Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 25 septembrie 1989


1952. Asistentele de Cruce Roșie primesc lecții de parașutism. Sursa: comunismulinromania.ro (MNIR)
1952. Asistentele de Cruce Roșie primesc lecții de parașutism. Sursa: comunismulinromania.ro (MNIR)

Luni 25 septembrie 1989

Vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil cu înnorări în estul și sudul țării. Cu totul izolat în aceste zone va ploua slab. Pe alocuri în centrul țării și la munte, ceață. Temperaturile maxime se situează între 18 și 25 de grade iar cele minime din timpul nopții se vor situa în general între 5 și 15 grade.

Cum stă economia cu materialele recuperate și refolosite, a vrut să afle I. Cojocaru de la România liberă. El a făcut o vizită la Întreprinderea județeană de recuperare și valorificare a materialelor refolosite Alba. Acolo găsește vânzoleală: tocmai făcuseră rost de o presă de 250 tone forță pentru balotat tablă. Erau cu toții încântați de perspective: era un utilaj important, avea productivitate mare. Cu ajutorul ei tabla va fi pliată mai bine și vagoanele vor putea fi încărcate la capacitate maximă, după cum îi spune gazetarului unul dintre șefii Întreprinderii. Tot pentru pregătirea materialelor recuperate se mai construia un complex în Aiud. Partidul putea fi mulțumit: grație strădaniei generale de a culege resturile și a recicla rebuturile, mașinile vechi și casate în primele șapte luni ale lui 1989 la întreprinderea din Alba au fost recuperate peste plan 4500 tone de oțel și fontă, 340 tone de cupru și alte materiale. S-au făcut depășiri spectaculoase la sarcinile de producție: la cupru planul a fost depășit cu 82%, cu 17% la zinc, cu 16% la fontă, 7 % la oțel, 1% la plumb și aluminiu etc. Producția lor se bazează pe fiarele vechi venite de la întreprinderile mecanice și metalurgice din Cugir, Aiud, Zlatna sau Blaj „și altele care acordă atenția cuvenită recuperării și valorificării materialelor refolosite.” O altă resursă pentru recuperare o reprezintă gospodăriile oamenilor și periodic în orașele județului se organizează zile-record pentru recuperare „la care participă deputați, membrii ODUS, pionieri, femei și alte categorii de cetățeni”. Au mers cu toții din ușă în ușă să facă rost de fiare vechi. Au fost cu adevărat zile-record, spune Ioan Petrașcu, șeful biroului plan. Unele acțiuni însă nu au mers pe-atât de bine pe cât ar fi vrut. Pe alocuri s-au pus tomberoane speciale pentru colectare. Uneori a funcționat, alteori, nu. „Acolo unde există preocupare și spirit gospodăresc rezultatele se văd. Sunt însă cetățeni care au înțeles mai puțin scopul recipienților și-i folosesc pentru depozitarea gunoiului menajer. Cred că trebuie să se insiste mai mult pentru educarea populației de toate vârstele în sensul de a se imprima o anumită responsabilitate în domeniul valorificării materialelor refolosibile.” Șefii Întreprinderii sunt dezamăgiți de eficiența recuperării de la populație. „Este adevărat pe șapte luni planul a fost depășit cu 46% la oțel și cu 116 % la fontă și cupru. La alte sortimente, printre care se numără hârtia, cioburile de sticlă etc. nu s-au respectat sarcinile stabilite.” Astfel că deputații, ODUS, tineretul, femeile și cadrele didactice trebuie să se străduiască mai mult ca până acum: sigur se mai găsesc niște cioburi și cartoane prin bucătăriile oamenilor.

Dumitru Muscă, director comercial al Întreprinderii comerciale de stat pentru legume și fructe București spune aprovizionarea cu legume și fructe a populației reprezenta pentru instituția lui o prioritate și pentru aceasta prima preocupare a fost „extinderea rețelei de desfacere a produselor.Au fost inaugurate astfel mai multe magazine pentru comercializarea produselor agricole și până la sfârșitul anului vor mai fi date și altele în folosință. El spune că s-au mărit, amenajat și modernizat piețele și s-au organizat în Capitală peste 350 de puncte volante de desfacere pe lângă întreprinderi și instituții, în noile ansambluri de locuințe etc. S-ar fi vândut, spune interlocutorul lui Mircea Scripcă de la România liberă, de la începutul lui august până pe 23 septembrie peste 21 de mii de tone de cartofi, 35 de mii de tone de legume, 15 mii de tone de fructe, aproape opt mii de tone de struguri și altele. Aprovizionarea Capitalei se face cu ajutorul a numeroase unități agricole socialiste din județele Brăila, Călărași, Buzău, Argeș, Dâmbovița, Teleorman etc. Mii de tone de legume și fructe... Chiar o performanță dacă ținem seama că tejghelele erau goale. Oricum, era necesară „intensificarea ritmului recoltării produselor legumicole de toamnă, ca și a fructelor, pentru a se asigura expedierea la timp și în bune condiții a produselor în rețea.” ILF Berceni își trimisese oameni pe teren pentru a supraveghea culegerea fructelor și recoltarea legumelor. Acestea ajungeau în depozite unde, cu ajutorul aproape integral al elevilor din București (era valabil, desigur și pentru celelalte orașe mari) erau sortate și pregătite de trimitere în magazine sau piețe.

Săptămâna Crucii Roșii s-a început cu o adunare festivă care a trimis o telegramă pe adresa lui Ceaușescu. Angajații și voluntarii organizației îi mulțumesc liderului suprem pentru grija „statornică” pe care o acordă „dezvoltării multilaterale a patriei, creșterii calității vieții și a muncii poporului nostru.” Îi transmit că îi susțin candidatura în funcția de secretar general, transmit, totodată, „un cald omagiu” Elenei Ceaușescu și se angajează să acționeze „cu devotament și pasiune comunistă, pentru înfăptuirea politicii partidului și statului în domeniul sanitar, pentru îmbunătățirea continuă a stării de sănătate a populației, menținerea tinereții și vigorii națiunii noastre socialiste”.

Românii care au concurat la Campionatele mondiale și europene de haltere desfășurate la Atena au avut un comportament meritoriu: în competiția pentru ierarhia mondială au obținut o medalie de aur, trei de argint și cinci de bronz iar în cea continentală, o medalie de aur, cinci de argint și patru de bronz. Medaliile de aur au fost câștigate de Nicu Vlad (categoria 100 kg). La Campionatul mondial de box de la Moscova, Adrian Mărcuț l-a întrecut la puncte pe polonezul Robert Ciba, calificându-se în sferturile de finală. La categoria mijlocie mică, Rudel Obreja l-a întrecut pe italianul Genesio Marro prin KO. La rugby, echipa României a bătut reprezentativa Zimbabwe cu 52 la 17. Cursa de o milă de la New York a fost câștigată de atleta Paula Ivan.

În topul muzical întocmit de Andrei Partoș pentru revista Săptămâna (a lui Eugen Barbu și C.V. Tudor) la secția română pe primul loc se află Angela Similea cu Ultimul tramvai. Urmează Gabriel Cotabiță cu melodia Viață, viață și, apoi Loredana Groza cu Un buchet de trandafiri. Apoi, în ordine, Carmen Mureșan (Nu crede în uitare); Elena Cârstea (Dragostea, mereu învingătoare) și Daniela Nicol ( E povestea mea). La secția de muzică străină pe primul loc este Tanita Tikaram cu Twist in my sobriety. Apoi Madonna cu Express Yourself și Queen cu I Want It All. După aceea, în ordine, Donna Summer (I Don't Want to Get Hurt) ; Kylie Minogue (Hand On Your Heart) și Jason Donovan (Sealed With A Kiss). La Secția de muzică populară, pe primul loc este Alexandru Pugna cu melodia Plugul patru boi îl trag. Apoi Pavel Boroancă, cu Cine-o zis întâi doina. Pe trei se află Ileana Domuță Mastan cu Dragu-mi-i la veselie. Apoi Florica Jinga cu Satul meu de peste deal și Florica Baciu cu Mult mă-ntreabă mândra lună.

Se fac angajări: „Bumbăcăria Românească Jilava, stra. Gării nr.112, încadrează macaragii, fochiști, zidari, zugravi-vopsitori, tâmplari, ajutor maiștri filatori, filatoare, pazinici, pompieri, electricieni, muncitori necalificați ( cu domiciliul stabil în București sau Sectorul Agricol Ilfov)”; „Muzeul Satului și de Artă Populară încadrează prin concurs restaurator lemn cu studii superioare, restaurator pictură tempera cu studii superioare, dulgher”; „Autobaza CIMAC București încadrează conducători auto, tractoriști-rutieriști, vopsitori și tinichigiu auto”; „IMGB încadrează următorul personal: bohrwerkiști, strungari, frezori, lăcătuși confecții metalice, sudori electrici și autogeni, macaragii (mașiniști pod rulant).”

De vânzare: „Usturoi mare de toamnă pentru sămânță”; „Două dulapuri, comodă și masă Biedermeier, piese deosebite, pupitru vioară, bibliotecă Milcov 9 corpuri, canapea extensibilă, dulap clasor, dulap trei uși, pat cu saltea relaxa, discuri simfonice” ; „Videorecorder JVC, telecomandă infraroșii, Elcrom în garanție, fototapet impresionant, ceas mână automatic, obiecte sanitare, cergi lână, arzător gaze infraroșii, obiecte îmbrăcăminte”; „Casetofon Sony stereo, pat copii, țarc, cărucior sport, stofă albă, boiler electric 15 litri, unelte pescuit”; „Aparat filmat 8 mm, aparat proiecție 2x8 mm, aparat detectare și stimulare puncte sensibile ale organismului”

Se cumpără: „Televizor color, video recorder noi, casete, derulator, cabluri, casetofon Deck”; „Caniche pitic, talie foarte mică, negru, covor 3/4”; „Tavă deosebită, casetă, bijuterii filigram, email, obiecte sticlă, porțelanuri vechi, cloisoneuri”

La televizor, emisiunea începe la ora 19.00 cu Telejurnal. Apoi, la 19,25, Ctitorii ale Epocii de aur. Deschideri spre viitor. La 19.45, Știința pentru toți. La 20.10, Tezaur folcloric. La 20.40, În dezbatere: Documentele pentru Congresul al XIV-lea al PCR . Înnoirea și creșterea calității produselor. La ora 21.00 Rolul familiei în societatea noastră. Exigențe sporite în creșterea și educarea copiilor. La 21.20, Din lumea capitalului. La 21.35, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Versuri patriotice, revoluționare. La 21.50, Telejurnal. Programul se închide la ora 22.00.

În Sala Studio a Ateneului Român are loc un Recital de pian iar pe scena mare a Ateneului: Muzica românească în actualitate. La Teatrul de Operetă ține afișul Contesa Maritza. La Teatrul Nottara, sala Magheru, Într-o dimineață iar în sala Studio a teatrului : Al patrulea anotimp. Teatrul evreiesc de stat are reprezentație cu piesa Hershale în Sala Majestic a Teatrului Giulești.

La cinematografe rulează Un studio în căutarea unei vedete, Liceeani, Flori de gheață, Martori dispăruți, O vară cu Mara, Uimitoarele venturi ale mușchetarilor, Liniștită ca noaptea, Nava lui Yang, Zbuciumul iubirii, Sorgul roșu, Agentul straniu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG