Sâmbătă 29 iulie 1989
Soarele răsare la ora 5.59 și apune la ora 20.45. Vreme instabilă în Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova. Cerul estre acolo temporar noros. Pe alocuri averse de ploaie. În celelalte regiuni vremea este frumoasă, cu cer variabil. Doar izolat averse cu descărcări electrice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 22-32 grade, iar cele minime între 16 și 18 grade.
La Leningrad a avut loc reuniunea Comitetului de coordonare a celor patru organizații internaționale de foști combatanți și rezistenți: Federația mondială a foștilor combatanți, Federația internațională a rezistenților, Confederația europeană a foștilor combatanți și Confederația internațională a foștilor prizonieri de război. S-au dezbătut unele chestiuni legate de documentul final al Conferinței pentru securitate și cooperare în Europa de la Viena, privind pacea și dezarmarea și în primul rând dezarmarea nucleară, realizarea unui climat de încredere, securitate și cooperare, conform documentului final de la Helsinki. Din parte României a participat general-locotenentul Andrei Neagu, președintele Comitetului foștilor luptători și veteranilor de război împotriva fascismului, vicepreședinte al Federației internaționale a rezistenților.
La Costinești a început pe 28 iulie Gala filmelor cu tematică pentru tineret” care va dura până pe 6 august. Gala a fost organizată de CC al UTC în colaborare cu Consiliul Culturii și cu Centrala Româniafilm și are loc în sala polivalentă a hotelului Forum. Acolo se realizează și emisiunile Radio Vacanța care prezintă dialoguri cu realizatorii filmelor pe plajă, a doua zi după fiecare premieră. În cadrul Galei ( care se va termina cu o seară festivă când se vor acorda distincții filmelor) vor fi prezentate producții recente: Flori de gheață, Maria și marea, De ce n-are vulpea coadă, Un studio în căutarea unei vedere și ecranizări după clasicii Sadoveanu și Camil Petrescu (Noiembrie, ultimul bal; Cei ce plătesc cu viața). Alături de filmele artistice, și documentarele. Viața ca o poveste- filmul românesc, ieri și azi, de pildă. Sau filmul de debut Autostop. Vor mai fi prezentate filme documentare (pe teme politice, sociale, economice, culturale) semnate de Alecu Croitoru, A. I. Zăinescu, Copel Moscu și Otto Urbanschi, Mircea Bunescu, Luiza Coluc și Carol Kovacs, dar și filme de desene animate ale lui Gopo, Victor Antonescu, Nell Cobar sau Ion Truică. Pe lângă proiecții vor fi organizate și dezbateri pe teme de actualitate, pe tema problematicii și actului creației.
Muzeul Municipal de Istorie și Artă și Muzeul Militar Central organizează în sala 1 decembrie 1918 din Casa Centrală a Armatei expoziția Tezaur de civilizație bucureșteană, oferind „o varietate de exponate menite să prezinte publicului larg mărturii ale vieții materiale și spirituale din ultimele două veacuri”, după cum scrie Gheorghe Ioniță în Scânteia, care adaugă: „La loc de cinste se află lucrări de artă picturală ce înfățișează marile prefaceri urbanistice, profunda înnoire a Capitalei patriei noastre” mai ales după Congresul IX și alegerea lui Ceaușescu în fruntea partidului și a țării. „Chipul nou, viguros și proaspăt al Capitalei – oraș cu personalitate distinctă și cu arhitectură modernă, demnă de o adevărată metropolă – este înfățișat în lucrările unor pictori contemporani, care au surprins pe pânză marile ctitorii ale acestui timp, metroul, amenajarea complexă a Dâmboviței și altele.”
La Centrul de creație și cultură socialistă Cântarea României pentru tineret din Slatina s-a desfășurat Concursul interjudețean de muzică și creație populară Spicul de aur. Este a noua ediție organizată de Comitetul județean UTC în cadrul Festivalului național Cântarea României și este dedicată zilei de 23 August și Congresului XIV al PCR.
În Leeds, Anglia, au loc campionatele europene de natație pentru juniori. La concursul de sărituri în apă, la proba de platformă, Ioana Voicu s-a situat pe locul trei, cucerind medalia de bronz.
Se fac angajări: „Casa de discuri Electrecord cu sediul în București, str. Emil Bodnăraș nr 94 încadrează economist sau contabil în compartimentul financiar” iar la proba de 200 m liber femei Beatrice Coadă s-a clasat pe locul trei. La Campionatele europene pentru juniori de la Praga, Irina Spârlea a învins-o pe Karslidova (Cehoslovacia). La Turneul internațional de rugby de la Moscova echipa URSS a învins echipa României cu 16 la 11.
De vânzare: „ Combină muzicală stil Florentin, măsuță stil Florentin, masă sufragerie extensibilă, comokdă, toaletă, două noptiere, aragaz cu patru ochiuri”; „Pendulă perete, Pegas pliabil, berjeră, covoare, serviciu masă Eschenbach Bavaria, panel”; „Combină muzicală stereo Grundig perfectă stare, casete audio noi, aparat auditiv. Cumpăr dublucasetofon deck sau simplu”; „Șifonier, studio, masă, patru scaunde lemn alb, tapițerie albastră”; „Monitor color încorporat cu video Orion cu diagonala 37 și combină (rack) noi”
Se cumpără: „Ceas de mână deosebit”; „Vibrochen Fiat 1300, Vând vibrochen Fiat 124, ceasuri de mână defecte, aparate de radio Opera, contor, acvariu”
Spectacol de sunet și lumină al Teatrului Mic joacă, la Rotonda Scriitorilor din Grădina Cișmigiu: Cântăm România de azi. Teatrul evreiesc de stat pune în scenă la Teatrul Giulești (în sala Majestic) Hoțul sentimental Teatrul Țăndărică pe scena Teatrului de păpuși Herăstrău, Hai, copii, la joc. La Ansamblul artistic Rapsodia Română, Meridiane folclorice și Un cântec pentru fiecare (la Grădina de vară 23 August). La Teatrul satiric-muzical C. Tănase, Varietăți.
La televizor începând cu ora 13.00, Telex la 13.05, La sfârșit de săptămână. La 14.45, Săptămâna politică. La 19.00, Telejurnal. În întâmplarea marii noastre sărbători naționale. La 19.20, Teleenciclopedia. La 19.50 Studioul șlagărelor. La 20.25, Film artistic. Aterizare forțată. La 22.20, Telejurnal. Programul se încheie la 22.30.
Facebook Forum