Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 25 iulie 1989


Nicolae Ceauşescu, Emil Bodnăraş şi alţii în timpul unei vizite de lucru în jud. Constanţa. (11 aprilie 1968) Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota:77/1968
Nicolae Ceauşescu, Emil Bodnăraş şi alţii în timpul unei vizite de lucru în jud. Constanţa. (11 aprilie 1968) Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota:77/1968

Marți 25 iulie 1989

Soarele răsare la ora 5.54 și apune la ora 20.49. Vreme predominant frumoasă. Cer variabil mai mult senin noaptea și dimineața, exceptând nord-vestul și nordul țării. Acolo sunt înnorări mai accentuate. Pe alocuri cad averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. Izolat grindină.Temperaturile maxime se situează între 22 și 27 de grade în vest, centru și nord și între 27 și 34 de grade în restul țării. Minimele termice sunt cuprinse între 10 și 20 de grade.

După vizita de lucru făcută pe 19 iulie în județ de către cuplul prezidențial (dar vizitele în județul unde-și fac vacanța vor continua), e rândul organizației județene de partid Constanța să le facă o vizită la vila de la Neptun, „fierbinte omagiu adus conducătorului partidului și statului nostru de locuitorii acestei înfloritoare zone a țării, cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la Congresul al IX-lea, de la alegerea sa în suprema funcție de conducere în partid.” Ca să simtă ca acasă, i-a tratat cu o cuvântare de mulțumire, deși „e adevărat, nu e o cifră rotundă”. Le-a vorbit despre realizări și perspective, le-a urat felicitări pentru rezultate și le-a spus că trebuie întărite continuu legăturile cu întregul popor pentru că „Unitatea dintre partid și popor înseamnă a asigura ca întregul popor să acționeze în spirit revoluționar în toate împrejurările.” În fine, tot ca acasă, în Sala Palatului sau aiurea, cuvântarea a fost „îndelung și puternic aplaudată de toți cei prezenți”, cum spune procesul-verbal al spontanei adunări. Pionierii și șoimii patriei au oferit „cu dragoste” flori perechii prezidențiale iar membrii delegației l-au asigurat din nou că „vor face totul pentru înfăptuirea neabătută a indicațiilor și orientărilor primite”.

Ca toată țara, de altfel. Care continuă să raporteze record peste record. IAS Baldovinești, din Brăila a raportat o recoltă de grâu de 10753 de kg la hectar. CAP Romanu, din același județ, se clasează pe locul doi cu 9660 de kg/ha. Urmează alte CAP-uri și IAS-uri (cu toate sunt 15) cu producții mai mari de 9 tone pe hectar. Dar și în județul Bihor, cu un pământ mai prost și suprafețe cultivate comparativ mai mici, se înregistrează producții de peste nouă, nba chiar zece tone la hectar.

Ioan Iacob, de la Scânteia tineretului, ia la pas Botoșaniul, orașul viitorului, în care se trăiește ca în anii 90 deja iar proiectanții pregătesc deja anii 2000. Un oraș spectaculos, spune gazetarul, pentru că stă sub semnul poeziei lui Eminescu. Acesta devine geniul locului și patronul spiritual al orașului fascinant prin „simbioza dintre poezia vegetalului și liniile moderne ale noilor edificii, faptul că funcționalul nu a eludat legătura civilizației contemporane cu natura.” Astfel că, „pe lângă calitatea aerului respirat (...) e o încântare să privești unduirea sălciilor în apropierea Hotelului Rapsodia sau să faci o plimbare pe sub teii Bulevardului Mihai Eminescu”. Noii constructori ai orașului deopotrivă cu timpul au găsit „proporția de aur, între vegetal și structurile de beton și sticlă.” De pildă Întreprinderea Electrocontact, „bastion al viitorului.” Acolo s-au întâlnit niște scriitori „veniți în Botoșani să omagieze Luceafărul poeziei românești” cu angajații de la Electrocontact care s-au dovedit receptivi, sensibili nu doar la conductorii electrici, dar și la poezie. Mai ales, spune gazetarul, că munca lor este o poezie: invențiile și inovațiile din expoziția întreprinderii constituiau „poemele muncii lor”. Întâlnirea a avut loc la Centru de cultură și creație socialistă al UTC din Botoșani unde au fost aduși absolvenții promoției 1989 din întreg județul Botoșani ca să stea de vorbă cu poeții noii Românii și să le dea garoafe. Dar gazetarul a întâlnit aici alți poeți adevărați pentru că de fapt în orașul lui Eminescu „oamenii constituie adevărata poezie a orașului. În orice caz, ei o scriu prin cărămidă și vers, prin oțel și beton, prin acorduri muzicale și planșete de arhitect, prin visele lor, prin viața lor, prin înfăptuirile lor.”

În Jurnalul său Victor Felea scrie: În Astra (nr.7, 1989) un interviu cu Radu G. Țeposu, semnat de Valeriu Bârgău. Un critic inteligent, echilibrat, cu convingeri care-l situează în fluxul viu al criticii adevărate. Se vrea și este un continuator al marii tradiții critice autohtone și universale, totuși un psirit modern și independent, lipsit de complexe vizavi de disciplina pe care o cultivă. Recunoaște, la un moment dat, că e un leneș ( superior) ceea ce nu oricine e dispus să mărturisească. („Un alt model al meu este Oblomov. Este un mare deliciu să lenevești, adică să contempli, ceea ce nu-i deloc simplu, pentru că lenea, așa cum o înțeleg eu presupune un mare exercițiu spiritual, un consum de energie psihică de care acțiunea e străină. Lenea nu e un lux, e o voluptate chinuitoare, un fel de ritual complicat.”)

Într-o notă prizărită în ultimele pagini ale ziarelor, aflăm că la a 30-a ediție a Olimpiadei internaționale de matematică a elevilor, care a avut loc în Republica Federală Germania, echipa României s-a clasat pe locul doi dintre cele cincizeci de țări participante. Din echipă au făcut parte șase elevi. Doi au luat premiul I, Andrei Moroianu și Theodor Bănică, de la Liceul mate-fizică 1 București; patru au luat locul doi: Alexandru Dan Ionescu, Andrei Banu Rădulescu, Adrian Barbu și Florin Belgan cu toții (mai puțin Barbu), de la licee din București.

La Campionatele de lupte libere pentru juniori din Bursa, Turcia, românii au luat trei medalii de argint și una de bronz. Astfel, Mircea Gurus (46 kg), Istvan Demeter (58 kg), Loredan Toma (88 kg) au luat argintul și Constantin Corduneanu (54 kg) bronzul. În ziua întâi a campionatelor balcanice de haltere pentru juniori, Dan Morar s-a clasat pe primul loc la categoria 60 kg, cu 262,5 kg. La categoria 56 kg, Aurel Sârbu s-a clasat pe locul 3. La Turneul internațional feminin de handbal rezervat echipelor de tineret care s-a desfășurat la Breno, pe primul loc s-a clasat Polonia A, urmată de România, Suedia, Polonia B etc.

Se fac angajări la Institutul Național de Informare și Documentare care încadrează de urgență „inginer specialitatea poligrafie, inginer specialitatea electronică, pentru funcția de redactor principal II, cunoscător de limba rusă, inginer specialitatea automatizări, cunoscător de limbă rusă, documentarist principal, studii superioare, cunoscător de limba rusă, tehnician principal studii medii, profil electric, tipăritor tipar plan (bărbat) pentru mașină Ramayor.”; „Institutul de balneologie din București încadrează urgent șofer posesor al gradelor de conducere B și C”; „Centrala vinificării, băuturilor diferite și produselor spirtoase, Calea Rahovei nr.157, încadrează de urgență personal cu domiciliul stabil în București, pentru secția proiectare: ingineri industrie alimentară, ingineri horti-viticoli, economist pentru partea economică a proiectelor, dactilograf cu 1/2 normă.” „Ansamblul artistic Doina al Armatei încadrează prin concurs concert-maestru pentru orchestra simfonică, coriști (tenori și bași). Concursul va avea loc la sediul ansamblului, str. Drumul Taberei 5-7, pe 8 august orele 9, Candidații trebuie să aibă domiciliul în București. Cererile vor fi depuse cu 10 zile înaintea datei concursului.”

De vânzare: „Mașină tricotat cu cartelă Brother și butelie”; Urgent hol Romina și sufragerie Mureșul”; „Intreprinderea de sere Popești livrează celor interesați orice cantitate de miceliu de ciuperci din speciile Pleurotus și Agaricus, începând cu data de 25 iulie a.c.”; „Dacia 1300, mobilă dormitor, bucătărie, covoare, magnetofon Philips, pardesiu, cojoc damă 44, jucării electrice, diverse obiecte”; „Îmbrăcăminte damă calitate, podoabe, cravate bărbătești, materiale, vaze, covor lână, cosmetice”; „Cuier pom stejar, uși tip glaswand, una stejar, opt brad, două rame ferestre duble”; „Căsuță tip camping, comodă specială. Cumpăr casă solidă singur curte, maxim patru camere”; „Bicicletă Pegas, mașină spălat rufe, servietă piele”; „Convenabil, cameră studio două persoane, sufragerie comandă, completă, bibliotecă sculptată, oglindă cristal, corpuri bibliotecă, masă extensibilă cu 6 scaune, birou, covoare, îmbrăcăminte, obiecte diverse”; „Chinchilla pentru reproducție”; „Rostov 105 nou, chitară rece „Cristal”, motocicletă MZ-250 cu ataș”; „Butelie aragaz, cazan aramă 60 l, cauciucuri Dacia, televizor Elcrom sigilat”; „Picup Tesla 2X10W, cu boxe, doză MGNT, Din sigilat, casetofon Walkman, ambele stare excepțională, discuri noi, ceas electronic, saltele Relaxa, fier de călcat (cărbuni), siguranțe automate.”

Se cumpără: „Bicicletă medicinală, programe noutăți, manuale Commodore 64, hârtie Azocolor”; „Congelator, calorifer electric (nou) și casete video”; „Casa de ajutor reciproc a pensionarilor din Rm. Vâlcea cumpără masă biliard cu masă de marmură completă și în perfectă stare de folosință, prin Magazinul de consignația. Posesorii se pot adresa telefonic sau în scris la CAR- Pensionari Rm. Vâlcea”; „Ceas de perete sau masă cu baterie sau la curent, videocasete sigilate”

Spectacol de sunet și lumină al Teatrului Mic joacă, la Rotonda Scriitorilor din Grădina Cișmigiu: Cântăm România de azi. Teatrul evreiesc de stat pune în scenă la Teatrul Giulești (în sala Majestic) Sonata Kreutzer. La Ansamblul artistic Rapsodia Română, Meridiane folclorice.
La televizor, la ora 19 Telejurnal. În întâmpinarea marii noastre sărbători naționale. La 19.25, Democrația muncitorească-revoluționară în acțiune. La 19.45, Industria – programe prioritare. La 20.05, Teatru TV. Oaspetele din faptul serii, de Horia Lovinescu. Interpreți: Gheorghe Cozorici, Sergiu Tudose, Eusebiu Ștefănescu, Ana Ciontea. Regie artistică: Eugen Todoran. La 21.10, Imagini din R. P. D. Coreeană. Documentar prilejuit de Luna de solidaritate cu lupta poporului coreean. La 21.30 Rolul familiei în societatea noastră. Competențe educaționale sporite. La 21.50, Telejurnal. Programul se termină la ora 22.00.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG