe toate continentele. Însemna atât pentru comerțul exterior al unei țări care a renunțat la împrumuturile externe și a construit o întreagă narațiune xenofobă împotriva politicilor de împrumut și investiții ale băncilor externe! Era primul târg comercial de după anunțul făcut de Ceaușescu că s-au achitat datoriile externe și că nimeni în România socialistă nu va mai avea voie să facă împrumuturi sau să lucreze cu băncile străine. Asta în vreme ce firma Crescent, trustul Carpați, celelalte tentacule ale comerțului exterior și securității spălau sute de milioane poate miliarde de dolari: „Cea de-a XV-a ediție a Târgului Internațional București s-a încheiat cu rezultate fructuoase, asigurând, totodată, un climat favorabil schimbului de experiență, cunoașterii reciproce, contribuind la dezvoltarea legăturilor de colaborare cu toate statele lumii în interesul păcii și înțelegerii între popoare.”

În școlile militare ale Ministerului de Interne se depune jurământul „de credință față de patrie, partid și popor”. Protagoniști: elevii anului întâi. Au participat membri din consiliul de conducere și din consiliul politic al Ministerului de Interne, activiști de partid și de stat, generali, ofițeri superiori din aparatul central, membri ai gărzilor patriotice și ai formațiunilor de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei, pionieri, părinți și prieteni. Nu au lipsit telegramele în care elevii și cadrele didactice „își exprimă cele mai ale gânduri și sentimentele de recunoștință” față de Ceaușescu, comandantul suprem al forțelor armate, pentru că le-a asigurat condiții de „muncă, viață și învățătură” și pentru că acordă o atenție atât de mare „pregătirii multilaterale a tinerei generații, educării elevilor de azi în spirit patriotic, revoluționar, pentru a deveni constructori devotați ai socialismului și comunismului în România.” În fine îi jură credință veșnică, susținerea la Congres, adeziunea față de documentele de partid și dorința „fierbinte” de a pune în practică toate angajamentele luate „pentru a întâmpina cu rezultate superioare înaltul forum, al comuniștilor români.”

Mii de tineri se află în livezile din zona Fălticeni, județul Suceava, pentru a culege fructe. Unii stau în tabere de muncă patriotică, alții sunt aduși ca navetiștii, în zorii zilei, în fiecare dimineață. Nicolae Mitocaru, directorul IAS Fălticeni spune că sunt ajutați în muncă de peste 1500 de uteciști din liceele din Fălticeni, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc. Au mai venit, evident, elevii școlilor din zonă. Șeful IAS-ului estimează că de pe cele 820 de hectare cu meri vor culege peste 5500 tone de mere (în treacăt să spunem, mult sub recordurile naționale raportate de zeci de tone la hectar). Se strâng pe zi vreo 700 de tone și se străduiesc să termine în următoarele zile. Au livrat vreo 2500 de tone beneficiarului de contract CLF Fălticeni dar pentru că se apropie vremea (și mai) rece au amenajat hale pentru protecția recoltei. La Antilești s-a organizat tabără de muncă patriotică unde stau 170 de elevi de la Liceul N. Gane din Fălticeni. Ei stau acolo de vreo două săptămâni și au cules vreo 700 de tone de mere. Coordonatorul taberei este maistrul Eugen Bocancea care spune că: „Dacă timpul ne va permite, vom căuta să folosim întreaga zi-lumină pentru ca roadele să fie strânse rapid.” Pe lângă elevii din Fălticeni, și aici sunt aduși zilnic elevi din satele Leucușești și Soldănești. La ferma Ciorsaci sunt incartiruiți și mai mulți elevi: peste 240 de la Liceele 1 și agroindustrial din Fălticeni. Coordonatoarea taberei este profesoara Aurelia Moisescu care spune că elevii se întrec între ei să spargă recordurile zilei precedente. Cei mai buni culegători sunt apoi distribuiți la selecție și ambalare. La ferma Șomuz, s-au recoltat peste 500 de tone și mai bine de jumătate au fost deja trimise la beneficiar. Aici lucrează elevi de la liceele silvic și de construcții din Câmpulung Moldovenesc care au campat acolo. Lor li se alătură, zilnic, elevii liceelor agroindustrial și industrial nr. 1 din Fălticeni.

Ziarele publică colaje cu citate din presa internațională despre rolul lui Ceaușescu în „realizarea dezarmării și salvgardării păcii” etc. Sunt, desigur, texte propagandistice publicate în ajunul Congresul pentru a face un bilanț pozitiv „al rezultatelor obținute în domeniul economiei”. Este citată, de pildă ADN, din R.D.Germană care preia discursul lui Ceaușescu despre mărețele înfăptuiri din primele nouă luni ale anului iar agenția iugoslavă Taniug relatează despre marea adunare de la Bistrița făcând un rezumat al discursului rostit acolo de Ceaușescu. TASS, agenția sovietică, relatează întâlnirea lui Ceaușescu cu reprezentanții firmelor sovietice care expuneau la Târgul Internațional București. Ceaușescu a purtat cu aceștia un dialog mai degrabă politic, mai cu seamă că majoritatea delegaților aveau și funcții în aparatul de partid al URSS. TASS acordă o mare atenție evocării întâlnirii lui Ceaușescu cu Gorbaciov, dar citează copios și critica feroce pe care a făcut-o Ceaușescu capitalismului. Alți prieteni care vorbesc despre Ceaușescu sunt cubanezii de la Prensa latina care spun că președintele RSR a evidențiat superioritatea socialismului față de capitalism, susținând că milioane de oameni din țările capitaliste sunt lipsiți de drepturi elementare – la muncă, la locuință, la o existență demnă. Imperialismul, conchide el conform gazetarilor cubanezi, nu și-a schimbat caracterul. Despre Ceaușescu scrie și agenția de presă zaireză AZAP, care-l laudă pentru că influențează pozitiv „soluționarea democratică a tuturor problemelor complexe ale vieții politice internaționale.” Același lucru îl spune și revista Zimbabwe News, de parcă articolele ar fi fost scrise de aceeași mână. Și poate chiar așa și era...

De vânzare: „Convenabil cazan calorifer, elemenți calorifer, cadă fontă, hidrofor, uși, ferestre, cherestea din demolări”; „Linie Toshiba,4 corpuri, ferăstrău Drujba, pompă submersibilă sigilate. Cumpăr video cu derulator sigilate”; „Casă mobilată, singur în curte, cu două garaje, telefon memorii, aragaz, bibliotecă, șifonier, radiocasetofon defect. Cumpăr Ford Escort și motor, vibrochen, cuzineți Skoda S100”, „Vaze și vase decorative, statuete bronz, marmură antimoniu semnate, ceas ornamental, serviciu ceai, diverse obiecte decorative vechi, deosebite”; „Haină nutrie, lungă mărime 46-48”; „Videocasete traduse, filme noutăți 88-89, muzică, desene animate, calitate excepțională”; Video Player Akay cu înregistrare, digital, telecomandă, model 1989, sigilat, cojoc damă 50, pantofi 43-44, fotoliu Biedermeier”; „Garaj nou, metalic, aparat sudură electric, tuburi oxigen”; „Player Samsung, radiocasetofon Grundig C 900, mobilă, aragaz, picup, diverse obiecte. Cumpăr frigider și televizor color”

Se cumpără: Piese Mercedes Diesel, pavilion apicol, mulinete Dam Quick, boxe performante”; „Jachetă damă 46, din piele, cojoc bărbătesc 50, ceas quartz, noi, deosebirte. Vând set pahare cristal, serviciu farfurii, fotoaparat Zenit”; „Autoturism Dacia 1300 avariat, uzat, butoi metalic, canistră benzină, videocasete sigilate”; „Obiecte vitrină, podoabe deosebite, statuete porțelan-bronz, ceasuri vechi, plafonieră, veioză, vază, bombonieră sticlă stratificată, clasoare timbre. Aștept provincia.”

La televizor programul începe la ora 19.00 cu Telejurnalul de seară. La 19.30, Partid și țară – o unică voință. La 19.45, Ctitorii ale Epocii de Aur. O cetate a muncii și creației revoluționare. La 20.05, Industria – programe prioritare. La 20.25, Ce-ți doresc eu ție, dulce României. Versuri patriotice, revoluționare. La 20.40, Știința pentru toți. La 21.05, Din lumea capitalului. Documentar. La 21.50, Telejurnal. Programul se închide la ora 22.00.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG